Artikel top billede

Bitcoins fortsætter himmelflugt trods angreb

Værdien af Bitcoins fortsætter med at stige kraftigt. Men samtidig er systemet udsat for heftige angreb.

I skrivende stund nærmer værdien af en Bitcoin sig den magiske 200-dollar grænse. Det er Cypern-krisen og den stigende mistillid til det internationale finanssystem, der har fået mange til at søge tilflugt i den anonyme digitale valuta. "Bitcoin kan være den sidste sikre havn i den globale økonomi," skriver Businessweek i en artikel, der lovpriser de digitale mønter som fremtidens betalingsmiddel.

Blot i løbet af den sidste uges tid er værdien af en Bitcoin steget fra 116 til 190 dollar. Det er en seksdobling i forhold til starten af marts, da Bitcoins blev handlet for 33 dollar. Det har skabt en helt ny gruppe af Bitcoin-millionærer som denne Reddit-bruger, der erklærer, at han er klar til at sælge sine digitale mønter og score fortjenesten.

Men der er også voldsomme udsving i markedsværdien af Bitcoins. Hos nogle af de firmaer, der fungerer som formidlere af Bitcoins, er sikkerheden ikke helt i top. De seneste hacker-angreb har blandt andet ramt Bitcoin-tjenesten Instawallet, som nu er lukket på ubestemt tid. Brugerne kan søge om at få deres penge tilbage.

Den store Bitcoin-markedsplads Mt. Gox var udsat for voldsomme Distributed Denial of Service (DDoS) angreb i sidste uge. Ifølge en Facebook-meddelelse gik valutahandlen helt i stå i en periode.

Malware skaber Bitcoins

Der kan være tale om forsøg på kursmanipulation. Det er muligt at angriberne først sælger Bitcoins til en høj kurs og herefter angriber systemet for at få kursen til at styrtdykke. Så kan de købe Bitcoins igen til en lav pris og starte legen forfra.

Det ser ud til at fungere. Efter angrebene i sidste uge faldt kursen fra 140 til 120 dollar, inden den begyndte at stige igen og nu altså nærmer sig 200 dollar. Mt. Gox afvikler op mod 80 procent af alle Bitcoin-transaktioner til dollars.

Der har tidligere været flere eksempler på tyverier og hacker-angreb mod Bitcoin-systemet. Men den seneste tids kurseksplosion har gjort det endnu mere interessant at angribe den digitale valuta.

Senest har Kaspersky Labs fundet en ny malware, der bruger den inficerede computer til at generere nye Bitcoins. Dette kaldes også for Bitcoin-mining. Der skulle allerede være flere tusinde inficerede computere.

Det er måske en ny trend - hidtil har man især kapret computere for at bruge dem til at sende spam eller angribe andre systemer.

Verdens dyreste pizza

Efterhånden kan man betale med Bitcoins stadig flere steder. Det hele startede med en pizza som blev købt for 10.000 Bitcoins. Disse Bitcoins har så en værdi på omkring 11 mio. kr. i dag. Senest er den danske virksomhed HC Emballering begyndt at sælge maskiner for Bitcoins. Det er alt fra palleomviklere til krympepistoler, der kan købes med digitale mønter.

Ifølge HC Emballering er det teknisk set hurtigere og nemmere at opsætte et Bitcoin-baseret betalingssystem end normale kreditkort. Men de vigtigste fordele er, at betalingen modtages med det samme, og ikke holdes tilbage i 14-30 dage, som det sker i nogle betalings-gateways. Desuden er det umuligt at trække en betaling tilbage, og der er intet transaktionsgebyr.

Den danske virksomhed henviser til, at der også er et ideologisk perspektiv i at acceptere Bitcoins som betalingsmiddel. Bitcoins er en decentraliseret anonym valuta, hvor ingen kan udelukkes fra økonomien, og betalinger kan gennemføres anonymt uden mulighed for overvågning. Den danske hjemmeside skal oversættes til engelsk, hvis Bitcoin-betalingerne bliver en succes.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


Kom hackerne i forkøbet: Sådan gør du din cybersikkerhed kampklar

Kom hackerne i forkøbet. Eksperter deler de bedste erfaring til, hvordan du øger din cybersikkerhed.

01. juni 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?