Artikel top billede

Google afblæser søgemaskine-krig i Frankrig

Den franske regering har forsøgt at tvinge Google til at betale for links til netmedier. Nu betaler Google næsten en halv milliard kroner for at slutte sagen.

I Frankrig har der været en heftig strid mellem søgegiganten Google og landets forlagsbranche, som kræver, at søgemaskiner skal betale, hvis brugerne klikker sig videre til online-artikler i netmedier. Google har afvist dette krav og truet med at fjerne de franske netmedier fra søgemaskinen, hvis man bliver tvunget til at betale for links.

Landets præsident Francois Hollande har ligefrem truet med en ny lov, hvis ikke Google selv kan nå til enighed med forlagene.

I sidste uge trådte præsident Hollande og den tidl. Google-chef Eric Schmidt så frem på et fælles pressemøde, hvor de kunne præsentere en "verdensbegivenhed", som kommer til at indgå i "mediehistorien".

Præsidenten kunne fremlægge en aftale mellem Google og forlagene, som han selv har formidlet. Pressemødet fredag fandt sted, kun få timer inden præsidenten satte sig på et fly for at besøge det befriede Timbuktu i Mali.

Kræver betaling for links

De franske forlag mener, at Google og andre søgemaskiner skal betale, for hver gang en bruger klikker på et link til en artikel hos et fransk netmedie. Både i Tyskland og Italien har mediebranchen stillet lignende krav. I Tyskland har regeringen fremsat et lovforslag om søgemaskine-betaling, som i øjeblikket bliver behandlet i parlamentet.

Forlagene klager over, at søgemaskinerne tjener penge på deres indhold, mens netmedierne selv har svært ved at finde en fungerende forretningsmodel. Men Google argumenterer med, at man sender brugere videre til netmedierne og dermed hjælper dem. Ifølge Google er der hver måned omkring fire milliarder klik på medieindhold hos søgemaskinen.

Google har advaret om, at franske netmedier kan blive ekskluderet fra søgemaskinen, hvis man bliver tvunget til at betale for hvert klik.

Google har en udenrigsminister

Nu er striden afsluttet med den "historiske aftale", som præsidenten kalder det. Aftalen betyder, at Google skal betale 60 millioner euro eller 450 millioner kroner til en fond for forlagsprojekter.

Det er en dråbe i havet for Google, som har en anslået reklame-omsætning på omkring 10 mia. kr. i Frankrig alene. Pengene går heller ikke direkte til forlagene, men til den særlige fond, der skal finansiere "digitale projekter" i medierne. En uafhængig kommission skal bestemme, hvordan pengene skal bruges.

Google vil også bidrage med teknikere og viden, der skal hjælpe medierne ind i den digitale tidsalder. Desuden lover Google, at forlagene kan få rabat på en række af selskabets tjenester - som dog ikke er specificeret nærmere.

Eric Schmidt optræder i stigende grad som Googles "udenrigsminister". På hans seneste rejse verden rundt har han besøgt Nordkorea - landet uden internet - og han har taget turen forbi Storbritannien, hvor Google vil uddele tusindvis af Raspberry Pi minicomputere til skolerne.

Herefter har ministeren for "landet Google" så taget turen til Frankrig, hvor han kunne præsentere den nye aftale sammen med landets præsident.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


Kom hackerne i forkøbet: Sådan gør du din cybersikkerhed kampklar

Kom hackerne i forkøbet. Eksperter deler de bedste erfaring til, hvordan du øger din cybersikkerhed.

01. juni 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?