Artikel top billede

Salg af brugte e-bøger kan blive Amazons næste guldgrube

Amazon har nu fået patent på salg af brugte e-bøger, musik og andet digitalt indhold. Men spørgsmålet er stadig, om det overhovedet er lovligt.

Forleden kunne ComON fortælle, at den amerikanske tjeneste Redigi nu vil åbne for, at europæiske brugere kan sælge deres gamle digitale musik online. Den kontroversielle tjeneste har længe været en torn i øjet på pladeselskaberne, som har trukket selskabet i retten. Nu ser det ud til, at internet-giganten Amazon selv planlægger en lignende markedsplads for brugte e-bøger, musik, film og andre digitale varer.

Amazon har netop fået tildelt et patent på en sekundær markedsplads for digitale varer. Det melder Techcrunch og Wired. Det ligner et direkte angreb på Redigi. Firmaet har da også allerede reageret med en pressemeddelelse, hvor man udtrykker begejstring.

"Redigi mener, at Amazons patent er endnu et bevis på, at brugtmarkedet er fremtiden for det digitale område, og at der ikke er nogen vej tilbage," hedder det i erklæringen.

Skal forhindre piratkopiering

Det nye Amazon-patent beskriver en "copy and delete" mekanisme, hvor en kopi af det solgte indhold bliver overført til køberen - hvorefter den gamle kopi hos sælgeren så bliver slettet.

ReDigi bruger et anderledes system, der skal forhindre, at tjenesten kan misbruges til piratkopiering.

For at sælge musik på Redigi skal man hente en softwareklient, der kontrollerer, om musikken er købt lovligt. Det er ikke tilladt at bruge platformen til at sælge musik, der er rippet fra cd'er eller hentet fra fildelingstjenester.

Når en sang bliver sat til salg, bliver den overført til skyen og slettet på sælgerens computer og de enheder, hvor musikbiblioteket er synkroniseret med denne. Det skal forhindre, at man kan sælge den samme musikfil flere gange. Redigi hævder, at denne fremgangsmåde er juridisk holdbar.

Kunden kan sælge varen videre

Pladeselskabet EMI mener dog, at Redigi hverken kan være sikker på, at musikken er købt lovligt eller faktisk bliver slettet hos sælgeren. Derfor har EMI krævet en erstatning på 150.000 dollar for hver sang, der er solgt på tjenesten.

Men Redigi mener, at man overholder den amerikanske lovgivning. Firmaet sammenligner sig selv med en gadebutik, der sælger brugte plader og cd'er, og henviser til den såkaldte "first sale" regel, som betyder, at kunden har lov til at sælge varen videre.

I Europa har EU-domstolen allerede afgjort, at det er lovligt at videresælge software - også selv om den er købt som download. EU-dommerne har ikke taget stilling til, om det også skal gælde for andre typer af indhold, men det regnes for sandsynligt.

Som det næste vil Redigi kaste sig over salget af brugte e-bøger. Senere bliver det også muligt at sælge film, spil og anden software.

Selskabet mener, at man dermed kan frigøre en værdi på milliarder af dollar, som lige nu ligger gemt i musik og andre digitale filer, som brugerne har liggende uden at kunne sælge dem igen.

Kindle-ejere kan allerede udlåne e-bøger

Amazon har ikke selv bekræftet, at man vil sælge brugte e-bøger eller andre digitale varer i et brugtmarked, men selskabets størrelse kan gøre at netgiganten hurtigt kan blive dominerende på dette felt, hvis man vælger at åbne en sådan markedsplads.

Men Amazon kunne også nøjes med at bruge patentet til at lukke andre markedspladser og dermed forhindre ethvert salg af brugt digitalt indhold.

Kindle-ejere har allerede mulighed for at "udlåne" e-bøger til deres venner. Den pågældende bog er så ikke tilgængelig på den oprindelige enhed, så længe den er "lånt ud".

Denne lånefunktion kunne nemt udbygges til et rigtigt salg af brugte e-bøger, hvor Amazon så kan håndtere transaktionen og sørge for, at den oprindelige bog bliver helt slettet.

Der er dog afgørende forskelle mellem fysiske og digitale produkter, selvom Redigi gerne vil kalde sig selv for et loppemarked.

Et digitalt produkt kan i princippet kopieres et uendeligt antal gange. Hver kopi er perfekt. Der er ingen kvalitetstab. Der er ingen fedtpletter eller knækkede sider eller tobakslugt. Det er fuldstændig det samme produkt.

Det er altså ingen grund til at købe en ny e-bog, hvis man kan vælge en billigere brugt. Det kan blive en alvorlig udfordring for Amazon og andre sælgere af e-bøger, som i forvejen forsøger at holde priserne oppe på niveau med papirbøger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere