Artikel top billede

Her er 13 fantastiske trick til din Macs trackpad

Kender du de her trick, der kan få dig til at arbejde hurtigere på din Mac?

Hvis du er Mac-bruger, så anvender du sandsynligvis Apples trackpad dagligt, når du arbejder og surfer på nettet. 

Du ved sandsynligvis også, at du kan scrolle op og ned ad en side ved at bruge to fingre.

Men kender du mon alle de små trick, som du kan udføre med din Macs trackpad?

1. Sådan højreklikker du

Som bekendt har en Apple-mus aldrig haft mere end en knap, hvilket tit har gjort det en anelse mere besværligt at udføre visse handlinger.

Men med en moderne trackpad er det faktisk blevet ganske let at udføre den handling, der normalt bliver betegnet som et højreklik.

Det kræver blot, at du klikker med to fingre på én gang.

2. Lav tre-finger-klik

Et ord vil automatisk blive slået op i Oxford English Dictionary, hvis du i Apples Safari-browser og mange andre programmer 'tapper' på ordet med tre fingre.

'Tapper' du med tre fingre på en fil i Finder, vil din Mac automatisk åbne et hurtigt preview af filen.

3. Se notikationscenteret

OSX har i den seneste udgave fået et såkaldt notifikationscenter, hvor du eksempelvis bliver varslet om nye e-mails og Facebook-beskeder.

Du får adgang til notifikationscenteret ved at klikke på logoet øverst i højre hjørne af din skærm, eller ved at tage to fingre og swipe dem fra yderst til højre mod venstre på din trackpad.

4. Zoom med et dobbelt-klik

Hvis du 'tapper" to gange et sted på en internetside, vil Apples Safari-browser automatisk zoome ind på den del af siden.

Akkurat som det er tilfældet i din smartphones browser.

5. Zoom med knibebevægelser

Før iPhonen kom, var knibebevægelser noget man forbandt med fødselsforberedelser.

Men i dag er det en bevægelse, de fleste af os laver med vores fingre, når vi skal zoome på vores smartphones.

Du kan dog også bruge den samme bevægelse til at zoome på din Mac, hvis du laver en knibebevægelse med to fingre på trackpaden.

6. Roter et foto med dine fingre

Sidder du og arbejder med et foto i eksempelvis Apples Billedfremviser, kan du med en hurtig bevægelse på trackpaden rotere fotoet.

Du skat blot placere to fingre på trackpaden og lave en rotationsbevægelse med dem.

7. Hop mellem sider

I stedet for at bruge din browsers frem og tilbage-knap kan du hoppe frem og tilbage mellem websider ved at swipe enten til højre eller venstre med to fingre på din trackpad.

Få dine vinduer til at glide rundt på skærmen

8. Skift mellem programmer

Arbejder du med flere programmmer i "fuld skærm", kan du skifte mellem de forskellige programmer ved at 'swipe' til siden med fire fingre på trackpaden.

Du kan også bruge funktionen, hvis du arbejder med flere skriveborde, eller hvis du ønsker at hente Dashboard-funktionen frem. 

9. Få vinduer til at glide

Klik med tre fingre på titellinjen i et vindue, eksempelvis i Safari og lad dine to fingre blive på trackpaden, mens du med den tredje skubber vinduet fra side til side på trackpaden. 

Når du gør det, vil du opleve, at du ikke blot flytter vinduet rundt på normal vis, men at det vil glide til den side, som du skubber det til. Lidt på samme måde, som når du scroller igennem en liste på en iPhone eller iPad. 

10. Se alle åbne programmer

Du kan få et hurtigt overblik over alle dine aktive programmer, hvis du placerer fire fingre på din trackpad og stryger opad. 

Apple har døbt denne funktion "Mission Control". 

11. Se alle vinduer fra ét program

Har du flere vinduer åbent i et program, eksempelvis i Word eller Pages, kan du swipe nedad med fire fingre på trackpaden og få et overblik over alle de dokumenter, som du i øjeblikket jonglerer rundt med i netop dette program. 

12. Se alle dine programmer

Vil du have et hurtigt overblik over alle apps og programmer, som du har installeret på din app? Så kan du få det ved at placere fire fingre på din trackpad og samle fingrene. 

13. Se dit skrivebord uden apps 

Ønsker du omvendt at få et overblik over dit skrivebord uden forstyrrende vinduer, skal du i stedet placere fire fingre på din trackpad og sprede dem. Altså lave den omvendte bevægelse af den, som vi nævner i det forrige punkt. 

Virker det ikke? 

Kan du ikke få alle de ovennævne trick til at virke, er det sandsynligvis, fordi funktionerne ikke er aktiveret. Du kan slå dem til eller fra ved at gå ind i "Systemindstillinger" og herefter vælge "Pegefelt". 

Alternativt kan det være, fordi du har en ældre Mac eller bruger en ældre udgave af Apples styresystem OSX.

Læs også: 

8 tricks: Lav super-søgninger på din Mac 

Smart trick: Sådan underskriver du pdf-filer på din Mac
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
83.439 udviklere har talt: Her er de mest populære programmerings-sprog lige nu - og de mest hadede
Se listen over de mest populære programmerings-sprog lige nu. Og hvilke programmerings-sprog, som ikke ret mange udviklere kan lide.
Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
End-to-end Server Security: Hvad er det – og hvordan kan det styrke din forretning?
Hvorfor bør serverbaseret sikkerhed være en kritisk del af din sikkerhedsinfrastruktur – og hvordan sikrer du, at din hardware kan leve op til kravene? Læs mere i dette whitepaper.