Artikel top billede

Bitcoins fortsætter himmelflugt trods angreb

Værdien af Bitcoins fortsætter med at stige kraftigt. Men samtidig er systemet udsat for heftige angreb.

I skrivende stund nærmer værdien af en Bitcoin sig den magiske 200-dollar grænse. Det er Cypern-krisen og den stigende mistillid til det internationale finanssystem, der har fået mange til at søge tilflugt i den anonyme digitale valuta. "Bitcoin kan være den sidste sikre havn i den globale økonomi," skriver Businessweek i en artikel, der lovpriser de digitale mønter som fremtidens betalingsmiddel.

Blot i løbet af den sidste uges tid er værdien af en Bitcoin steget fra 116 til 190 dollar. Det er en seksdobling i forhold til starten af marts, da Bitcoins blev handlet for 33 dollar. Det har skabt en helt ny gruppe af Bitcoin-millionærer som denne Reddit-bruger, der erklærer, at han er klar til at sælge sine digitale mønter og score fortjenesten.

Men der er også voldsomme udsving i markedsværdien af Bitcoins. Hos nogle af de firmaer, der fungerer som formidlere af Bitcoins, er sikkerheden ikke helt i top. De seneste hacker-angreb har blandt andet ramt Bitcoin-tjenesten Instawallet, som nu er lukket på ubestemt tid. Brugerne kan søge om at få deres penge tilbage.

Den store Bitcoin-markedsplads Mt. Gox var udsat for voldsomme Distributed Denial of Service (DDoS) angreb i sidste uge. Ifølge en Facebook-meddelelse gik valutahandlen helt i stå i en periode.

Malware skaber Bitcoins

Der kan være tale om forsøg på kursmanipulation. Det er muligt at angriberne først sælger Bitcoins til en høj kurs og herefter angriber systemet for at få kursen til at styrtdykke. Så kan de købe Bitcoins igen til en lav pris og starte legen forfra.

Det ser ud til at fungere. Efter angrebene i sidste uge faldt kursen fra 140 til 120 dollar, inden den begyndte at stige igen og nu altså nærmer sig 200 dollar. Mt. Gox afvikler op mod 80 procent af alle Bitcoin-transaktioner til dollars.

Der har tidligere været flere eksempler på tyverier og hacker-angreb mod Bitcoin-systemet. Men den seneste tids kurseksplosion har gjort det endnu mere interessant at angribe den digitale valuta.

Senest har Kaspersky Labs fundet en ny malware, der bruger den inficerede computer til at generere nye Bitcoins. Dette kaldes også for Bitcoin-mining. Der skulle allerede være flere tusinde inficerede computere.

Det er måske en ny trend - hidtil har man især kapret computere for at bruge dem til at sende spam eller angribe andre systemer.

Verdens dyreste pizza

Efterhånden kan man betale med Bitcoins stadig flere steder. Det hele startede med en pizza som blev købt for 10.000 Bitcoins. Disse Bitcoins har så en værdi på omkring 11 mio. kr. i dag. Senest er den danske virksomhed HC Emballering begyndt at sælge maskiner for Bitcoins. Det er alt fra palleomviklere til krympepistoler, der kan købes med digitale mønter.

Ifølge HC Emballering er det teknisk set hurtigere og nemmere at opsætte et Bitcoin-baseret betalingssystem end normale kreditkort. Men de vigtigste fordele er, at betalingen modtages med det samme, og ikke holdes tilbage i 14-30 dage, som det sker i nogle betalings-gateways. Desuden er det umuligt at trække en betaling tilbage, og der er intet transaktionsgebyr.

Den danske virksomhed henviser til, at der også er et ideologisk perspektiv i at acceptere Bitcoins som betalingsmiddel. Bitcoins er en decentraliseret anonym valuta, hvor ingen kan udelukkes fra økonomien, og betalinger kan gennemføres anonymt uden mulighed for overvågning. Den danske hjemmeside skal oversættes til engelsk, hvis Bitcoin-betalingerne bliver en succes.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
EU forbereder stor satsning: Disse banebrydende teknologier skal gøre Europa til verdens første CO2-neutrale kontinent
Rene teknologier er nøgleordet i EUs nye grønne klimapagt. Se her hvilke teknologier, der konkret skal redde os ud af CO2-overforbruget inden 2050.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
End-to-end Server Security: Hvad er det – og hvordan kan det styrke din forretning?
Hvorfor bør serverbaseret sikkerhed være en kritisk del af din sikkerhedsinfrastruktur – og hvordan sikrer du, at din hardware kan leve op til kravene? Læs mere i dette whitepaper.