Artikel top billede

Cykel-app skaber trafik-vanvid

Den mobile app Strava får cyklister til at tordne gennem byerne i halsbrækkende tempo.

Hvis du befinder dig i en europæisk storby og undrer dig over, at en cyklist netop er suset forbi dig i halsbrækkende tempo, skyldes det måske, at cyklisten forsøger at erobre titlen som Bjergkonge i den populære app Strava. Det er en træningsplatform med GPS-understøttelse, hvor man kan dyste om at løbe eller cykle hurtigst på bestemte strækninger.

Det er især populært at dyste på strækninger inde i byerne - til stor skræk for trafikanter og fodgængere. I den irske hovedstad Dublin har flere medlemmer af det lokale Strava-fællesskab gjort sig negativt bemærket ved at overtræde hastigheds-begrænsninger, true andre cyklister eller ligefrem køre fodgængere ned. Det skriver avisen Sunday Times.

En Strava-bruger krydsede den stærkt trafikerede Pearse Street med 50,8 km/t. bag det berømte Trinity College Dublin, mens en anden cyklist tog Samuel-Becket broen med 54,5 km/t., fortæller avisen.

Her er udfordringen den samme som i mange andre online-spil - det handler om at vinde "trofæer". Den hurtigste Strava-bruger på en given strækning kan kalde sig Bjergkonge. Men i modsætning til spil, der kun foregår online, kan man altså risikere at skabe farlige situationer i trafikken.

"Jeg forstår ikke, hvordan nogen kan risikere at cykle gennem Dublins centrum med sådanne hastigheder. Tænker de ikke på trafikken, hullerne i vejen og fodgængerne? Jeg kan ikke forestille mig noget, der er farligere," siger Mike McKillen fra det irske cyklist-forbund Cyclist.ie.

Det er ikke kun Dublin, der har problemer med Strava. I mange andre europæiske storbyer er der også opstået virtuelle cykelbaner midt i centrum. 

I USA blev en Strava-bruger dræbt i foråret 2012, mens han forsøgte at blive Bjergkonge i San Francisco. Hans forældre har efterfølgende sagsøgt Strava, men firmaet nægter at være skyld i ulykken. Den enkelte cyklist bærer selv ansvaret for sine handlinger, hedder det. Sagen kører stadig.

Strava har dog reageret på kritikken og indført muligheden for, at bestemte strækninger kan markeres som "farlige". På disse strækninger er der så ikke længere muligt at opnå point.

Det er også nemt at manipulere med systemet. Ingen kan vide, om brugeren har kørt den pågældende strækning med en knallert eller brugt doping.

Den mest berømte Strava-bruger er da også den falmede cykelhelt Lance Armstrong, som er Bjergkonge på hele 150 strækninger. Trods sine indrømmelser om doping har han ikke mistet sine Strava-titler.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


Kom hackerne i forkøbet: Sådan gør du din cybersikkerhed kampklar

Kom hackerne i forkøbet. Eksperter deler de bedste erfaring til, hvordan du øger din cybersikkerhed.

01. juni 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?