Artikel top billede

Her er PlayStation 4: Nu holder konsollen øje med dig

Så har Sony endelig præsenteret sin nye PlayStation 4. Konsollen kan se, hvad der foregår i dit hjem.

Natten mellem onsdag og torsdag kunne Sony for første gang præsentere efterfølgeren til den seks år gamle PlayStation 3 på et stort pressemøde i New York. Den nye konsol har også fået et navn: PlayStation 4. Men Sony var ikke klar til at afsløre, hvordan konsollen skal se ud. Der blev ikke vist ét eneste billede af den nye konsol. Til gengæld var der mange andre tekniske detaljer om maskinen.

Faktisk man kan spørge, om der overhovedet er tale om en konsol eller snarere en toptunet spil-pc. Sony taler selv om en "supercharged pc" med en hurtig otte-kerne-processor (Jaguar) fra AMD, et high-end-grafikkort fra samme leverandør og hele 8 GB hukommelse. Sony har valgt at bruge den hurtige GDDR5 hukommelse til hele systemet, som normalt kun anvendes til grafikkort i pc-verdenen.

Det er et markant skifte i forhold til den gamle model, som brugte Cell-processoren fra IBM. Denne gang har man valgt at satse på en pc-arkitektur, og det betyder også, at det bliver lettere at skrive nye spil og portere eksisterende software til konsollen.

PlayStation 4 kommer også med en harddisk, men Sony ville ikke fortælle, hvor stor den er. Desuden er der et Blu-ray-drev med seksdobbelt hastighed, USB 3.0, WLAN og Bluetooth.

Sony fortalte, at grafikkortet kan overtage forskellige komplekse regneopgaver og dermed aflaste hovedprocessoren, og der er også indbygget en ekstra-processor, der skal overtage internet-opgaver og håndtere multitasking. Den sørger blandt andet for, at opdateringer og spil kan downloades i baggrunden uden at belaste systemet.

Ny følsom controller

Der var ingen billeder af selve konsollen, men Sony kunne dog vise den nye controller. Den indeholder nu en lille berøringsfølsom touchpad - ligesom det kendes fra bærbare computere - og der er forskellige sensorer, som skal registrere styreenhedens orientering og bevægelser. Et nyt stereo-kamera i PS4 registrerer controllerens position og sender disse styresignaler videre til spillet. Kameraet kan også bruges til at optage video med 1.280 x 800 billedpunkter.

De fire klassiske knapper på Dualshock 4 controlleren (X, firkant, cirkel, trekant) er stadig de samme, men den er blevet en smule større og rundere. Den har fået et stik til hovedtelefoner og en Share-knap, der kan bruges til at dele videoer, skærmbilleder og andet med vennerne.

De sociale funktioner spiller en stor rolle i den nye konsol. Den kan forbindes direkte med Facebook, Twitter og andre sociale netværk. Sony satser også på sin egen sociale platform for spillere.

PS4 sørger selv for at optage de sidste par minutter fra et afsluttet spil, hvor man så kan klippe i videoen og dele enkelte scener med andre. Det er også muligt at følge andre spillere live for at se, hvordan de klarer et vanskeligt sted i spillet, eller anmode dem om at overtage kontrollen over ens spilfigur.

Konsollen kender brugeren

Sony fortalte, at konsollen følger med i spillerens handlinger og opbygger en detaljeret profil, hvor den eksempelvis skulle være i stand til at starte downloads af nye spil, allerede inden brugeren har bedt om det. PS4 kan altså forudsige forudsige, hvilke spil man vil købe - og det pågældende spil ligger så allerede klar, når brugeren klikker på download-knappen.

I præsentationen kunne Sony også fortælle, at konsollen altid er klar over, hvad der foregår i rummet. Det lyder lidt uhyggeligt, og det japanske selskab har ikke forklaret, præcis hvordan det skal fungere.

Der er også en tæt kobling med Sonys håndholdte konsol PS Vita. Det betyder, at man kan starte et spil på PS4 og så fortsætte det på Vita. Her kommer konsollen til at fungere som en server, der streamer indhold til den håndholdte enhed.

Der kommer også apps til forskellige smartphones og tablet-pc'er, hvor man kan se forskellige informationer eller dele indhold fra spil. Microsoft har udviklet et lignende koncept under navnet Smartglass. Det er samtidig en erkendelse af, at de mobile platforme efterhånden har ædt sig ind på konsollerne.

Sony bekræftede da også, at man befinder sig i en ny verden, hvor konsollen kun er en af de mange spilenheder. Men selskabet satser på, at man kan samle spiloplevelsen på alle platforme under én fælles hat.

Spil kommer som streams

Mange spil kan streames direkte fra nettet uden at skulle downloade dem først. Sony købte streaming-firmaet Gaikai i 2012, og denne teknologi bliver nu indbygget i den nye konsol. Det skal både bruges til at hente demoer og komplette spil.

Det ser ud til, at Sony vil tilbyde ældre PS3-spil som streams til konsollen; senere vil man også tilbyde denne service til andre platforme.

Men Sony har ikke afsløret, hvor mange spil der bliver tilgængelige i denne streaming-tjeneste eller under hvilke vilkår. Sony fremhævede i sin præsentation, at spillene kan startes med det samme, når de er købt - spilleren behøver ikke længere vente på en langsom download.

Det kræver alligevel en hurtig internet-forbindelse. En 720p-stream sluger omkring 5 megabit/s. Sony lovede, at man vil opbygge "verdens hurtigste netværk" til streaming.

Midt i de mange nye funktioner er det nemt at glemme, at formålet med PS4 faktisk er at køre spil. Sony viste en række nye flotte spil, herunder Killzone Shadow Fall, Knack, Beyond: Two Souls og Deep Down, men det er stadig for tidligt at vurdere kvaliteten. Blizzard kunne fortælle, at Diablo III kommer både til PS3 og PS4.

Mange åbne spørgsmål

Trods den timelange præsentation midt i nat mangler der stadig svar på en række spørgsmål om PlayStation 4. Det er ikke kun konsollens udseende (bortset fra controlleren), der stadig er en hemmelighed. Sony har hverken afsløret den endelige pris eller lanceringsdato. Den kommer formentlig i god tid inden næste jul.

Det er faktisk en usædvanlig kort ventetid for en ny konsol. Typisk skal man vente et år eller mere mellem den første præsentation og salgsstart. Men Microsoft er også på vej med en ny konsol, og derfor vil Sony formentlig forsøge at få sin PS4 ud så hurtigt som muligt. Prisen forventes at lande på 400-500 dollar i USA, men det er ikke bekræftet.

Det er også uklart, om de helt nye spiludgivelser bliver tilgængelige på streaming-platformen, eller hvorvidt den kun skal bruges til ældre titler. Det kan blive et problem for Sony, at PS4 ikke er bagudkompatibel med de eksisterende PS3-spil.

Streaming skal løse dette problem, men selv om der er meget store forventninger til spilstreaming over nettet, har det hidtil ikke udviklet sig til den store succes.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Anja Monrad lander ny international toppost: Bliver direktør for Dells største europæiske region
Interview. Efter otte år som ansvarlig for Øst- og Centraleuropa overtager Anja Monrad nu rollen som chef for Dells største europæiske region. "Jeg får ansvaret for syv lande nu, hvor det tidligere var 32. Landemæssigt er det færre, men markederne er meget større," fortæller hun til Computerworld.
Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Går du glip af fordelene ved at være på flere online markedspladser?
Der er store fordele ved at være på flere e-handelskanaler – men potentielt også mere besvær. I dette whitepaper kan du læse, hvordan du optimerer indsatsen og samler det hele i én platform.