Artikel top billede

Mangel på it-folk er en tikkende bombe

Der er for få it-nyuddannede i Europa, og det kan sætte branchens vækst på spil. Nyt initiativ skal skaffe flere it-folk.

Samtidig med åbningen af computermessen Cebit i Hannover har EU-kommissionen søsat et storstilet samarbejde om it-arbejdspladser. Ifølge kommissionsformand José Manuel Barroso er der behov for at besætte op til 900.000 it-stillinger, som forventes at blive skabt i Europa frem mod 2015.

Der bliver skabt mere end 100.000 nye it-jobs i EU-landene om året, men antallet af nyuddannede it-folk kan ikke følge med i samme tempo.

Nu skal erhvervslivet, medlemsstaternes regeringer og uddannelses- og undervisningssektoren arbejde sammen for at undgå mangel på it-arbejdskraft.

"Hvis vi - sammen - kan vende udviklingen og besætte dette voksende antal it-stillinger, vil vi opleve, at det har en meget bred indvirkning på den samlede økonomi. Vi vil sætte europæerne i stand til at besætte de job, der kommer til at udgøre drivkraften bag den næste it-revolution," udtalte Barroso i forbindelse med fremlæggelsen af initiativet.

Blandt de første tiltag er en ny onlineplatform for unge ved navn Academy Cube og et nyt uddannelsesmodul for installatører af intelligente elnet.

Der skal også etableres nye it-uddannelsestilbud og nye muligheder for certificering, der skal gøre det lettere at bevise over for en arbejdsgiver, hvilke færdigheder man har, uanset hvilket land man kommer fra.

Desuden vil EU arbejde for, at arbejdskraften bliver mere mobil, så man kan hjælpe personer med bestemte kvalifikationer til at komme derhen, hvor der er brug for dem, og undgå mangel på og overskud af kvalifikationer i forskellige byer og byområder.

Der skal også arbejdes med generelle forbedringer af uddannelses-systemet, herunder forbedrede læseplaner i skoler og universiteter.

Samtidig lancerer kommissionen en samlet platform med værktøjer og programmer til støtte for internet-iværksættere under navnet Startup Europe.

Ifølge EU er der alvorlig mangel på it-fagfolk på trods af den høje arbejdsløshed på andre områder. Der er en risiko for, at et fald i antallet af færdiguddannede it-kandidater og pensionering blandt de nuværende fagfolk sætter branchens vækstpotentiale på spil. Disse områders karriere-image skal forbedres, især overfor kvinder.

Det anslås, at den samlede it-arbejdsstyrke i Europa omfatter 6,7 mio. mennesker, hvilket svarer til 3,1 pct. af den samlede arbejdsstyrke.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere