Artikel top billede

Her er 13 fantastiske trick til din Macs trackpad

Kender du de her trick, der kan få dig til at arbejde hurtigere på din Mac?

Hvis du er Mac-bruger, så anvender du sandsynligvis Apples trackpad dagligt, når du arbejder og surfer på nettet. 

Du ved sandsynligvis også, at du kan scrolle op og ned ad en side ved at bruge to fingre.

Men kender du mon alle de små trick, som du kan udføre med din Macs trackpad?

1. Sådan højreklikker du

Som bekendt har en Apple-mus aldrig haft mere end en knap, hvilket tit har gjort det en anelse mere besværligt at udføre visse handlinger.

Men med en moderne trackpad er det faktisk blevet ganske let at udføre den handling, der normalt bliver betegnet som et højreklik.

Det kræver blot, at du klikker med to fingre på én gang.

2. Lav tre-finger-klik

Et ord vil automatisk blive slået op i Oxford English Dictionary, hvis du i Apples Safari-browser og mange andre programmer 'tapper' på ordet med tre fingre.

'Tapper' du med tre fingre på en fil i Finder, vil din Mac automatisk åbne et hurtigt preview af filen.

3. Se notikationscenteret

OSX har i den seneste udgave fået et såkaldt notifikationscenter, hvor du eksempelvis bliver varslet om nye e-mails og Facebook-beskeder.

Du får adgang til notifikationscenteret ved at klikke på logoet øverst i højre hjørne af din skærm, eller ved at tage to fingre og swipe dem fra yderst til højre mod venstre på din trackpad.

4. Zoom med et dobbelt-klik

Hvis du 'tapper" to gange et sted på en internetside, vil Apples Safari-browser automatisk zoome ind på den del af siden.

Akkurat som det er tilfældet i din smartphones browser.

5. Zoom med knibebevægelser

Før iPhonen kom, var knibebevægelser noget man forbandt med fødselsforberedelser.

Men i dag er det en bevægelse, de fleste af os laver med vores fingre, når vi skal zoome på vores smartphones.

Du kan dog også bruge den samme bevægelse til at zoome på din Mac, hvis du laver en knibebevægelse med to fingre på trackpaden.

6. Roter et foto med dine fingre

Sidder du og arbejder med et foto i eksempelvis Apples Billedfremviser, kan du med en hurtig bevægelse på trackpaden rotere fotoet.

Du skat blot placere to fingre på trackpaden og lave en rotationsbevægelse med dem.

7. Hop mellem sider

I stedet for at bruge din browsers frem og tilbage-knap kan du hoppe frem og tilbage mellem websider ved at swipe enten til højre eller venstre med to fingre på din trackpad.

Få dine vinduer til at glide rundt på skærmen

8. Skift mellem programmer

Arbejder du med flere programmmer i "fuld skærm", kan du skifte mellem de forskellige programmer ved at 'swipe' til siden med fire fingre på trackpaden.

Du kan også bruge funktionen, hvis du arbejder med flere skriveborde, eller hvis du ønsker at hente Dashboard-funktionen frem. 

9. Få vinduer til at glide

Klik med tre fingre på titellinjen i et vindue, eksempelvis i Safari og lad dine to fingre blive på trackpaden, mens du med den tredje skubber vinduet fra side til side på trackpaden. 

Når du gør det, vil du opleve, at du ikke blot flytter vinduet rundt på normal vis, men at det vil glide til den side, som du skubber det til. Lidt på samme måde, som når du scroller igennem en liste på en iPhone eller iPad. 

10. Se alle åbne programmer

Du kan få et hurtigt overblik over alle dine aktive programmer, hvis du placerer fire fingre på din trackpad og stryger opad. 

Apple har døbt denne funktion "Mission Control". 

11. Se alle vinduer fra ét program

Har du flere vinduer åbent i et program, eksempelvis i Word eller Pages, kan du swipe nedad med fire fingre på trackpaden og få et overblik over alle de dokumenter, som du i øjeblikket jonglerer rundt med i netop dette program. 

12. Se alle dine programmer

Vil du have et hurtigt overblik over alle apps og programmer, som du har installeret på din app? Så kan du få det ved at placere fire fingre på din trackpad og samle fingrene. 

13. Se dit skrivebord uden apps 

Ønsker du omvendt at få et overblik over dit skrivebord uden forstyrrende vinduer, skal du i stedet placere fire fingre på din trackpad og sprede dem. Altså lave den omvendte bevægelse af den, som vi nævner i det forrige punkt. 

Virker det ikke? 

Kan du ikke få alle de ovennævne trick til at virke, er det sandsynligvis, fordi funktionerne ikke er aktiveret. Du kan slå dem til eller fra ved at gå ind i "Systemindstillinger" og herefter vælge "Pegefelt". 

Alternativt kan det være, fordi du har en ældre Mac eller bruger en ældre udgave af Apples styresystem OSX.

Læs også: 

8 tricks: Lav super-søgninger på din Mac 

Smart trick: Sådan underskriver du pdf-filer på din Mac
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan ser opgavelisten ud hos Danmarks bedste CIOs

En hurtig og strategisk fokuseret implementering af nye teknologier er i disse år med til at sikre konkurrencekraften hos de bedste digitale vindere. Det sætter vi fokus på med konferencen CIO Trends 2022, hvor du blandt andet kan blive inspireret af en række danske topfolk inden for digitalisering og it-ledelse.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
10 gratis artikler: Få gode råd fra Danmarks bedste it-ledere