Artikel top billede

Tre anklaget for at stå bag historiens største netbank-angreb

Trojaneren Gozi har inficeret mere end en million computere. Nu kan bagmændene risikere lange fængselsstraffe.

I USA er der nu rejst anklage mod tre mænd, der menes at stå bag en af de finansielt mest destruktive computervira nogensinde. Den såkaldte Gozi-virus har inficeret mindst én million computere i hele verden og mere end 40.000 maskiner i USA. Det melder Reuters.

Der er tale om en såkaldt netbank-trojaner, der er spredt i en e-mail med et manipuleret pdf-dokument. Når brugeren har forsøgt at åbne dokumentet, er computeren blevet inficeret med software, der forsøger at få fat i brugernavne, kodeord og andre netbank-oplysninger.

De tre anklagede er den 25-årige Nikita Kuzmin fra Rusland, den 27-årige Deniss Calovskis fra Letland og den 28-årige Mihai Ionut Paunescu fra Rumænien.

I en pressemeddelelse fra statsanklageren bliver de tre mænd beskrevet som moderne bankrøvere, der gik efter pengene.

"Som vi har set igen og igen, kræver et cyberkriminelt bankrøveri hverken en maske eller en pistol, men kun et smart program og en internet-forbindelse. Denne sag bør fungere som en advarsel for banker og forbrugere, for cyberkriminalitet er stadig en af de største trusler vi står overfor, og det vil ikke forsvinde foreløbig," siger statsanklageren Preet Bhahara.

Gozi-virussen blev opdaget helt tilbage i 2007, og det anslås at den har forvoldt skade for et trecifret millionbeløb i kroner.

Den har også inficeret 160 computere hos den amerikanske rumfarts-organisation NASA, og her anslås det, at skaden ligger på omkring 200.000 kroner.

Det menes, at Kuzmin har skrevet den oprindelige Gozi-virus i 2005. Han blev anholdt i USA i 2010 og har siden erklæret sig skyldig og samarbejdet med myndighederne. Ifølge anklageskriftet har han lejet sin malware ud til andre cyberkriminelle på ugebasis og til sidst solgt den på en internet-markedsplads for malware.

De anklagede har også etableret en hosting-tjeneste til de kriminelle, der har lejet eller købt virussen, og de har lavet falske netbank-sider for at lokke brugerne til at indtaste deres login-data.

USA forsøger nu at få de to andre anklagede udleveret fra deres østeuropæiske hjemlande. Hvis de tre mænd bliver dømt skyldige, kan de risikere en fængselsdom på mellem 60 og 95 år.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Derfor afviser GK at betale løsesum efter stort ransomware-angreb: Dansk afdeling med 400 ansatte også berørt af hackerangreb
I forrige weekend blev den nordiske entreprenørvirksomhed GK ramt af et stort ransomware-angreb, der har berørt selskabets interne systemer og lækket personlige oplysninger. Men GK afviser på det kraftigste, at ville indlede forhandling med hackerne om frigivelse af data. "Vi anser angrebet for at være en kriminel handling og har anmeldt forholdet til politiet," oplyser GK til Computerworld.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Servere til finans, avanceret dataanalyse eller forskning? Få hurtigt overblik her
Få viden om nyeste muligheder for at vælge servere til understøttelse af både stabile workloads og særdeles krævende opgaver med behov for eksempelvis AI og ML og tungt træk på GPU.