Artikel top billede

Direktør for tilsyn: Derfor slap vi datingsites løs

Alle landets datingsites slipper for anmeldelsespligt. Datatilsynets direktør forklarer her hvorfor.

Danske datingsites slipper for anmeldelsespligt til Datatilsynet.

Og det sker af flere gode grunde, forklarer direktør Janni Christoffersen fra Datatilsynet til Computerworld.

"Som alle andre myndigheder er vi forpligtet til at se på, om administrationen på vores område kan forenkles eller effektiviseres - til gavn for blandt andet erhvervslivet - og på dette område har vi vurderet det forsvarligt, netop fordi der skal foreligge samtykke fra brugerne til det, der sker," forklarer hun.

Direktøren peger på, at håndteringen af personoplysninger på datingsites skal ske på grundlag af udtrykkeligt samtykke fra brugeren.

Samtidig understreger hun, at anmeldelsespligten altså ikke betyder noget for, om lovgivningen skal overholdes eller ej.

"Som alle andre ikke-anmeldelsespligtige virksomheder skal datingsites overholde lovgivningen - hvis der er problemer med sikkerhedsforhold eller andet, så har Datatilsynet mulighed for at kigge på det af egen drift, eller fordi der klages fra en bruger," forklarer Janni Christoffersen videre.

Antal kontroller?
Kan du oplyse, hvor mange datingsites der er blevet ført tilsyn med, siden anmeldelsespligten blev droppet af ministeren?

"Så vidt jeg kan se, har vi haft et par forespørgsler om noget med datingsites - men ikke noget, der har ført til en undersøgelse."

"Det var også med i vores overvejelse, da vi foreslog anmeldelsespligten ophævet - at vi ikke på dette område ser mange klager eller henvendelser i det hele taget....," lyder det i en mail fra Datatilsynets direktør.

Tv-overvågning også fritaget

Ergo var det Datatilsynet selv, der foreslog justitsministeren at droppe anmeldelsespligten på området. Hvilket også er sket på andre områder.

Hvad er baggrunden for, at datingsites ikke har anmeldelsespligt længere?

"Vi har i de sidste fem-seks år ligget med et meget højt årligt sagsantal - over 5.000 nye sager om året.

"Samtidig med at vi - som alle myndigheder - er underlagt de løbende besparelses- og effektiviseringskrav," skriver direktøren i en mail.

Derfor skal Datatilsynet hele tiden tænke på at effektivisere og koncentrere indsatsen på de områder, hvor det er vigtigst, oplyser hun.

Tv-overvågningsområdet

"Det samme skete på tv-overvågningsområdet i 2007 - der blev det fastsat, at der ikke skal være anmeldelsespligt, når man sætter overvågningskameraer op - men lovgivningen skal overholdes," understreger Janni Christoffersen.

"Og vi fører tilsyn - som du kan se rigt omtalt på vores hjemmeside, når det handler om tv-overvågning."

"Bare for at nævne et eksempel, hvor Folketinget diskuterede, om der skulle være anmeldelsespligt eller ej," forklarer direktøren.

Hun påpeger igen, at dels skal der effektiviseres, dels er det blevet vurderet "forsvarligt, netop fordi der skal foreligge samtykke fra brugerne til det, der sker."

"Der er masser af områder, hvor der ikke er anmeldelsespligt - for eksempel er hele den almindelige praksis-sektor på sundhedsområdet fritaget + en række andre områder - foreninger med videre - det fremgår af persondatalovens § 49."

"Og det er steder, hvor der også behandles følsomme oplysninger," forklarer hun.

Her kan du finde Datatilsynets side om datingsites.

Læs også:

Disse danske datingsites slippes løs på nettet
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Efter flere ransomware-sager: Her er Datatilsynets bedste sikkerhedstips
Der er set flere eksempler på ransomware-angreb den sidste tid. Og denne type hacks kan føre til databrud. Se her Datatilsynets liste over gode råd mod af få ransomware inden for den digitale hoveddør.
Computerworld
Ransomware-hackere krævede 15 millioner kroner: Betal og kom videre, lød det fra politiet
En fagforening med 1,3 millioner medlemmer blev i 2019 ramt af et ransomware-angreb, hvor hackerne krævede en løsesum på 15 millioner kroner. Myndighederne opfordrede dem til at betale løsesummen, men de valgte en helt anden løsning, og i stedet fandt de fysiske kopier frem og forsøgte at gendanne data.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Nu bliver det personligt: Social messaging indtager support og kundeservice
Kunder foretrækker i stigende grad at kommunikere med virksomheder på samme kanaler som de bruger i samtaler med deres venner.