Artikel top billede

Lav din egen pistol i 3D-printeren

Nu er den første pistol fremstillet med en almindelig 3D-printer. Den kan affyre rigtig ammunition.

Den kontroversielle gruppe Defense Distributed har nu fremstillet og testet det, der beskrives som verdens første pistol fra en 3D-printer. Plast-pistolen blev afprøvet lørdag på en skydebane i Texas. Det skriver BBC og Forbes. Alle pistolens komponenter er fremstillet af plast i en 3D-printer - undtagen en lille metalstift. Den hjemmelavede pistol kan bruges til at skyde med almindelig ammunition.

Aktivisten Cody Wilson har arbejdet på pistolen i mere end et år, og han vil nu lægge skitserne ud på nettet. Det berømte amerikanske teknologi-magasin Wired har udråbt ham til et af de 15 farligste mennesker i verden sammen med den syriske præsident Bashar Assad og den mexicanske narkogangster Joaquin Guzman.

Nu skulle man ikke umiddelbart tro, at en 24-årig jurastuderende fra University of Texas fortjener denne tvivlsomme ære. Men Cody Wilson står i spidsen for noget, som ifølge kritikere kan vælte hele det amerikanske samfund - og tage resten af verden med i faldet.

Cody Wilson og gruppen Defense Distributed sætter fokus på et meget principielt problem med 3D-printere. Her kan man fremstille alle slags genstande - også dem, der er ulovlige. Det er umuligt at forhindre, medmindre man indbygger en form for spærring i printeren. Men hvordan skal printeren kunne genkende en pistol eller en kniv?

Våbenkontrol bliver meningsløs

Printer-producenten Stratasys forsøgte sidste år at spænde ben for Cody Wilsons planer ved at opsige hans leasingaftale og beslægge printeren. Begrundelsen var, at Wilson ikke råder over den nødvendige tilladelse til produktion af håndvåben.

Men ifølge Wilson overholder hans projekt de amerikanske love. I USA er det tilladt at fremstille våben uden licens, så længe de ikke bliver sat til salg. Det gælder dog ikke for maskingeværer.

Trods den udbredte modstand har Defense Distributed fortsat sit arbejde med et "Wiki Weapon", og nu er målet så nået. Dermed har enhver internet-bruger med adgang til en 3D-printer mulighed for at printe sit eget skydevåben - det bliver umuligt at gennemføre våbenkontrol.

"Hvad skal myndighederne gøre, når de må antage, at hver eneste borger har øjeblikkelig adgang til et skydevåben fra internettet," spørger Defense Distributed på sin hjemmeside.

En amerikansk senator har beskrevet projektet som et "direkte forsøg på at omstyrte vores demokratiske system".

Kriminelle bruger 3D-printere

Den nye pistol er fremstillet på en 3D-printer, der kostede omkring 50.000 kroner på eBay. De amerikanske myndigheder bekræfter over for BBC, at dette skydevåben er fuldt lovligt i USA. En talsmand for Europol fortæller, at man holder øje med teknologiens udvikling.

Cody Wilson beskriver sig selv som en krypto-anarkist, og han fortæller, at eksperimentet handler om frihed.

"Det er en efterspørgsel efter skydevåben - sådan er det bare. Der er stater over hele verden, hvor det er forbudt at eje skydevåben - men det fungerer ikke længere. Jeg ser en verden, hvor teknologien betyder, at du kan eje stort set alt, hvad du ønsker. Det er ikke længere overladt til de politiske spillere," siger han til BBC.

Der er allerede eksempler på, at kriminelle bruger 3D-printere til at lave de såkaldte "skimmere". Det er kortlæsere, der sættes på kontantautomater.

Ligesom det efterhånden er næsten umuligt for stater at blokere for adgang til uønsket indhold på nettet - hvad enten det er porno, politisk propaganda eller pengespil - så kan det fremover også blive umuligt at forhindre, at borgerne får adgang til "forbudte" fysiske genstande. Selv den bedste grænsekontrol hjælper ikke, hvis borgerne kan printe tingene selv hjemme i kælderen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Den danske it-komet Dixa får hidtil største kapitalindsprøjtning på 660 millioner: "Det er en stor investering, men det er der også en god grund til"
Det unge it-selskab Dixa har hentet over en halv milliard kroner i finansiering. Pengene skal nu bruges på ekspansion i USA og Europa og på endnu flere ingeniører. Derudover er kanonen ladt, hvis der skulle komme opkøb i sigte. Se direktørens plan for selskabet her.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Det bedste fra to verdener: Sådan går du i Azure med VMware
Det er blevet langt lettere at rykke dit VMware-miljø til Microsoft Azure – få den korte og præcise forklaring her.