Artikel top billede

Skærmbilledet er taget fra en Java-installation.

Mange går stadig i Oracles crapware-fælde

Ny undersøgelse viser, at mange pc-brugere stadig får den omstridte Ask-værktøjslinje med i købet, når de installerer eller opdaterer Java.

Vil du ikke nok installere Ask.com-værktøjslinjen i din browser?

Sådan trygler Oracle dig igen og igen, når du forsøger at installere Java, eller en af Java's utallige opdateringer, på din pc.

Og det er der tilsyneladende rigtig mange mennesker, der, bevidst eller ubevidst, vælger at gøre. Det viser en undersøgelse, fra it-virksomheden Soluto, som har undersøgt sine kunders maskiner.

Her viser det sig, at 40 procent af alle Ask-værktøjslinjer er installeret i forbindelse med installation eller opdatering af Java.

"40 procent af Ask-værktøjslinjens installationer er blevet udført gennem Java-installationer eller opdateringer," siger Soluto's direktør, Ofer Padan, til amerikanske PC World.

Brugerne afinstallerer værktøjslinjen med det samme
Soluto's statistik er indsamlet fra 27.000 maskiner. Heraf er Ask.com's værktøjslinje installeret på omkring 7.500 maskiner, og her er 3.000 af værktøjslinjerne blevet installeret sammen med Java.

Installationen af Ask.com-værktøjslinjen bliver foretaget ved at Oracle undervejs i Java-installationen spørger brugeren, om vedkommende vil installere Ask.com værktøjslinjen, og her er valgmulighed allerede krydset af for forbrugeren, og derfor skal brugeren aktivt selv fravælge Ask.com.

Af de brugere, som med eller mod deres vilje får den forkætrede Ask-værktøjslinje installeret, vælger hele 59 procent at bruge tid på at afinstallere den med det samme.

"Faktum er at 59 procent af Soluto's brugere vælger, at deaktivere Ask.com-værktøjslinjen. Det viser Oracle, hvor hadet et stykke software det er. Vi tror, de fleste af de resterende 41 procent af brugerne simpelthen ikke har fået afinstalleret værktøjslinjen endnu." skriver Soluto i et blogindlæg.

Der er også svært at slippe af med skidtet igen
Selvom brugerne altid kan afinstallere Ask.com-værktøjslinjen, hvis de ikke er opmærksomme på at fravælge den under Java-installationen, så kan selv afinstallationen være en udfordring.

Ask.com-værktøjslinjen bliver nemlig reelt først installeret 10-minutter efter, at man har sagt ja tak. På den måde kan du altså ikke afinstallere den berygtede værktøjslinje lige med det samme. Det skriver spyware-ekspert Ben Edelman, på sin hjemmeside.

Hvis det endelig lykkes at få afinstalleret værktøjslinjen, så skal du i visse tilfælde selv ind og mingelere med dine browser-indstillinger for at rydde helt op efter applikationen.

Det drejer sig blandt andet om at vælge en anden standardsøgemaskine til browseren, der ikke er Ask.com.

Oracle har selv meldt ud, at virksomheden fortsat vil blive ved med at tilbyde brugerne crapware, men virksomheden vil ikke gå i detaljer omkring, hvorfor og hvad virksomheden egentlig får ud af sin aftale med virksomheden IAC, der ejer Ask.com.

Læs også:
Oracle: Vi vil fortsat installere crapware sammen med Java
Java-problem: Disse spørgsmål vil Oracle Danmark ikke svare på
Ask.com bøjer sig for Googles overmagt
Oracle propper crapware ned i halsen på Java-brugere




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere