Artikel top billede

Lav din egen pistol i 3D-printeren

Nu er den første pistol fremstillet med en almindelig 3D-printer. Den kan affyre rigtig ammunition.

Den kontroversielle gruppe Defense Distributed har nu fremstillet og testet det, der beskrives som verdens første pistol fra en 3D-printer. Plast-pistolen blev afprøvet lørdag på en skydebane i Texas. Det skriver BBC og Forbes. Alle pistolens komponenter er fremstillet af plast i en 3D-printer - undtagen en lille metalstift. Den hjemmelavede pistol kan bruges til at skyde med almindelig ammunition.

Aktivisten Cody Wilson har arbejdet på pistolen i mere end et år, og han vil nu lægge skitserne ud på nettet. Det berømte amerikanske teknologi-magasin Wired har udråbt ham til et af de 15 farligste mennesker i verden sammen med den syriske præsident Bashar Assad og den mexicanske narkogangster Joaquin Guzman.

Nu skulle man ikke umiddelbart tro, at en 24-årig jurastuderende fra University of Texas fortjener denne tvivlsomme ære. Men Cody Wilson står i spidsen for noget, som ifølge kritikere kan vælte hele det amerikanske samfund - og tage resten af verden med i faldet.

Cody Wilson og gruppen Defense Distributed sætter fokus på et meget principielt problem med 3D-printere. Her kan man fremstille alle slags genstande - også dem, der er ulovlige. Det er umuligt at forhindre, medmindre man indbygger en form for spærring i printeren. Men hvordan skal printeren kunne genkende en pistol eller en kniv?

Våbenkontrol bliver meningsløs

Printer-producenten Stratasys forsøgte sidste år at spænde ben for Cody Wilsons planer ved at opsige hans leasingaftale og beslægge printeren. Begrundelsen var, at Wilson ikke råder over den nødvendige tilladelse til produktion af håndvåben.

Men ifølge Wilson overholder hans projekt de amerikanske love. I USA er det tilladt at fremstille våben uden licens, så længe de ikke bliver sat til salg. Det gælder dog ikke for maskingeværer.

Trods den udbredte modstand har Defense Distributed fortsat sit arbejde med et "Wiki Weapon", og nu er målet så nået. Dermed har enhver internet-bruger med adgang til en 3D-printer mulighed for at printe sit eget skydevåben - det bliver umuligt at gennemføre våbenkontrol.

"Hvad skal myndighederne gøre, når de må antage, at hver eneste borger har øjeblikkelig adgang til et skydevåben fra internettet," spørger Defense Distributed på sin hjemmeside.

En amerikansk senator har beskrevet projektet som et "direkte forsøg på at omstyrte vores demokratiske system".

Kriminelle bruger 3D-printere

Den nye pistol er fremstillet på en 3D-printer, der kostede omkring 50.000 kroner på eBay. De amerikanske myndigheder bekræfter over for BBC, at dette skydevåben er fuldt lovligt i USA. En talsmand for Europol fortæller, at man holder øje med teknologiens udvikling.

Cody Wilson beskriver sig selv som en krypto-anarkist, og han fortæller, at eksperimentet handler om frihed.

"Det er en efterspørgsel efter skydevåben - sådan er det bare. Der er stater over hele verden, hvor det er forbudt at eje skydevåben - men det fungerer ikke længere. Jeg ser en verden, hvor teknologien betyder, at du kan eje stort set alt, hvad du ønsker. Det er ikke længere overladt til de politiske spillere," siger han til BBC.

Der er allerede eksempler på, at kriminelle bruger 3D-printere til at lave de såkaldte "skimmere". Det er kortlæsere, der sættes på kontantautomater.

Ligesom det efterhånden er næsten umuligt for stater at blokere for adgang til uønsket indhold på nettet - hvad enten det er porno, politisk propaganda eller pengespil - så kan det fremover også blive umuligt at forhindre, at borgerne får adgang til "forbudte" fysiske genstande. Selv den bedste grænsekontrol hjælper ikke, hvis borgerne kan printe tingene selv hjemme i kælderen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan ser opgavelisten ud hos Danmarks bedste CIOs

En hurtig og strategisk fokuseret implementering af nye teknologier er i disse år med til at sikre konkurrencekraften hos de bedste digitale vindere. Det sætter vi fokus på med konferencen CIO Trends 2022, hvor du blandt andet kan blive inspireret af en række danske topfolk inden for digitalisering og it-ledelse.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
10 gratis artikler: Få gode råd fra Danmarks bedste it-ledere