Artikel top billede

Myndighed erkender: Slet ikke styr på konsulent-indkøb

Dansk myndigheds indkøb af it-konsulenter bliver stærkt kritiseret af Rigsrevisionen. Og der er fortsat problemer, erkender man.

Rigsrevisionen er igen på nakken af Banedanmark for dets indkøb af konsulenter.

"Revisionen for 2012 viste, at Banedanmark ikke i tilstrækkelig grad havde rettet op på forholdene og dermed fortsat ikke handlede omkostningsbevidst ved køb af konsulentydelser i 2012," hedder det i Rigsrevisionens rapport.

Revisionen er ikke tilfreds efter en opfølgning på en tidligere kritik, hvor det blev konstateret, at Banedanmark "ikke i alle tilfælde handlede omkostningsbevidst ved køb af konsulentydelser på it-området og på Signalprogrammet."

Læs mere om det her.

Men også nye stikprøver gav anledning til kommentarer.

"Alle gennemgåede konsulentforhold gav anledning til bemærkninger. Fx var der ved køb af 10 ud af 11 konsulentydelser ikke udarbejdet behovsafdækningsskemaer i overensstemmelse med Banedanmarks politik og forretningsgange på området," konkluderer Rigsrevisionen.

Derudover var "der i alle 11 tilfælde ikke indhentet alternative tilbud eller på anden vis dokumenteret, at konsulenternes timepriser og ydelser var konkurrencedygtige".

"Rigsrevisionen skal indskærpe, at det er nødvendigt, at ledelsen i Banedanmark har et væsentligt fokus på og prioriterer en opstramning af forretningsgange og dokumentation samt en opfølgning på køb af konsulentydelser," skriver Rigsrevisionen og slår fast, at den vil følge sagen.

Banedanmark: Bedre, men ikke godt nok
Hos Banedanmark erkender man, at der fortsat ikke er helt styr på området. Men det er blevet meget bedre.

Økonomidirektør Søren Stahlfest Møller fra Banedanmark forklarer, at der er indført nye procedurer, men at implementeringen af disse i visse tilfælde ikke har været i orden.

"Det er vi selvfølgelig ikke tilfredse med og vil have fokus på," fortæller Søren Stahlfest Møller til Computerworld.

Han oplyser i øvrigt, at stikprøverne ikke var tilfældige, men alle var indkøb, som Banedanmarks interne revision ikke vidste, havde været i udbud.

"Ifølge vores beregninger svarer stikprøvens resultater ikke til alle indkøb. Faktisk er det under fem procent af indkøbene, hvor procedurerne ikke er holdt," forklarer han.

Det ændrer ikke ved, at man vil stramme op på området.

"Vi vil simpelthen gennemgå vores procedure en gang til. Og så skal vi tættere på i implementeringen og sørge for, at procedurerne bliver holdt," forklarer han.

Faktisk kan der i nogen grad blive tale om, at visse krav forenkles, fordi det gør det nemmere for indkøberne at arbejde med dem.

"Desuden skal man have kendskab til kravene. Og så skal man i praksis være i stand til at følge dem," siger Søren Stahlfest.
IT-JOB

Netcompany

IT Consultant

Shure Scandinavia A/S

Senior Software Test Developer

Capgemini Danmark A/S

Account Executive

Comby Denmark A/S

Netværksspecialist
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere