Artikel top billede

Tre smarte trick som gør Windows 8 bedre

Boot direkte til skrivebordet, få en strategisk godt placeret luk-knap og slip for at logge ind. Her er tre tips til Windows 8, som gør det nemmere at blive venner med styresystemet.

Microsoft har givet Windows 8 en ordentlig omgang med både høvl og malerpensel, og det er ikke nogen helt let opgave at blive bedste venner med styresystemet, som vi tidligere har skrevet om her

Det skyldes, at der er flyttet rundt på funktioner i forhold til tidligere versioner af softwaregigantens styresystem, mens der er tilføjet meget nyt.

Heldigvis kan du med lidt snilde få dine gamle rutiner fra Windows 7 tilbage i Windows 8.

Det kræver bare, at du får fiflet ved styresystemet de helt rigtige steder.

Vi er klar med tre simple guider, der hjælper med at fikse tre typiske irritationsmomenter ved Windows 8: Login med kodeord, placering af luk-knap og default boot direkte til Modern UI-menuen, som tidligere blev kaldt Metro.

Slip for at logge ind

Windows 8 er tæt koblet sammen med ens Live ID, der bruges med eksempelvis Messenger/Skype. Når Windows 8 sættes op første gang, vil dette ID være vigtigt, og det bruges fremover til at logge ind. 

Men det er ikke sikkert, at du gider bruge tid på at logge ind, når computeren genstarter eller har været slukket.

Især ikke hvis du med Windows 7 har været vant til ikke at skulle skrive kodeord hele tiden.

Løsningen på det problem er ganske simpelt, da det er muligt at slå login fra.

Tryk: Windows-tast + R

Det åbner Kør-menuen

Skriv: netplwiz (og tryk Enter)

Nu er du inde i menupunktet brugerkonti. 

Der er et flueben i boksen "Brugere skal angive brugernavn og adgangskode for at bruge computeren". Fjern det. 

Herefter skal du taste ok. Og du vil blive bedt om at taste din kode ind for sidste gang. 

Ved næste genstart slipper du for at logge ind. 

Det skal dog for god ordens skyld tilføjes, at dine personlige data naturligvis er bedre sikret med en kode på computeren, hvis den skulle blive stjålet.

Samtidig er en kode med til at forhindre nysgerrige sjæle i at rode rundt i dine data, hvis de skulle få adgang til din pc.

Sådan opretter du en luk-knap

Med Windows 8 er det blevet lidt sværere at lukke for Windows 8.

Ideen er formentlig, at de fleste nye bærbare har lang batterilevetid og bare går på standby, og derfor er det ikke så vigtig en funktion længere. 

Men computeren eller tablet-pc'en med Windows 8 skal jo slukkes eller genstartes indimellem, og her kræver det fire (!) tryk på skærmen eller klik med musen. Men hvorfor ikke bare nøjes med ét klik eller ét tryk?

Det er nemlig ret nemt at oprette en decideret sluk-knap i Windows 8. 

Gå ud på skrivebordet (tast eventuelt Windows-tast + D)

Højreklik og vælg Ny og Genvej.

Skriv nu: shutdown /s /t 0 

Bemærk, at det er et nul til sidst. Klik på næste. 

Giv nu genvejen et navn, eksempelvis: Luk computeren.

Herefter er genvejen placeret på skrivebordet, og du skal højreklikke på den. 

Vælg Egenskaber og herefter Skift ikon. Nu får du mulighed for at vælge mellem en håndfuld, blandt andet en der viser en sluk-knap.

Du kan dog vælge, hvad det skal være. 

Til slut kan du vælge at højreklikke på genvejen igen og vælge Fastgør til Start. På den måde er genvejen også tilgængelig i Modern UI-interfacet - som tidligere blev kaldt Metro - hvor du kan placere den strategisk smart.

Boot direkte til skrivebordet

En af de mest markante ændringer ved Windows 8 i forhold til Windows 7 er, at styresystemet ikke længere booter direkte til skrivebordet. 

I stedet bydes man i Windows 8 velkommen af Modern UI, der består af en masse firkantede fliser, som linker til programmer på computeren. 

Mange brugere har haft svært ved at vænne sig til dette, men heldigvis er det forholdsvist nemt at tvinge Windows 8 til at boote til skrivebordet. 

Der findes flere forskellige apps i Microsoft Store, som kan fikse problemet. Men du behøver slet ikke downloade noget, før du kan få Windows 8 til at opføre sig som Windows 7. 

Sådan gør du

Du skal blot skrive Planlæg opgaver i søgefeltet og vælge Indstillinger. Du finder søgefeltet i højre side i charms-menuen.

Du kan også blot begynde at skrive direkte i Modern UI-interfacet, og dermed aktiveres søgningsfeltet automatisk. 

Når du har valgt Planlæg Opgaver, sendes du en tur ud på skrivebordet. Programmet Opgavestyring åbnes. 

I højre side af boksen skal du vælge Opret opgave.

Giv nu opgaven et navn, eksempelvis Boot.

I bunden af menuen skal vælges Konfigurer for: Windows 8. Klik ok.

Klik nu på fanebladet Udløsere. Vælg ny. I toppen af popop-menuen står der Start opgaven. Ud for dette punkt vælges Ved logon. Klik ok. 

Nu skal du have fat i faneblandet Handlinger. Klik Ny. Vælg gennemse og find frem til C:\Windows\explorer.exe. Klik ok. 

Hvis du benytter en bærbar, skal du vælge fanebladet Betingelser. Under punktet Strømforsyning skal du fjerne fluebenet i punktet Start kun opgaven, hvis computeren er tilsluttet vekselstrøm. 

Nu er Windows 8 konfigureret til at boote direkte til skrivebordet. Når computeren startes, vises Modern UI-interfacet et kort øjeblik, inden du sendes ud på skrivebordet. 

Du kan altid slette funktionen, hvis du ikke bryder dig om den. Vælg Planlæg Opgaver. Klik på Biblioteket Opgavestyring i venstre side og vælg nu den handling, som du har oprettet.

Vi kaldte vores for Boot. Markér den og i højre side kan du vælge punktet Slet.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
83.439 udviklere har talt: Her er de mest populære programmerings-sprog lige nu - og de mest hadede
Se listen over de mest populære programmerings-sprog lige nu. Og hvilke programmerings-sprog, som ikke ret mange udviklere kan lide.
Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Når AI sætter sig ved rattet: Sådan passer infrastrukturen på sig selv
Selvkørende IT-infrastruktur styrker skaleringsmuligheder og ressourceudnyttelse. Dette whitepaper giver overblik over proces og muligheder.