Artikel top billede

Mangel på it-folk er en tikkende bombe

Der er for få it-nyuddannede i Europa, og det kan sætte branchens vækst på spil. Nyt initiativ skal skaffe flere it-folk.

Samtidig med åbningen af computermessen Cebit i Hannover har EU-kommissionen søsat et storstilet samarbejde om it-arbejdspladser. Ifølge kommissionsformand José Manuel Barroso er der behov for at besætte op til 900.000 it-stillinger, som forventes at blive skabt i Europa frem mod 2015.

Der bliver skabt mere end 100.000 nye it-jobs i EU-landene om året, men antallet af nyuddannede it-folk kan ikke følge med i samme tempo.

Nu skal erhvervslivet, medlemsstaternes regeringer og uddannelses- og undervisningssektoren arbejde sammen for at undgå mangel på it-arbejdskraft.

"Hvis vi - sammen - kan vende udviklingen og besætte dette voksende antal it-stillinger, vil vi opleve, at det har en meget bred indvirkning på den samlede økonomi. Vi vil sætte europæerne i stand til at besætte de job, der kommer til at udgøre drivkraften bag den næste it-revolution," udtalte Barroso i forbindelse med fremlæggelsen af initiativet.

Blandt de første tiltag er en ny onlineplatform for unge ved navn Academy Cube og et nyt uddannelsesmodul for installatører af intelligente elnet.

Der skal også etableres nye it-uddannelsestilbud og nye muligheder for certificering, der skal gøre det lettere at bevise over for en arbejdsgiver, hvilke færdigheder man har, uanset hvilket land man kommer fra.

Desuden vil EU arbejde for, at arbejdskraften bliver mere mobil, så man kan hjælpe personer med bestemte kvalifikationer til at komme derhen, hvor der er brug for dem, og undgå mangel på og overskud af kvalifikationer i forskellige byer og byområder.

Der skal også arbejdes med generelle forbedringer af uddannelses-systemet, herunder forbedrede læseplaner i skoler og universiteter.

Samtidig lancerer kommissionen en samlet platform med værktøjer og programmer til støtte for internet-iværksættere under navnet Startup Europe.

Ifølge EU er der alvorlig mangel på it-fagfolk på trods af den høje arbejdsløshed på andre områder. Der er en risiko for, at et fald i antallet af færdiguddannede it-kandidater og pensionering blandt de nuværende fagfolk sætter branchens vækstpotentiale på spil. Disse områders karriere-image skal forbedres, især overfor kvinder.

Det anslås, at den samlede it-arbejdsstyrke i Europa omfatter 6,7 mio. mennesker, hvilket svarer til 3,1 pct. af den samlede arbejdsstyrke.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere