Artikel top billede

Foto: Paul Hansen / Dagens Nyheter / World Press Photo

Stjernefotograf anklages for billedmanipulation

Hvor går grænsen mellem virkelighed og digital illusion? En fotograf bliver anklaget for omfattende billedmanipulation i et foto, der blev kåret som årets pressebillede i 2012.

Den svenske fotograf Paul Hansen har vundet prisen for årets foto 2012 fra organisationen World Press Photo, men flere amerikanske medier mener nu at kunne dokumentere, at hans foto har været udsat for meget omfattende billedbehandling. Extremetech har ligefrem betegnet billedet som en "bedragerisk forfalskning" - en skarp formulering, som nu er ændret - men debatten om billedets ægthed fortsætter.

En ekspert i billedanalyse, Neal Krawetz, hævder på sin blog, at vinderbilledet er sat sammen af flere forskellige fotos. Han har offentliggjort en detaljeret analyse, som blandt andet ser på metadata og lys- og skygge-effekter i billedet. I hans blog henviser han også til det originale billede fra Dagens Nyheter, som ser noget anderledes ud.

Nu har World Press Photo reageret med en længere redegørelse, hvor man afviser alle påstande om en forfalskning. Paul Hansen har leveret både den oprindelige RAW-fil og det færdige JPG-billede, og et panel af uafhængige eksperter konkluderer, at der kun er foretaget mindre ændringer i billedets farver og lys.

Der er ingen beviser for, at fotografen har foretaget større manipulationer eller ligefrem samlet flere fotos til ét billede.

Paul Hansen har også selv afvist alle anklagerne i et interview med en australsk avis. Her fastholder han, at billedet er ægte, men indrømmer at han har brugt særlige metoder i billedbehandlingen til at opnå en mere naturlig gengivelse af motivet.  

I fotokonkurrencens regler fremgår det, at billedets indhold ikke må ændres, men det er tilladt at retouchere billedet i begrænset omfang. Fotografen kan tilpasse billedets lysstyrke, farve og kontrast og korrigere tekniske fejl som støv på linsen eller sensoren.

Men det er svært at definere, hvor grænsen går. Paul Hansens billede har et næsten filmisk HDR-look (High Dynamic Range) med en afmættet baggrund og lys på ansigterne.

Billedet viser en begravelse af to børn i Gaza i november 2012, mens området blev bombarderet af Israel. Den samme begivenhed er gengivet af andre fotografer og dermed skulle det også være sikkert, at billedet faktisk er autentisk.

Men kritikken beskæftiger sig også kun med de tekniske detaljer i billedbehandlingen og grænsen mellem virkelighed og digital illusion.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på incidents. Det handler om at eliminere kompleksitet, det handler om at fortsat sikre smidighed og fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Skyder gammelt sikkerhedsråd i sænk: Derfor kan du trygt koble dig på åbne wifi-netværk
Du behøver ikke længere frygte, at blive udsat for digitalt misbrug, hvis du logger på et åbent wifi-netværk, lyder det fra en norsk sikkerhedsekspert. En dansk ekspert mener dog endnu ikke, at tiden er inde til at droppe sikkerhedsrådet.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi
Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften. I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet: - Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi? - Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger? - Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus? - Kan I få øget funktionalitet til samme pris? Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.