Artikel top billede

Månebase skal bygges med 3D-printer

Det europæiske rumagentur vil bruge 3D-printere til at konstruere en kommende månebase med månens eget materiale.

Det er ikke kun små figurer og sjove modeller, der kan konstrueres med 3D-printere. Det er allerede muligt at bygge et helt hus med en 3D-printer. Det næste skridt kan blive at bruge en 3D-printer til at konstruere en månebase.

Det mener det europæiske rumagentur ESA, der er gået sammen med arkitektfirmaet Foster + Partners om at teste muligheden for at printe bygninger på Månen.

"Den terrestriske 3D-print-teknologi kan bruges til at bygge komplette strukturer. Vores industrielle hold ser nu på, om det også kan bruges til at bygge et hjemsted på månen," siger ESA-projektleder Laurent Pambaguian.

Foster + Partners har udviklet et kuppel-design med en cellestruktur og en oppustelig kerne, der kan modstå små meteoritter og stråling.

I pilotprojektet har man brugt en 3D-printer til at fremstille et byggemodul på 1,5 tons. ESA har brugt en D-Shape printer fra britiske Monolite, der bygger det færdige objekt - lag for lag - med et sand-lignende materiale.

Den store fordel er, at byggemodulerne og de nødvendige materiale ikke skal transporteres hele vejen fra Jorden til Månen, men kan fremstilles direkte på måneoverfladen. Det er kun nødvendigt at sende 3D-printeren til Månen for at komme i gang.

Den nuværende printer kan bygge omkring 2 meter i timen, og den næste generation skulle komme op på 3,5 meter, så en hel bygning kan stå færdig på en uge.

Forskerne har selvfølgelig ikke haft adgang til månesten i deres eksperimenter, men de har fundet et vulkansk stenmateriale fra Italien, som er 99,8 pct. identisk med det, der findes på Månen.

Arkitektfirmaet Foster + Partners har også tegnet det nye Wembley Stadium i London, det nye World Trade Center i New York og lufthavnen i Beijing.

Forleden kunne amerikanske Deep Space Industries fortælle, at man vil starte minedrift på asteroider og bruge 3D-printere til at fremstille maskiner i rummet.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


Kom hackerne i forkøbet: Sådan gør du din cybersikkerhed kampklar

Kom hackerne i forkøbet. Eksperter deler de bedste erfaring til, hvordan du øger din cybersikkerhed.

01. juni 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?