Artikel top billede

Her er taberne på det danske pc-marked

Voldsom nedtur i salget af traditionelle pc'er rammer producenter hårdt. Boom for tablet-computere, som nu for første gang har distanceret både stationære og bærbare pc'er.

Antallet af solgte tablet-computere har for første gang lagt traditionelle stationære og bærbare pc'ere
bag sig i kampen om kundernes gunst.

Ifølge tal fra IDC blev der i årets første tre måneder herhjemme solgt i alt 515.800 computere. Heraf var hele 44 procent tablets, mens bærbare og stationære maskiner måtte nøjes med henholdsvis 37 og 19 procent af salget.

Sammenligner man med samme periode i fjor, er salget af pc'er faldet med 18 procent, mens antallet af solgte tablets eksploderede med en fremgang på mere end 150 procent.

Senioranalytiker i IDC, Anders Elabak, peger på, at boomet i tablet-salget mere end opvejer nedturen for de traditionelle pc'er.

"Man kan efterhånden ikke se på pc-markedet uden også at tage højde for tablet-markedet. Og ser man på det samlede antal solgte enheder, står vi med en vækst i markedet på 17 procent," siger Anders Elbak.

Nedturen for den traditionelle pc rammer hårdt hos producenter som HP og Acer, som begge har mistet markedsandele på det i forvejen blødende pc-marked.

Værst ser det ud for HP, som går fra en markedsandel på 27 procent til 19 procent. Det svarer næsten til en halvering af salget, som er droppet fra 94.000 til 54.000. For Acer er markedsandelen faldet fra 13 til 11 procent. I rå tal svarer det til en nedgang på en tredjedel fra 45.000 til 31.000 maskiner.

Mens HP og Acer bløder, formår både Lenovo og Apple at holde skindet på næsen med stort set uændrede salgstal. Lenovo er nu den største pc-producent i Danmark med en markedsandel på 28 procent, men Apple med 11 procent af salget er på fjerdepladsen efter HP og Acer.

På tablet markedet er det fortsat et spørgsmål og Apple og Samsung - og så alle de andre. Væksten på det marked er så voldsomt, at Apple trods en stigning i salget af iPads 70.000 i fjor til mere end 125.000 alligevel må lægge ryg til et fald i sin markedsandel fra 78 til 56 procent.

Omvendt for Samsung, som mangedobler sit salg af Galaxy-tablets til godt 40.000 og dermed øger sin markedsandel fra 8 til 18 procent. På de efterfølgende pladser finder man Acer og Asus og Lenovo.

"Billedet svarer lidt til, hvad vi ser internationalt. Særlig markant er udviklingen for HP, som kun er i pc-markedet og næsten halverer sin samlede markedsandel på pc'er," siger Anders Elbak.

Læs mere:
Blodbad på pc-markedet: Så slemt står det til
Dugfriske pc-tal afslører: Sådan sælger Windows 8
Lenovo banker HP væk fra dansk pc-trone
Blog: Pc-producenterne snorksover

Her er tallene for det danske pc-salg i første kvartal af 2013

Antal og markedsandele - pc'er og tablets - Danmark 1. kvartal 2013:

 Q1 2012Q1 2013YOY (%)
Desktop PCs11550096500-16
Bærbare PCs233300190300-18
Tablets90600229000153
I alt43940051580017
PC Markedsandel (%)(%) 
Lenovo23285
HP2719-8
Acer1311-2
Apple9112
Dell6104
Tablets Markedsandel(%)(%) 
Apple7856-22
Samsung81810
Acer275
Asus253
Lenovo220

Kilde: IDC Danmark
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Tech-giganters regnskaber overgik forventningerne, men investorerne frygter for fremtiden
Computerviews: De store tech-giganter har igen haft et kvartal med massiv vækst. Men selskabernes regnskaber blev modtaget køligt på aktiemarkeder, der frygter, at tiden efter coronakrisen vil byde på lavere vækstrater.
Computerworld
Hent opdateringerne nu: Apple lapper gabende sikkerhedshuller til iPhone, iPad og Mac
En sårbarhed gjorde det muligt for hackere at overtage kontrollen med din iPhone, iPad eller Mac. Det er 13. gang i år, at Apple lukker en nuldagssårbarhed.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Det bedste fra to verdener: Sådan går du i Azure med VMware
Det er blevet langt lettere at rykke dit VMware-miljø til Microsoft Azure – få den korte og præcise forklaring her.