Artikel top billede

Her er nettets værste fjender

Mange internet-brugere verden over er fortsat udsat for censur. Her er de fem lande og fem virksomheder, som er nettets værste fjender.

Den internationale organisation Journalister uden Grænser er klar med sin årlige "Enemies of the Internet" rapport. Den sætter navne på de lande, som har gjort sig uheldigt bemærket med internet-censur. Rapporten er udgivet i forbindelse med den årlige "verdensdag mod cyber-censur".

Fem lande er kåret som nettets værste fjender, men denne gang har organisationen også udpeget fem virksomheder, som har udviklet censur-teknologi eller på andre måder bidraget til at begrænse den frie adgang til nettet.

De fem værste lande er Bahrain, Iran, Kina, Syrien og Vietnam. Fælles for alle fem lande er, at regeringen overvåger pressen og begrænser ytringsfriheden på nettet.

Faktisk er det én ud af tre internet-brugere, der kun har adgang til en begrænset, censureret version af nettet. Det gælder blandt andet de kinesiske brugere, som efterhånden udgør den største gruppe på nettet.

Rapporten fortæller, at 69 bloggere og online-aktivister sidder i fængsel verden over. Iran bygger sit eget lukkede "nationale internet" og Kina blokerer stadig en lang række tjenester, som Facebook og Youtube. Bahrain har brugt trojanere til at overvåge oppositionsfolk.

Men der er også bekymrende tiltag i vestlige lande. I Holland vil regeringen tillade online-ransagninger af computere, og en ny lov i USA kan åbne for udlevering af omfattende brugerdata til myndighederne.

Samtidig kritiseres det, at vestlige virksomheder står klar til at levere den nødvendige teknologi, der bruges til at blokere for netindhold eller udspionere journalister og politiske dissidenter på nettet.

Derfor kræver organisationen, at EU og USA skal begrænse eksporten af censur- og overvågnings-teknologi.

De fem virksomheder, der er kåret som nettets fjender, er Gamma International (Tyskland), Trovicor (Tyskland), Hacking Team (Italien), Amesys (Frankrig) og Blue Coat (USA). De har enten solgt deres produkter direkte til diktatur-stater eller tilladt, at produkterne er solgt videre gennem mellemmænd.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

05. december 2023 | Læs mere


Teknologien bliver den næste konkurrencedefinerende slagmark – sådan forbereder du dig

Få bud på, hvordan du kan tænke IT-planlægning som en løbende strategisk proces frem for noget, der foregår fra enkeltprojekt til enkeltprojekt. Herunder hvordan strategisk brug af IT giver dig et stærkt grundlag for at orkestrere kundeoplevelser, kunderelevans og produktivitetsforbedringer.

06. december 2023 | Læs mere


People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere