Artikel top billede

Tre anklaget for at stå bag historiens største netbank-angreb

Trojaneren Gozi har inficeret mere end en million computere. Nu kan bagmændene risikere lange fængselsstraffe.

I USA er der nu rejst anklage mod tre mænd, der menes at stå bag en af de finansielt mest destruktive computervira nogensinde. Den såkaldte Gozi-virus har inficeret mindst én million computere i hele verden og mere end 40.000 maskiner i USA. Det melder Reuters.

Der er tale om en såkaldt netbank-trojaner, der er spredt i en e-mail med et manipuleret pdf-dokument. Når brugeren har forsøgt at åbne dokumentet, er computeren blevet inficeret med software, der forsøger at få fat i brugernavne, kodeord og andre netbank-oplysninger.

De tre anklagede er den 25-årige Nikita Kuzmin fra Rusland, den 27-årige Deniss Calovskis fra Letland og den 28-årige Mihai Ionut Paunescu fra Rumænien.

I en pressemeddelelse fra statsanklageren bliver de tre mænd beskrevet som moderne bankrøvere, der gik efter pengene.

"Som vi har set igen og igen, kræver et cyberkriminelt bankrøveri hverken en maske eller en pistol, men kun et smart program og en internet-forbindelse. Denne sag bør fungere som en advarsel for banker og forbrugere, for cyberkriminalitet er stadig en af de største trusler vi står overfor, og det vil ikke forsvinde foreløbig," siger statsanklageren Preet Bhahara.

Gozi-virussen blev opdaget helt tilbage i 2007, og det anslås at den har forvoldt skade for et trecifret millionbeløb i kroner.

Den har også inficeret 160 computere hos den amerikanske rumfarts-organisation NASA, og her anslås det, at skaden ligger på omkring 200.000 kroner.

Det menes, at Kuzmin har skrevet den oprindelige Gozi-virus i 2005. Han blev anholdt i USA i 2010 og har siden erklæret sig skyldig og samarbejdet med myndighederne. Ifølge anklageskriftet har han lejet sin malware ud til andre cyberkriminelle på ugebasis og til sidst solgt den på en internet-markedsplads for malware.

De anklagede har også etableret en hosting-tjeneste til de kriminelle, der har lejet eller købt virussen, og de har lavet falske netbank-sider for at lokke brugerne til at indtaste deres login-data.

USA forsøger nu at få de to andre anklagede udleveret fra deres østeuropæiske hjemlande. Hvis de tre mænd bliver dømt skyldige, kan de risikere en fængselsdom på mellem 60 og 95 år.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fellowmind Denmark II ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


AI & machine learning i praksis: Sådan får du gevinst i din dagligdag

Kunstig intelligens, machine learning og algoritmer er i fuld gang med at forandre måden, vi arbejder og driver virksomhed på. På seminaret kan du møde førende eksperter på området, leverandører, beslutningstagere og praktikere, der fokuserer på best practise på området.

02. juni 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?