Artikel top billede

Mangel på it-folk er en tikkende bombe

Der er for få it-nyuddannede i Europa, og det kan sætte branchens vækst på spil. Nyt initiativ skal skaffe flere it-folk.

Samtidig med åbningen af computermessen Cebit i Hannover har EU-kommissionen søsat et storstilet samarbejde om it-arbejdspladser. Ifølge kommissionsformand José Manuel Barroso er der behov for at besætte op til 900.000 it-stillinger, som forventes at blive skabt i Europa frem mod 2015.

Der bliver skabt mere end 100.000 nye it-jobs i EU-landene om året, men antallet af nyuddannede it-folk kan ikke følge med i samme tempo.

Nu skal erhvervslivet, medlemsstaternes regeringer og uddannelses- og undervisningssektoren arbejde sammen for at undgå mangel på it-arbejdskraft.

"Hvis vi - sammen - kan vende udviklingen og besætte dette voksende antal it-stillinger, vil vi opleve, at det har en meget bred indvirkning på den samlede økonomi. Vi vil sætte europæerne i stand til at besætte de job, der kommer til at udgøre drivkraften bag den næste it-revolution," udtalte Barroso i forbindelse med fremlæggelsen af initiativet.

Blandt de første tiltag er en ny onlineplatform for unge ved navn Academy Cube og et nyt uddannelsesmodul for installatører af intelligente elnet.

Der skal også etableres nye it-uddannelsestilbud og nye muligheder for certificering, der skal gøre det lettere at bevise over for en arbejdsgiver, hvilke færdigheder man har, uanset hvilket land man kommer fra.

Desuden vil EU arbejde for, at arbejdskraften bliver mere mobil, så man kan hjælpe personer med bestemte kvalifikationer til at komme derhen, hvor der er brug for dem, og undgå mangel på og overskud af kvalifikationer i forskellige byer og byområder.

Der skal også arbejdes med generelle forbedringer af uddannelses-systemet, herunder forbedrede læseplaner i skoler og universiteter.

Samtidig lancerer kommissionen en samlet platform med værktøjer og programmer til støtte for internet-iværksættere under navnet Startup Europe.

Ifølge EU er der alvorlig mangel på it-fagfolk på trods af den høje arbejdsløshed på andre områder. Der er en risiko for, at et fald i antallet af færdiguddannede it-kandidater og pensionering blandt de nuværende fagfolk sætter branchens vækstpotentiale på spil. Disse områders karriere-image skal forbedres, især overfor kvinder.

Det anslås, at den samlede it-arbejdsstyrke i Europa omfatter 6,7 mio. mennesker, hvilket svarer til 3,1 pct. af den samlede arbejdsstyrke.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Den danske it-komet Dixa får hidtil største kapitalindsprøjtning på 660 millioner: "Det er en stor investering, men det er der også en god grund til"
Det unge it-selskab Dixa har hentet over en halv milliard kroner i finansiering. Pengene skal nu bruges på ekspansion i USA og Europa og på endnu flere ingeniører. Derudover er kanonen ladt, hvis der skulle komme opkøb i sigte. Se direktørens plan for selskabet her.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Kroner og ører: Sådan udregner du værdien af din sikkerhedsindsats
I dette whitepaper får du redskaber til at fastsætte den konkrete værdi af virksomhedens sikkerhedsindsats, som du kan præsentere for topledelse og bestyrelse.