Artikel top billede

Facebook-milliardær: Kvinder, tag jer sammen!

Hun har stået i spidsen for Google og Facebook. Nu er Sheryl Sandberg klar med et opråb til alle verdens kvinder.

I dag er det kvindernes internationale kampdag, og dermed er der også fokus på de store kønsforskelle, som stadig findes i it-branchen.

Det gælder ikke mindst i chefetagen, hvor der stadig er langt mellem kvinderne. Nu har en af de få kvindelige topchefer startet et felttog for at få kvinderne til at kæmpe sig op ad karrierestigen. Det er Sheryl Sandberg, som har været chief operating officer hos Facebook siden 2008. Inden da gjorde hun kometkarriere hos Google, hvor hun var kendt som kvinden bag selskabets annoncesystem.

Sheryl Sandberg har netop udgivet en bog, "Lean In", hvor hun beskriver sine oplevelser som topchef i it-branchen. Bogen har fået under-overskriften "Women, Work and the Will to Lead". Så der er ingen tvivl om, at Sandberg vil stille sig selv i spidsen for kvindesagen. Den 43-årige tidligere stabschef i det amerikanske finansministerium er en af verdens rigeste kvinder, og hendes bog har udløst samme begejstring som en ny Harry Potter-roman.

Lanceringen bliver fejret med en stor fest i New York, hvor byens borgmester, Michael Bloomberg, naturligvis kommer som gæst, og Sandberg skal fortælle om bogen i et 60-minutters interview på CBS og en 40-siders artikel i bladet "Cosmopolitan".

I bogen fortæller hun historier fra sit eget liv på de bonede gulve - som den om mødet med et investeringsfirma i et højhus i New York, hvor der kun sad mænd rundt om bordet. Efter to timer var der pause, og Sandberg spurgte om vejen til dametoilettet. Ingen kunne svare hende.

"Prøver I at fortælle mig, at jeg er den første kvinde, der kommer her for at lave forretninger," spørger Sandberg. "Eller den første, der skal på toilettet samtidig," svarer klienten.

Hun bruger denne og andre historier som et bevis for, at der stadig er kønsdiskriminering i erhvervslivet. Sandberg er selv mor til to, og hun mener, at det er kvindernes egen skyld, hvis de ikke kæmper sig helt til tops.

"Vi holder os tilbage, fordi vi mangler selvtillid, vi rækker ikke hånden op og melder os, når opgaverne skal fordeles, vi trækker os tilbage, i stedet for at kaste os ud i det," lyder hendes budskab.

Det har også udløst kritik allerede inden udgivelsen af bogen. Sheryl Sandbergs holdninger bliver kritiseret for at være elitære og verdensfjerne. Hvordan kan Sandberg sætte sig ind i almindelige kvinders dagligdag, når hun sidder med to gigantiske aktiepakker fra Facebook og Google, et hus på 800 kvm og en hær af tjenestefolk, spørger New York Times.

Den kendte forfatter Joanne Bamberger mener ligefrem, at der er indledt en "Mommy War". Yahoo-chef Marissa Meyer har netop afskaffet hjemmearbejdet og kaldt kvinderne (og mændene) tilbage på arbejdspladsen, mens Sandberg nu opfordrer kvinderne til at prioritere karrieren frem for familien.

Men bogen er kun det første skridt i en større kampagne. Sandberg vil oprette et netværk af "Lean In Circles", hvor kvinder med lederambitioner kan mødes for at give hinanden støtte og råd. Sandberg drømmer om et "globalt fællesskab" og en social bevægelse, der skal bringe kvinderne frem til magten.

Blandt virksomhederne på Fortune 500-listen over de største selskaber i USA er det kun 21, der bliver ledet af en kvinde.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Tech-giganters regnskaber overgik forventningerne, men investorerne frygter for fremtiden
Computerviews: De store tech-giganter har igen haft et kvartal med massiv vækst. Men selskabernes regnskaber blev modtaget køligt på aktiemarkeder, der frygter, at tiden efter coronakrisen vil byde på lavere vækstrater.
Computerworld
Hent opdateringerne nu: Apple lapper gabende sikkerhedshuller til iPhone, iPad og Mac
En sårbarhed gjorde det muligt for hackere at overtage kontrollen med din iPhone, iPad eller Mac. Det er 13. gang i år, at Apple lukker en nuldagssårbarhed.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.