Artikel top billede

Tre smarte trick som gør Windows 8 bedre

Boot direkte til skrivebordet, få en strategisk godt placeret luk-knap og slip for at logge ind. Her er tre tips til Windows 8, som gør det nemmere at blive venner med styresystemet.

Microsoft har givet Windows 8 en ordentlig omgang med både høvl og malerpensel, og det er ikke nogen helt let opgave at blive bedste venner med styresystemet, som vi tidligere har skrevet om her

Det skyldes, at der er flyttet rundt på funktioner i forhold til tidligere versioner af softwaregigantens styresystem, mens der er tilføjet meget nyt.

Heldigvis kan du med lidt snilde få dine gamle rutiner fra Windows 7 tilbage i Windows 8.

Det kræver bare, at du får fiflet ved styresystemet de helt rigtige steder.

Vi er klar med tre simple guider, der hjælper med at fikse tre typiske irritationsmomenter ved Windows 8: Login med kodeord, placering af luk-knap og default boot direkte til Modern UI-menuen, som tidligere blev kaldt Metro.

Slip for at logge ind

Windows 8 er tæt koblet sammen med ens Live ID, der bruges med eksempelvis Messenger/Skype. Når Windows 8 sættes op første gang, vil dette ID være vigtigt, og det bruges fremover til at logge ind. 

Men det er ikke sikkert, at du gider bruge tid på at logge ind, når computeren genstarter eller har været slukket.

Især ikke hvis du med Windows 7 har været vant til ikke at skulle skrive kodeord hele tiden.

Løsningen på det problem er ganske simpelt, da det er muligt at slå login fra.

Tryk: Windows-tast + R

Det åbner Kør-menuen

Skriv: netplwiz (og tryk Enter)

Nu er du inde i menupunktet brugerkonti. 

Der er et flueben i boksen "Brugere skal angive brugernavn og adgangskode for at bruge computeren". Fjern det. 

Herefter skal du taste ok. Og du vil blive bedt om at taste din kode ind for sidste gang. 

Ved næste genstart slipper du for at logge ind. 

Det skal dog for god ordens skyld tilføjes, at dine personlige data naturligvis er bedre sikret med en kode på computeren, hvis den skulle blive stjålet.

Samtidig er en kode med til at forhindre nysgerrige sjæle i at rode rundt i dine data, hvis de skulle få adgang til din pc.

Sådan opretter du en luk-knap

Med Windows 8 er det blevet lidt sværere at lukke for Windows 8.

Ideen er formentlig, at de fleste nye bærbare har lang batterilevetid og bare går på standby, og derfor er det ikke så vigtig en funktion længere. 

Men computeren eller tablet-pc'en med Windows 8 skal jo slukkes eller genstartes indimellem, og her kræver det fire (!) tryk på skærmen eller klik med musen. Men hvorfor ikke bare nøjes med ét klik eller ét tryk?

Det er nemlig ret nemt at oprette en decideret sluk-knap i Windows 8. 

Gå ud på skrivebordet (tast eventuelt Windows-tast + D)

Højreklik og vælg Ny og Genvej.

Skriv nu: shutdown /s /t 0 

Bemærk, at det er et nul til sidst. Klik på næste. 

Giv nu genvejen et navn, eksempelvis: Luk computeren.

Herefter er genvejen placeret på skrivebordet, og du skal højreklikke på den. 

Vælg Egenskaber og herefter Skift ikon. Nu får du mulighed for at vælge mellem en håndfuld, blandt andet en der viser en sluk-knap.

Du kan dog vælge, hvad det skal være. 

Til slut kan du vælge at højreklikke på genvejen igen og vælge Fastgør til Start. På den måde er genvejen også tilgængelig i Modern UI-interfacet - som tidligere blev kaldt Metro - hvor du kan placere den strategisk smart.

Boot direkte til skrivebordet

En af de mest markante ændringer ved Windows 8 i forhold til Windows 7 er, at styresystemet ikke længere booter direkte til skrivebordet. 

I stedet bydes man i Windows 8 velkommen af Modern UI, der består af en masse firkantede fliser, som linker til programmer på computeren. 

Mange brugere har haft svært ved at vænne sig til dette, men heldigvis er det forholdsvist nemt at tvinge Windows 8 til at boote til skrivebordet. 

Der findes flere forskellige apps i Microsoft Store, som kan fikse problemet. Men du behøver slet ikke downloade noget, før du kan få Windows 8 til at opføre sig som Windows 7. 

Sådan gør du

Du skal blot skrive Planlæg opgaver i søgefeltet og vælge Indstillinger. Du finder søgefeltet i højre side i charms-menuen.

Du kan også blot begynde at skrive direkte i Modern UI-interfacet, og dermed aktiveres søgningsfeltet automatisk. 

Når du har valgt Planlæg Opgaver, sendes du en tur ud på skrivebordet. Programmet Opgavestyring åbnes. 

I højre side af boksen skal du vælge Opret opgave.

Giv nu opgaven et navn, eksempelvis Boot.

I bunden af menuen skal vælges Konfigurer for: Windows 8. Klik ok.

Klik nu på fanebladet Udløsere. Vælg ny. I toppen af popop-menuen står der Start opgaven. Ud for dette punkt vælges Ved logon. Klik ok. 

Nu skal du have fat i faneblandet Handlinger. Klik Ny. Vælg gennemse og find frem til C:\Windows\explorer.exe. Klik ok. 

Hvis du benytter en bærbar, skal du vælge fanebladet Betingelser. Under punktet Strømforsyning skal du fjerne fluebenet i punktet Start kun opgaven, hvis computeren er tilsluttet vekselstrøm. 

Nu er Windows 8 konfigureret til at boote direkte til skrivebordet. Når computeren startes, vises Modern UI-interfacet et kort øjeblik, inden du sendes ud på skrivebordet. 

Du kan altid slette funktionen, hvis du ikke bryder dig om den. Vælg Planlæg Opgaver. Klik på Biblioteket Opgavestyring i venstre side og vælg nu den handling, som du har oprettet.

Vi kaldte vores for Boot. Markér den og i højre side kan du vælge punktet Slet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere