Artikel top billede

Google afblæser søgemaskine-krig i Frankrig

Den franske regering har forsøgt at tvinge Google til at betale for links til netmedier. Nu betaler Google næsten en halv milliard kroner for at slutte sagen.

I Frankrig har der været en heftig strid mellem søgegiganten Google og landets forlagsbranche, som kræver, at søgemaskiner skal betale, hvis brugerne klikker sig videre til online-artikler i netmedier. Google har afvist dette krav og truet med at fjerne de franske netmedier fra søgemaskinen, hvis man bliver tvunget til at betale for links.

Landets præsident Francois Hollande har ligefrem truet med en ny lov, hvis ikke Google selv kan nå til enighed med forlagene.

I sidste uge trådte præsident Hollande og den tidl. Google-chef Eric Schmidt så frem på et fælles pressemøde, hvor de kunne præsentere en "verdensbegivenhed", som kommer til at indgå i "mediehistorien".

Præsidenten kunne fremlægge en aftale mellem Google og forlagene, som han selv har formidlet. Pressemødet fredag fandt sted, kun få timer inden præsidenten satte sig på et fly for at besøge det befriede Timbuktu i Mali.

Kræver betaling for links

De franske forlag mener, at Google og andre søgemaskiner skal betale, for hver gang en bruger klikker på et link til en artikel hos et fransk netmedie. Både i Tyskland og Italien har mediebranchen stillet lignende krav. I Tyskland har regeringen fremsat et lovforslag om søgemaskine-betaling, som i øjeblikket bliver behandlet i parlamentet.

Forlagene klager over, at søgemaskinerne tjener penge på deres indhold, mens netmedierne selv har svært ved at finde en fungerende forretningsmodel. Men Google argumenterer med, at man sender brugere videre til netmedierne og dermed hjælper dem. Ifølge Google er der hver måned omkring fire milliarder klik på medieindhold hos søgemaskinen.

Google har advaret om, at franske netmedier kan blive ekskluderet fra søgemaskinen, hvis man bliver tvunget til at betale for hvert klik.

Google har en udenrigsminister

Nu er striden afsluttet med den "historiske aftale", som præsidenten kalder det. Aftalen betyder, at Google skal betale 60 millioner euro eller 450 millioner kroner til en fond for forlagsprojekter.

Det er en dråbe i havet for Google, som har en anslået reklame-omsætning på omkring 10 mia. kr. i Frankrig alene. Pengene går heller ikke direkte til forlagene, men til den særlige fond, der skal finansiere "digitale projekter" i medierne. En uafhængig kommission skal bestemme, hvordan pengene skal bruges.

Google vil også bidrage med teknikere og viden, der skal hjælpe medierne ind i den digitale tidsalder. Desuden lover Google, at forlagene kan få rabat på en række af selskabets tjenester - som dog ikke er specificeret nærmere.

Eric Schmidt optræder i stigende grad som Googles "udenrigsminister". På hans seneste rejse verden rundt har han besøgt Nordkorea - landet uden internet - og han har taget turen forbi Storbritannien, hvor Google vil uddele tusindvis af Raspberry Pi minicomputere til skolerne.

Herefter har ministeren for "landet Google" så taget turen til Frankrig, hvor han kunne præsentere den nye aftale sammen med landets præsident.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Derfor afviser GK at betale løsesum efter stort ransomware-angreb: Dansk afdeling med 400 ansatte også berørt af hackerangreb
I forrige weekend blev den nordiske entreprenørvirksomhed GK ramt af et stort ransomware-angreb, der har berørt selskabets interne systemer og lækket personlige oplysninger. Men GK afviser på det kraftigste, at ville indlede forhandling med hackerne om frigivelse af data. "Vi anser angrebet for at være en kriminel handling og har anmeldt forholdet til politiet," oplyser GK til Computerworld.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.