Artikel top billede

Månebase skal bygges med 3D-printer

Det europæiske rumagentur vil bruge 3D-printere til at konstruere en kommende månebase med månens eget materiale.

Det er ikke kun små figurer og sjove modeller, der kan konstrueres med 3D-printere. Det er allerede muligt at bygge et helt hus med en 3D-printer. Det næste skridt kan blive at bruge en 3D-printer til at konstruere en månebase.

Det mener det europæiske rumagentur ESA, der er gået sammen med arkitektfirmaet Foster + Partners om at teste muligheden for at printe bygninger på Månen.

"Den terrestriske 3D-print-teknologi kan bruges til at bygge komplette strukturer. Vores industrielle hold ser nu på, om det også kan bruges til at bygge et hjemsted på månen," siger ESA-projektleder Laurent Pambaguian.

Foster + Partners har udviklet et kuppel-design med en cellestruktur og en oppustelig kerne, der kan modstå små meteoritter og stråling.

I pilotprojektet har man brugt en 3D-printer til at fremstille et byggemodul på 1,5 tons. ESA har brugt en D-Shape printer fra britiske Monolite, der bygger det færdige objekt - lag for lag - med et sand-lignende materiale.

Den store fordel er, at byggemodulerne og de nødvendige materiale ikke skal transporteres hele vejen fra Jorden til Månen, men kan fremstilles direkte på måneoverfladen. Det er kun nødvendigt at sende 3D-printeren til Månen for at komme i gang.

Den nuværende printer kan bygge omkring 2 meter i timen, og den næste generation skulle komme op på 3,5 meter, så en hel bygning kan stå færdig på en uge.

Forskerne har selvfølgelig ikke haft adgang til månesten i deres eksperimenter, men de har fundet et vulkansk stenmateriale fra Italien, som er 99,8 pct. identisk med det, der findes på Månen.

Arkitektfirmaet Foster + Partners har også tegnet det nye Wembley Stadium i London, det nye World Trade Center i New York og lufthavnen i Beijing.

Forleden kunne amerikanske Deep Space Industries fortælle, at man vil starte minedrift på asteroider og bruge 3D-printere til at fremstille maskiner i rummet.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
EU forbereder stor satsning: Disse banebrydende teknologier skal gøre Europa til verdens første CO2-neutrale kontinent
Rene teknologier er nøgleordet i EUs nye grønne klimapagt. Se her hvilke teknologier, der konkret skal redde os ud af CO2-overforbruget inden 2050.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Indbygget sikkerhed i servermiljøet – her er fordelene
Få et samlet og teknisk velfunderet overblik over alle sikkerhedsfeatures i Dells PowerEdge-servere.