Artikel top billede

Lockout-chok: Du bliver fyret, hvis du tager børn med på arbejde

Flere dansk it-virksomheder bortviser medarbejdere, der under lærer-konflikten tager børn med på arbejde: "Børn skader arbejdsmiljøet," lyder forklaringen.

Havde du forventet, at du kunne tage dine lockout-ramte børn med på arbejde i morgen?

Så bør du måske tjekke med din arbejdsgiver en ekstra gang.  

For selvom enkelte store danske it-virksomheder som eksemplevis KMD tilbyder intern børnepasning under lockouten, så erfarer ComON, at flere danske virksomheder har valgt at bevæge sig i den stik modsatte retning.

"Det skal ikke være nogen hemmelighed, at vores beslutning har skabt en del intern debat her i virksomheden. Men før påske gav vi vores medarbejdere besked om, at medbringelse af børn på arbejdspladsen vil resultere i øjeblikkelig bortvisning og fyring," siger Stig Juoni Madsen fra det danske it-konsulenthus MindJump IT, der har knap 120 ansatte i virksomhedens hovedkvarter i Lautrupparken i Ballerup.

Han forklarer, at det er påvist at larm fra børn kan overstige 85 db, der normalt er det niveau, hvor det anbefales, at folk bærer ørepropper eller høreværn.

"Vores ansatte bliver i forvejen udsat for den stressfaktor som deres egne børn er, når de kommer hjem fra arbejde. Men hvis de også skal udsættes for larm og forstyrrelser fra deres kollegers børn, mens de er på arbejde, så vurderer vi, at det kan få drastiske konksekvenser for produktiviteten og sundhedstilstanden på arbejdspladsen," siger Stig Juoni Madsen.

Så skadeligt som hash

Stig Juoni Madsen henviser også til, at undersøgelser har vist, at hyppige forstyrrelser i løbet af arbejdsdagen kan forringe vores koncentrationsevner lige så drastisk, som hvis vi dagligt røg en cannabis-cigaret.

"Og vi vil jo heller ikke tillade at vores medarbejdere røg hash i arbejdstiden, vel? Derfor har vi valgt at sidestille de to ting," siger han.

Men heller ikke i det normalt mere tolerante iværksætter-miljø vækker tanken om en snarlig børneinvasion begejstring.

Martin Malitia, der er medstifter af den danske app-udvikler TouchIt, fortæller til ComON, at han også har indskærpet over for virksomhedens i alt 30 ansatte, at børn der ikke er ansat i virksomheden, ikke er velkomne.

"Børn må spille Playstation derhjemme"

Ifølge den 28-årige medstifter, der endnu ikke selv har stiftet familie, arbejder virksomheden målrettet på at skabe et attraktivt og lækkert arbejdsmiljø, hvor de ansatte har adgang til bordfodbold, Playstation og retro-flippermaskiner.

"Vi har investeret i de goder, fordi de skal være tilgængelige for vores ansatte, og ikke fordi vi ønsker at drive en daginstitution. Hvis de ansatte i økonomiafdelingen vil have, at deres børn skal spille Playstation, så bliver det hjemmefra og ikke her," siger han og forklarer, at han også frygter, at ildelugtende madpakker med æg og makrel vil kunne skræmme virksomhedens forretningsforbindelser bort.

Fagforbundet HK oplyser, at der naturligvis vil blive set med stor alvor på det, hvis et HK-medlem bliver afskediget for at tage sit barn med på arbejde under konflikten.  

"Men omvendt skal vi som fagforbund tage alle de ansattes arbejdsforhold i betragtning, og hvis virksomhederne kan påvise, at børn på arbejdspladsen skader arbejdsmiljøet, så har de sandsynligvis en god sag," siger Christine Puf Nielsen, der er faglig konsulent i HK Hovedstaden. 

Hun råder derfor i første omgang forbundets medlemmer til ikke at tage børn med på arbejdspladsen med mindre, at der foreligger en skriftelig aftale herom, som er underskrevet af både arbejdsgiveren og virksomhedens arbejdsmiljørepræsentant.

Læs også:
Skrid fra børn, kone og madpakker - tag på arbejdseksil i syden

OMG - jeg forstår ikke, hvad mine børn siger
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Efter kæmpeinvestering: Danske Dixa skal firdoble antallet af udviklere
På halvandet år skal det unge it-selskab Dixa firdoble holdet af produktudviklere fra 75 til 300. Sådan lyder ambitionen hos det danske selskab, der netop har modtaget en kapitalindsprøjtning på 660 millioner kroner.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Er din forretning og jeres Dynamics 365 klar til løbende opdateringer?
Hyppige opdateringer af din Dynamics 365 sikrer hurtig adgang til nyeste funktioner og opdateringer. Men metoden rummer også risici. Læs her, hvordan du minimerer dem.