Artikel top billede

Salg af brugte e-bøger kan blive Amazons næste guldgrube

Amazon har nu fået patent på salg af brugte e-bøger, musik og andet digitalt indhold. Men spørgsmålet er stadig, om det overhovedet er lovligt.

Forleden kunne ComON fortælle, at den amerikanske tjeneste Redigi nu vil åbne for, at europæiske brugere kan sælge deres gamle digitale musik online. Den kontroversielle tjeneste har længe været en torn i øjet på pladeselskaberne, som har trukket selskabet i retten. Nu ser det ud til, at internet-giganten Amazon selv planlægger en lignende markedsplads for brugte e-bøger, musik, film og andre digitale varer.

Amazon har netop fået tildelt et patent på en sekundær markedsplads for digitale varer. Det melder Techcrunch og Wired. Det ligner et direkte angreb på Redigi. Firmaet har da også allerede reageret med en pressemeddelelse, hvor man udtrykker begejstring.

"Redigi mener, at Amazons patent er endnu et bevis på, at brugtmarkedet er fremtiden for det digitale område, og at der ikke er nogen vej tilbage," hedder det i erklæringen.

Skal forhindre piratkopiering

Det nye Amazon-patent beskriver en "copy and delete" mekanisme, hvor en kopi af det solgte indhold bliver overført til køberen - hvorefter den gamle kopi hos sælgeren så bliver slettet.

ReDigi bruger et anderledes system, der skal forhindre, at tjenesten kan misbruges til piratkopiering.

For at sælge musik på Redigi skal man hente en softwareklient, der kontrollerer, om musikken er købt lovligt. Det er ikke tilladt at bruge platformen til at sælge musik, der er rippet fra cd'er eller hentet fra fildelingstjenester.

Når en sang bliver sat til salg, bliver den overført til skyen og slettet på sælgerens computer og de enheder, hvor musikbiblioteket er synkroniseret med denne. Det skal forhindre, at man kan sælge den samme musikfil flere gange. Redigi hævder, at denne fremgangsmåde er juridisk holdbar.

Kunden kan sælge varen videre

Pladeselskabet EMI mener dog, at Redigi hverken kan være sikker på, at musikken er købt lovligt eller faktisk bliver slettet hos sælgeren. Derfor har EMI krævet en erstatning på 150.000 dollar for hver sang, der er solgt på tjenesten.

Men Redigi mener, at man overholder den amerikanske lovgivning. Firmaet sammenligner sig selv med en gadebutik, der sælger brugte plader og cd'er, og henviser til den såkaldte "first sale" regel, som betyder, at kunden har lov til at sælge varen videre.

I Europa har EU-domstolen allerede afgjort, at det er lovligt at videresælge software - også selv om den er købt som download. EU-dommerne har ikke taget stilling til, om det også skal gælde for andre typer af indhold, men det regnes for sandsynligt.

Som det næste vil Redigi kaste sig over salget af brugte e-bøger. Senere bliver det også muligt at sælge film, spil og anden software.

Selskabet mener, at man dermed kan frigøre en værdi på milliarder af dollar, som lige nu ligger gemt i musik og andre digitale filer, som brugerne har liggende uden at kunne sælge dem igen.

Kindle-ejere kan allerede udlåne e-bøger

Amazon har ikke selv bekræftet, at man vil sælge brugte e-bøger eller andre digitale varer i et brugtmarked, men selskabets størrelse kan gøre at netgiganten hurtigt kan blive dominerende på dette felt, hvis man vælger at åbne en sådan markedsplads.

Men Amazon kunne også nøjes med at bruge patentet til at lukke andre markedspladser og dermed forhindre ethvert salg af brugt digitalt indhold.

Kindle-ejere har allerede mulighed for at "udlåne" e-bøger til deres venner. Den pågældende bog er så ikke tilgængelig på den oprindelige enhed, så længe den er "lånt ud".

Denne lånefunktion kunne nemt udbygges til et rigtigt salg af brugte e-bøger, hvor Amazon så kan håndtere transaktionen og sørge for, at den oprindelige bog bliver helt slettet.

Der er dog afgørende forskelle mellem fysiske og digitale produkter, selvom Redigi gerne vil kalde sig selv for et loppemarked.

Et digitalt produkt kan i princippet kopieres et uendeligt antal gange. Hver kopi er perfekt. Der er ingen kvalitetstab. Der er ingen fedtpletter eller knækkede sider eller tobakslugt. Det er fuldstændig det samme produkt.

Det er altså ingen grund til at købe en ny e-bog, hvis man kan vælge en billigere brugt. Det kan blive en alvorlig udfordring for Amazon og andre sælgere af e-bøger, som i forvejen forsøger at holde priserne oppe på niveau med papirbøger.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på incidents. Det handler om at eliminere kompleksitet, det handler om at fortsat sikre smidighed og fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Skyder gammelt sikkerhedsråd i sænk: Derfor kan du trygt koble dig på åbne wifi-netværk
Du behøver ikke længere frygte, at blive udsat for digitalt misbrug, hvis du logger på et åbent wifi-netværk, lyder det fra en norsk sikkerhedsekspert. En dansk ekspert mener dog endnu ikke, at tiden er inde til at droppe sikkerhedsrådet.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Sådan: Ryd forhindringerne af vejen på cloudrejsen
IBM Cloud gør det lettere at lægge kritiske applikationer i skyen eller på en hybrid platform samt bevare kontrol og ejerskab – med fuld understøttelse af SAP og VMware.