Artikel top billede

Tak for dine fejl, Steve Ballmer

Historiens dom er hård - og ofte forkert. Mange peger fingre ad Steve Ballmer og Microsofts fejl. Men vi har i virkeligheden ofte meget at takke andres fejl for.

Ok, nogle fejl er svære at undgå. Som da Abraham Lincoln (vistnok) sagde: "Skat, jeg keder mig i aften - skal vi ikke gå i teatret?"

Andre fejl er mere åbenlyse og burde være til at undgå. Som da Argentina modigt erklærede krig mod Nazityskland i foråret 1945 og bagefter undrede sig over, at de ikke blev inviteret til sejrsfesten, Napoleon som marcherer mod den russiske vinter uden at pakke de lange underbukser eller samtlige militære beslutninger taget af danske monarker efter år 1300.

Og så er dem, som ikke rigtigt er fejl, før historien dømmer dem. Se bare på omtalen af Microsoft-chef Steve Ballmers lange farvel. Hans afsked er akkompagneret af analyser fyldt med hovedrysten og pegen fingre af alt det, som kunne være gjort anderledes. Vista, den manglende satsning på først online og senere på at få udskiftet det aldrende Windows Mobile styresystem. Alt sammen ting, som ikke pynter på nogens CV.

Lærer vi mere af andres fejl end af deres succes?

Noget af det kunne nok være undgået, men jeg vil alligevel gerne sige farvel til Steve - og tilføje et tak for alle de fejl, der blev lavet undervejs. Uanset om det er fejl truffet på trods af, at oplysningerne var til stede (tip til alle megalomane diktatorer: Der bliver rigtigt koldt om vinteren i Rusland) eller fejl som Microsoft gjorde ved at satse på en forkert teknologi.

"Tusindvis af vrede Windows-brugere stikker pt. nåle i deres Steve Ballmer voodoo-dukker, men om tre, fire eller fem år vil vi måske anerkende det som det skifte,"

Velkommen i klubben siger jeg bare. For der ville ikke være en iPad, hvis ikke Steve Jobs manisk havde arbejdet på Apple Lisa for til sidst at blive smidt ud af Apple og så vende tilbage med en klarere vision.

Og havde Nokia og Microsoft ikke krampagtigt holdt sit egne mobile styresystemer til den næsten bitre ende, havde Apple og Google ikke haft muligheden for at innovere i det omfang, der har bragt os iOS og Android - og hele den mobile revolution, vi oplever nu.

Så tak, Steve. Tak for Windows RT, som blev udtænkt som et svar på iPpad'ens succes. Det kan godt være, at du brændte 5 milliarder af på den, men måske om 5-10 eller år kan vi se, hvad bruddet med Intel + Windows vil betyde.

Og tak Steve for Windows 8. Det hurtige og stabile styresystem med den frustrerende dobbelte personlighed. Tusindvis af vrede Windows-brugere stikker pt. nåle i deres Steve Ballmer voodoo-dukker, men om tre, fire eller fem år vil vi måske anerkende det som det skifte, som for alvor rykkede til vores forkalkede opfattelse af en bærbar computer.

Måske. Det er altid nemmere at se alting som en målrettet evolutionær proces i bakspejlet, mens den virkelige historie er rodet, uforudsigelig og langt mere kompliceret. Spørg bare Commodore, Nokia og Amstrad. Faktum er, at vi ofte lærer mere af andres fejl end af deres succeser. Så tak for alt, Steve. Dog ikke Windows Vista, den må du tage på din egen kappe.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere