Artikel top billede

Efter spionskandale: Kunder dropper Amazon & co.

Den amerikanske efterretningstjenestes massive dataindsamling får kunder til at opsige kontrakter med amerikanske cloud-udbydere, viser ny undersøgelse.

Amerikanske cloud-udbydere har fået problemer med deres kunder uden for USA, efter den engelske avis The Guardians afsløring af, at det amerikanske NSA (National Security Agency) systematisk indsamler store mængder kundedata fra udbydere af internet- og telekommunikationsservices.

En rundspørge som Cloud Security Alliance (CSA) har foretaget, viser at 10 procent af 207 firmaer udenfor USA direkte har opsagt kontrakter med amerikanske udbydere, efter The Guardians afsløring i sidste måned. Samtidig siger mere end halvdelen af kunderne uden for USA, at de er tilbageholdende i forhold til at samarbejde med amerikanske cloud-udbydere.

Den samme skepsis rammer også indenfor USA's grænser. I den samlede undersøgelse siger mere end halvdelen af de 456 firmaer (inklusiv USA), som Cloud Security Alliance har fået svar fra, at de er mindre tilbøjelige til at benytte amerikanske udbydere, fordi de er bekymrede over de amerikanske myndigheders adgang til deres data.

Detaljerne fra det amerikanske spion-program PRISM fremgik af dokumenter, som i sidste måned blev lækket af Edward Snowden, tidligere ansat hos virksomheden, Booz Allen Hamilton, der var leverandør af ydelser til NSA.

Han søger nu politisk asyl i Rusland og en række andre lande i sit forsøg på at undgå tiltale ved amerikanske domstole.

I CSA-undersøgelsen, som er foretaget mellem 25. juni og 9. juli, siger kun omkring hver tredje, at Snowdens afsløringer ikke vil påvirke deres brug af amerikansk-baserede cloud-services.

Et stort flertal af cloud-kunder efterlyser ifølge CSA større åbenhed om de amerikanske myndigheders brug af hemmelige retskendelser i henhold loven Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA), som giver myndighederne adgang til data fra de amerikanske udbydere som eksempelvis Microsoft, Google og Yahoo.

Udbyderne må i henhold til den amerikanske lovgivning ikke give oplysninger om indholdet i de hemmelige retskendelser. Et stort flertal af kunderne i CSA-undersøgelsen mener, at udbyderne skal øge presset på myndighederne for at få mere information om antallet af retskendelser, krav om dataudtræk og hvilke informationer, der rent faktisk udleveres til myndighederne.

De amerikanske udbydere har tidligere krævet, at myndighederne giver dem mulighed for at informere kunderne bedre om indholdet af de hemmelige retskendelser.

Læs mere:
Magtfulde it-giganter taler med store bogstaver over for Obama
Microsoft vil offentliggøre alle detaljer om NSA-overvågning
Få overblikket: Alle disse steder bliver du overvåget
Manden bag overvågningsafsløringen: Derfor gjorde jeg det




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere