Artikel top billede

Facebook-milliardær: Kvinder, tag jer sammen!

Hun har stået i spidsen for Google og Facebook. Nu er Sheryl Sandberg klar med et opråb til alle verdens kvinder.

I dag er det kvindernes internationale kampdag, og dermed er der også fokus på de store kønsforskelle, som stadig findes i it-branchen.

Det gælder ikke mindst i chefetagen, hvor der stadig er langt mellem kvinderne. Nu har en af de få kvindelige topchefer startet et felttog for at få kvinderne til at kæmpe sig op ad karrierestigen. Det er Sheryl Sandberg, som har været chief operating officer hos Facebook siden 2008. Inden da gjorde hun kometkarriere hos Google, hvor hun var kendt som kvinden bag selskabets annoncesystem.

Sheryl Sandberg har netop udgivet en bog, "Lean In", hvor hun beskriver sine oplevelser som topchef i it-branchen. Bogen har fået under-overskriften "Women, Work and the Will to Lead". Så der er ingen tvivl om, at Sandberg vil stille sig selv i spidsen for kvindesagen. Den 43-årige tidligere stabschef i det amerikanske finansministerium er en af verdens rigeste kvinder, og hendes bog har udløst samme begejstring som en ny Harry Potter-roman.

Lanceringen bliver fejret med en stor fest i New York, hvor byens borgmester, Michael Bloomberg, naturligvis kommer som gæst, og Sandberg skal fortælle om bogen i et 60-minutters interview på CBS og en 40-siders artikel i bladet "Cosmopolitan".

I bogen fortæller hun historier fra sit eget liv på de bonede gulve - som den om mødet med et investeringsfirma i et højhus i New York, hvor der kun sad mænd rundt om bordet. Efter to timer var der pause, og Sandberg spurgte om vejen til dametoilettet. Ingen kunne svare hende.

"Prøver I at fortælle mig, at jeg er den første kvinde, der kommer her for at lave forretninger," spørger Sandberg. "Eller den første, der skal på toilettet samtidig," svarer klienten.

Hun bruger denne og andre historier som et bevis for, at der stadig er kønsdiskriminering i erhvervslivet. Sandberg er selv mor til to, og hun mener, at det er kvindernes egen skyld, hvis de ikke kæmper sig helt til tops.

"Vi holder os tilbage, fordi vi mangler selvtillid, vi rækker ikke hånden op og melder os, når opgaverne skal fordeles, vi trækker os tilbage, i stedet for at kaste os ud i det," lyder hendes budskab.

Det har også udløst kritik allerede inden udgivelsen af bogen. Sheryl Sandbergs holdninger bliver kritiseret for at være elitære og verdensfjerne. Hvordan kan Sandberg sætte sig ind i almindelige kvinders dagligdag, når hun sidder med to gigantiske aktiepakker fra Facebook og Google, et hus på 800 kvm og en hær af tjenestefolk, spørger New York Times.

Den kendte forfatter Joanne Bamberger mener ligefrem, at der er indledt en "Mommy War". Yahoo-chef Marissa Meyer har netop afskaffet hjemmearbejdet og kaldt kvinderne (og mændene) tilbage på arbejdspladsen, mens Sandberg nu opfordrer kvinderne til at prioritere karrieren frem for familien.

Men bogen er kun det første skridt i en større kampagne. Sandberg vil oprette et netværk af "Lean In Circles", hvor kvinder med lederambitioner kan mødes for at give hinanden støtte og råd. Sandberg drømmer om et "globalt fællesskab" og en social bevægelse, der skal bringe kvinderne frem til magten.

Blandt virksomhederne på Fortune 500-listen over de største selskaber i USA er det kun 21, der bliver ledet af en kvinde.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan ser opgavelisten ud hos Danmarks bedste CIOs

En hurtig og strategisk fokuseret implementering af nye teknologier er i disse år med til at sikre konkurrencekraften hos de bedste digitale vindere. Det sætter vi fokus på med konferencen CIO Trends 2022, hvor du blandt andet kan blive inspireret af en række danske topfolk inden for digitalisering og it-ledelse.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
10 gratis artikler: Få gode råd fra Danmarks bedste it-ledere