Artikel top billede

Direktør for tilsyn: Derfor slap vi datingsites løs

Alle landets datingsites slipper for anmeldelsespligt. Datatilsynets direktør forklarer her hvorfor.

Danske datingsites slipper for anmeldelsespligt til Datatilsynet.

Og det sker af flere gode grunde, forklarer direktør Janni Christoffersen fra Datatilsynet til Computerworld.

"Som alle andre myndigheder er vi forpligtet til at se på, om administrationen på vores område kan forenkles eller effektiviseres - til gavn for blandt andet erhvervslivet - og på dette område har vi vurderet det forsvarligt, netop fordi der skal foreligge samtykke fra brugerne til det, der sker," forklarer hun.

Direktøren peger på, at håndteringen af personoplysninger på datingsites skal ske på grundlag af udtrykkeligt samtykke fra brugeren.

Samtidig understreger hun, at anmeldelsespligten altså ikke betyder noget for, om lovgivningen skal overholdes eller ej.

"Som alle andre ikke-anmeldelsespligtige virksomheder skal datingsites overholde lovgivningen - hvis der er problemer med sikkerhedsforhold eller andet, så har Datatilsynet mulighed for at kigge på det af egen drift, eller fordi der klages fra en bruger," forklarer Janni Christoffersen videre.

Antal kontroller?
Kan du oplyse, hvor mange datingsites der er blevet ført tilsyn med, siden anmeldelsespligten blev droppet af ministeren?

"Så vidt jeg kan se, har vi haft et par forespørgsler om noget med datingsites - men ikke noget, der har ført til en undersøgelse."

"Det var også med i vores overvejelse, da vi foreslog anmeldelsespligten ophævet - at vi ikke på dette område ser mange klager eller henvendelser i det hele taget....," lyder det i en mail fra Datatilsynets direktør.

Tv-overvågning også fritaget

Ergo var det Datatilsynet selv, der foreslog justitsministeren at droppe anmeldelsespligten på området. Hvilket også er sket på andre områder.

Hvad er baggrunden for, at datingsites ikke har anmeldelsespligt længere?

"Vi har i de sidste fem-seks år ligget med et meget højt årligt sagsantal - over 5.000 nye sager om året.

"Samtidig med at vi - som alle myndigheder - er underlagt de løbende besparelses- og effektiviseringskrav," skriver direktøren i en mail.

Derfor skal Datatilsynet hele tiden tænke på at effektivisere og koncentrere indsatsen på de områder, hvor det er vigtigst, oplyser hun.

Tv-overvågningsområdet

"Det samme skete på tv-overvågningsområdet i 2007 - der blev det fastsat, at der ikke skal være anmeldelsespligt, når man sætter overvågningskameraer op - men lovgivningen skal overholdes," understreger Janni Christoffersen.

"Og vi fører tilsyn - som du kan se rigt omtalt på vores hjemmeside, når det handler om tv-overvågning."

"Bare for at nævne et eksempel, hvor Folketinget diskuterede, om der skulle være anmeldelsespligt eller ej," forklarer direktøren.

Hun påpeger igen, at dels skal der effektiviseres, dels er det blevet vurderet "forsvarligt, netop fordi der skal foreligge samtykke fra brugerne til det, der sker."

"Der er masser af områder, hvor der ikke er anmeldelsespligt - for eksempel er hele den almindelige praksis-sektor på sundhedsområdet fritaget + en række andre områder - foreninger med videre - det fremgår af persondatalovens § 49."

"Og det er steder, hvor der også behandles følsomme oplysninger," forklarer hun.

Her kan du finde Datatilsynets side om datingsites.

Læs også:

Disse danske datingsites slippes løs på nettet
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

05. december 2023 | Læs mere


Teknologien bliver den næste konkurrencedefinerende slagmark – sådan forbereder du dig

Få bud på, hvordan du kan tænke IT-planlægning som en løbende strategisk proces frem for noget, der foregår fra enkeltprojekt til enkeltprojekt. Herunder hvordan strategisk brug af IT giver dig et stærkt grundlag for at orkestrere kundeoplevelser, kunderelevans og produktivitetsforbedringer.

06. december 2023 | Læs mere


People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere