Artikel top billede

Sådan slipper du for startskærmen i Windows 8.1

Er du allerede træt af Windows 8.1? Læs her hvordan du får Windows til at ligne sig selv.

Nu er Windows 8.1 på gaden, og den er smækfuld af justeringer og helt nye funktioner, der gør Microsofts berøringsvenlige fremtidsvision mere tiltrækkende - eller i det mindste mindre irriterende - end nogensinde før.

Men selv om disse justeringer af den nye grafiske brugergrænseflade er en klar forbedring i forhold til Windows 8, så gør de hverken til eller fra for folk, der sværger til det traditionelle skrivebordsmiljø.

Men frygt ej, for der er gode nyheder til alle.

Windows 8.1 indeholder nogle nye indstillinger, der gør det let at sørge for, at størstedelen af oplevelsen i Windows foregår på det traditionelle skrivebord.

Med nogle få tilpasninger og et ekstra program eller to vil du være i stand til at undgå den såkaldte moderne brugergrænseflade næsten fuldstændigt og stadig nyde godt af den hurtigere opstart, den forbedrede Jobliste og andre forbedringer under kølerhjelmen på Windows 8.

Læs her hvordan.

Mød din nye favoritmenu

Lad os starte med de nyeste tilføjelser.

Microsoft vil gerne have brugerne til at anvende selskabets berørings- og app-orienterede brugergrænseflade, og derfor er de nye indstillinger, der drejer sig om det traditionelle skrivebordsmiljø dybt begravet i en undermenu, hvor de færreste ville falde over dem.

For at grave dem frem skal du højreklikke på skrivebordets proceslinje, vælge Egenskaber og her åbne fanen Navigation.

Hvis du fravælger alle valgmuligheder med hensyn til navigation og skærmens hjørner, slår du disse hjørnefunktioner fra. Vær dog opmærksom på at lade funktionen blive i det øverste venstre hjørne, hvis du har tænkt dig at bruge Windows 8.1's indbyggede funktion til hurtigt at skifte mellem apps i den moderne brugergrænseflade.

Det er dog under valgmulighederne for startskærmen, den virkelige skat er begravet. Det er her, du finder muligheden for at starte op direkte i det traditionelle skrivebordsmiljø i stedet for den nye startskærm med felterne.

En god start

Startknappen manglede i Windows 8, men er vendt tilbage i Windows 8.1. Her mangler den dog et vigtigt element: Startmenuen. Klikker du på startknappen, sendes du blot direkte til den nye startskærm. Det var jo ikke det, vi ville have.

Hvis du vil have skrivebordet tilbage uden kompromisser, så er du bedst tjent med at installere et program fra en tredjepart, der erstatter startknappen.

Amerikanske PCWorld har for nylig anmeldt de bedste af slagsen. Nogle af dem såsom Start8, gør det endda muligt at slå alle amuletter helt fra - hvilket som standard ikke kan lade sig gøre i Windows 8.1.

Det er dog ikke den eneste mulighed. I den nye (og virkelig gode) fane Navigation under egenskaber for proceslinjen kan du vælge at få vist en liste over alle programmer på din pc i stedet for at få vist startskærmen, når du klikker på startkappen.

Endnu bedre kan du samme sted vælge, at denne liste over alle programmer skal vise skrivebordsprogrammerne først, når listen sorteres efter kategori.

Det fungerer fint nok, men det er i denne visning af alle programmer ikke muligt at søge efter individuelle filer og mapper, hvilket det er ved brug af tredjepartsprogrammer, der erstatter startknappen. Heldigvis er der jo altid den gode, gamle F3-tast.

Få gang i skrivebordsfunktionerne

Windows 8.1 indeholder funktioner, der imødekommer stort set alle behov i hverdagen for den gennemsnitlige bruger. Men alle disse indbyggede funktioner kommer i form af moderne apps og altså ikke almindelige skrivebordsprogrammer.

Derfor er du nødt til at installere nogle skrivebordsprogrammer, der kan det samme som disse apps, hvis du vil kappe forbindelsen fuldstændigt til den moderne brugergrænseflade.

I stedet for her at forslå en lang række programmer vil jeg blot anbefale, at du læser amerikanske PC Worlds guide til den mest nødvendige gratis software, guiden til hvordan du bygger den ultimative pakke af gratis sikkerhedsprogrammer og - for de mere eventyrlystne - vores galleri af 20 gratis værktøjer, der gør din dagligdag nemmere.

Husk nu, at Windows 8.1 ikke uden videre kan afspille dvd'er, så overvej at downloade den gratis og fremragende film- og musikafspiller VLC, hvis det er noget, du har brug for. Du får sandsynligvis også brug for en pdf-læser såsom Sumatra PDF.

Når det er gjort, har du brug for at angive dine nye programmer som standardprogrammer for de filtyper, de understøtter.

Det gør du ved at højreklikke på startknappen og her vælge Kontrolpanel, hvis du har valgt at holde fast i den indbyggede udgave af startknappen i Windows 8.1, eller ved at åbne startmenuen og vælge Kontrolpanel, hvis du har installeret et startknap-erstatningsprogram såsom Classic Shell.

Herfra går du ind i Programmer > Standardprogrammer > Angiv dine standardprogrammer

Gå listen igennem og vælg dine foretrukne programmer som standardprogrammer. Glem ikke Windows Media Player, hvis du ikke har installeret nogen anden medieafspiller.

Brug moderne apps via skrivebordet

Hvis du ikke ønsker at udskifte alle de indbyggede apps fra Windows 8.1 med alternative skrivebordsprogrammer - måske fordi det kun er de indbyggede apps, der kan modtage meddelelser fra Windows - kan du vælge et kompromis ved at installere det enkle men uovertrufne program ModernMix, som gør det muligt at køre moderne apps i skrivebordsmiljøet.

På den måde slipper du ikke helt for den moderne brugergrænseflade, men det er faktisk slet ikke så tosset at betjene Microsofts moderne apps med tastatur og mus.

Hvordan lukker jeg min pc ned?

Det er bare lige ét problem: Det er slet ikke åbenlyst, hvordan man lukker pc'en ned fra skrivebordet, hvis ikke man har installeret en startmenu fra en tredjepart, der inkluderer denne funktion.

Ved første øjekast ser det ud til, at man stadig er nødt til at åbne amuletterne og her vælge Indstillinger > Tænd/sluk > Luk computeren.

Der er dog gode nyheder.

Til forskel fra Windows 8 er der i Windows 8.1 en mulighed for at lukke ned direkte fra skrivebordet. Man er dog nødt til at grave den frem først.

Hvis du højreklikker på startknappen, får du en menu frem med en masse genveje til avancerede systemindstillinger. Helt nederst er der forskellige valgmuligheder for at lukke ned.

Det er dog lettere at trykke Alt-F4 på tastaturet, mens man er i skrivebordsmiljøet. Det frembringer en liste af forskellige valgmuligheder for at lukke ned.

Så er det faktisk gjort, og det endda uden kompliceret opgavestyring, oprettelse af genveje og alle de andre besværlige tilpasninger, som var nødvendige i Windows 8 for at udrydde den moderne brugergrænseflade.

Alt i alt er Windows 8.1 et stort fremskridt, hovedsageligt på grund af Microsofts justeringer i vægtningen mellem skrivebordet og app-miljøet.

Nu kan du nyde den hurtigere opstart og den forbedrede Windows Stifinder uden alle problemerne med den nye brugergrænseflade.

Hvis det så også var muligt at fjerne den netværksamulet, der dukker op, når man klikker på knappen for internetadgang i meddelelsesområdet på skrivebordsmiljøets proceslinje, var det helt perfekt.

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar: Tør du håndtere cyberberedskabet på egen hånd?

Der er akut behov for at øge visibilitet, indsigt og overblik, hvis man som virksomhed skal have en chance for at afværge og minimere skaden ved cyberangreb. Trusselsbilledet udvikler sig imidlertid så hastigt, at opgaven let vokser selv større virksomheder, med en eller flere dedikerede IT-sikkerhedsansvarlige, over hovedet. Bliv klogere på dette seminar.

22. september 2021 | Læs mere


GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Premium
"Hvorfor skal folk bruge tid på alt det nye, hvis man som organisation belønner dem for alt det, som allerede virker?"
"De fleste store virksomheder kæmper med at integrere nye ideer og opfindelser i deres store maskine. Oftest fordi de har så travlt med de stærke løsninger, som de allerede har."
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
Hvad koster det egentlig…? Tag overblikket tilbage over dine omkostninger i skyen
Mange organisationer arbejder på tværs af flere cloudplatforme – men er udfordret af, at det kan være næsten umuligt at vide, hvad man betaler for og hvorfor.