Artikel top billede

Facebook-milliardær: Kvinder, tag jer sammen!

Hun har stået i spidsen for Google og Facebook. Nu er Sheryl Sandberg klar med et opråb til alle verdens kvinder.

I dag er det kvindernes internationale kampdag, og dermed er der også fokus på de store kønsforskelle, som stadig findes i it-branchen.

Det gælder ikke mindst i chefetagen, hvor der stadig er langt mellem kvinderne. Nu har en af de få kvindelige topchefer startet et felttog for at få kvinderne til at kæmpe sig op ad karrierestigen. Det er Sheryl Sandberg, som har været chief operating officer hos Facebook siden 2008. Inden da gjorde hun kometkarriere hos Google, hvor hun var kendt som kvinden bag selskabets annoncesystem.

Sheryl Sandberg har netop udgivet en bog, "Lean In", hvor hun beskriver sine oplevelser som topchef i it-branchen. Bogen har fået under-overskriften "Women, Work and the Will to Lead". Så der er ingen tvivl om, at Sandberg vil stille sig selv i spidsen for kvindesagen. Den 43-årige tidligere stabschef i det amerikanske finansministerium er en af verdens rigeste kvinder, og hendes bog har udløst samme begejstring som en ny Harry Potter-roman.

Lanceringen bliver fejret med en stor fest i New York, hvor byens borgmester, Michael Bloomberg, naturligvis kommer som gæst, og Sandberg skal fortælle om bogen i et 60-minutters interview på CBS og en 40-siders artikel i bladet "Cosmopolitan".

I bogen fortæller hun historier fra sit eget liv på de bonede gulve - som den om mødet med et investeringsfirma i et højhus i New York, hvor der kun sad mænd rundt om bordet. Efter to timer var der pause, og Sandberg spurgte om vejen til dametoilettet. Ingen kunne svare hende.

"Prøver I at fortælle mig, at jeg er den første kvinde, der kommer her for at lave forretninger," spørger Sandberg. "Eller den første, der skal på toilettet samtidig," svarer klienten.

Hun bruger denne og andre historier som et bevis for, at der stadig er kønsdiskriminering i erhvervslivet. Sandberg er selv mor til to, og hun mener, at det er kvindernes egen skyld, hvis de ikke kæmper sig helt til tops.

"Vi holder os tilbage, fordi vi mangler selvtillid, vi rækker ikke hånden op og melder os, når opgaverne skal fordeles, vi trækker os tilbage, i stedet for at kaste os ud i det," lyder hendes budskab.

Det har også udløst kritik allerede inden udgivelsen af bogen. Sheryl Sandbergs holdninger bliver kritiseret for at være elitære og verdensfjerne. Hvordan kan Sandberg sætte sig ind i almindelige kvinders dagligdag, når hun sidder med to gigantiske aktiepakker fra Facebook og Google, et hus på 800 kvm og en hær af tjenestefolk, spørger New York Times.

Den kendte forfatter Joanne Bamberger mener ligefrem, at der er indledt en "Mommy War". Yahoo-chef Marissa Meyer har netop afskaffet hjemmearbejdet og kaldt kvinderne (og mændene) tilbage på arbejdspladsen, mens Sandberg nu opfordrer kvinderne til at prioritere karrieren frem for familien.

Men bogen er kun det første skridt i en større kampagne. Sandberg vil oprette et netværk af "Lean In Circles", hvor kvinder med lederambitioner kan mødes for at give hinanden støtte og råd. Sandberg drømmer om et "globalt fællesskab" og en social bevægelse, der skal bringe kvinderne frem til magten.

Blandt virksomhederne på Fortune 500-listen over de største selskaber i USA er det kun 21, der bliver ledet af en kvinde.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere