Artikel top billede

Det nye HP Moonshot 1500 system bruger smartphone-chips til at sænke strømforbruget.

Servere med smartphone-chips sparer strøm

HP var de første, som satsede stort på servere med ARM-chips. Nu kommer de første servere i HP's Project Moonshot - men uden ARM.

Tilbage i 2011 kunne HP præsentere sine planer om at sælge servere med ARM-chips. Det såkaldte Project Moonshot skulle reducere strømforbruget i verdens datacentre med op til 90 procent. HP ville bruge de samme processorer til servere, som også findes i mobiltelefoner og andre små mobile enheder.

De er optimeret til lavt batteriforbrug - og egner sig dermed også til servere, hvor strømforbruget ligeledes spiller en meget væsentlig rolle.

Nu - to år senere - har HP så lanceret sine første servere i Project Moonshot. Men det er uden ARM-teknologi. HP bruger i stedet smartphone-chips fra Intel. Ligesom ARM-chippen er Intels Atom også udviklet til mobile enheder med meget lavt strømforbrug. De første smartphones med Atom kom sidste år.

Denne processor er Intels forsøg på at angribe ARM. En kamp, som altså også udspiller sig i serverrummet.

Ifølge HP kan Moonshot reducere pladsbehovet med 80 procent og sænke omkostningerne med 77 procent i forhold til traditionelle servere.

Det anslås, at der bliver brug for mellem 8 og 10 millioner nye servere til de aktuelle cloud-tjenester de næste par år. Med den nuværende server-teknologi kræver det et areal på størrelse med 200 fodboldbaner. Desuden vil disse servere bruge strøm, der svarer til produktionen på tre kraftværker.

Kunderne må vente på ARM

I det nye HP Moonshot 1500 system er det muligt at supportere op til 1.800 servere i ét rackskab. De enkelte servere deles om fælles komponenter i samme chassis som storage, netværks-interface, strømforsyning og køling. Disse mini-servere kan f.eks. bruges til webapplikationer.

Der er tale om en modulær struktur, som nemt kan udvides. De første Moonshot-moduler med AMD's system-on-a-chip skulle allerede være på vej. Men kunderne må vente længere på ARM-moduler. HP venter på de første 64-bit ARM-chips til serverbrug, der skulle være klar senere i år.

HP mener ikke, at det giver nogen mening at bruge 32-bit ARM system-on-a-chip løsninger.

Dermed spiller ARM altså indtil videre ikke nogen rolle i det system, der oprindelig blev annonceret som verdens første ARM-server.

Kampen om server-rummet

Der er meget på spil for Intel. I de gigantiske datacentre, som Google, Apple, Amazon og andre internet-giganter har konstrueret, spiller energiforbruget også en afgørende rolle - her er det typisk ikke prisen for hardwaren, der afgør, om datacenteret er profitabelt, men derimod det totale strømforbrug. Det kan sænkes betydeligt med mobile processorer.

Intel leverer stadig 90 procent af alle processorer til servere - et marked, der har en værdi på mere end 60 mia. kr. om året - men ARM satser på at få en bid af dette marked.

HP var de første, der annoncerede et kommercielt server-produkt baseret på ARM.

Et ARM-baseret system til 1,2 mio. dollar med et halvt storage-rack, 41 kabler og 9,9 kilowatt strømforbrug kan levere den samme ydelse som et Intel-baseret server-system til 3,3 mio. dollar med 400 servere, 10 storage racks og 1.600 kabler samt et strømforbrug på 91 kilowatt, lovede HP i 2011.

Nu har Intel så foreløbig vundet kampen med sin Atom-processor til Project Moonshot. En kamp, som altså både udspilles i de mindste enheder - dem, vi har i lommen - og i de store talknusere, som holder skyen i luften og serverer data til de mobile smartphones og tablets.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


Kom hackerne i forkøbet: Sådan gør du din cybersikkerhed kampklar

Kom hackerne i forkøbet. Eksperter deler de bedste erfaring til, hvordan du øger din cybersikkerhed.

01. juni 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?