Artikel top billede

Myndighed erkender: Slet ikke styr på konsulent-indkøb

Dansk myndigheds indkøb af it-konsulenter bliver stærkt kritiseret af Rigsrevisionen. Og der er fortsat problemer, erkender man.

Rigsrevisionen er igen på nakken af Banedanmark for dets indkøb af konsulenter.

"Revisionen for 2012 viste, at Banedanmark ikke i tilstrækkelig grad havde rettet op på forholdene og dermed fortsat ikke handlede omkostningsbevidst ved køb af konsulentydelser i 2012," hedder det i Rigsrevisionens rapport.

Revisionen er ikke tilfreds efter en opfølgning på en tidligere kritik, hvor det blev konstateret, at Banedanmark "ikke i alle tilfælde handlede omkostningsbevidst ved køb af konsulentydelser på it-området og på Signalprogrammet."

Læs mere om det her.

Men også nye stikprøver gav anledning til kommentarer.

"Alle gennemgåede konsulentforhold gav anledning til bemærkninger. Fx var der ved køb af 10 ud af 11 konsulentydelser ikke udarbejdet behovsafdækningsskemaer i overensstemmelse med Banedanmarks politik og forretningsgange på området," konkluderer Rigsrevisionen.

Derudover var "der i alle 11 tilfælde ikke indhentet alternative tilbud eller på anden vis dokumenteret, at konsulenternes timepriser og ydelser var konkurrencedygtige".

"Rigsrevisionen skal indskærpe, at det er nødvendigt, at ledelsen i Banedanmark har et væsentligt fokus på og prioriterer en opstramning af forretningsgange og dokumentation samt en opfølgning på køb af konsulentydelser," skriver Rigsrevisionen og slår fast, at den vil følge sagen.

Banedanmark: Bedre, men ikke godt nok
Hos Banedanmark erkender man, at der fortsat ikke er helt styr på området. Men det er blevet meget bedre.

Økonomidirektør Søren Stahlfest Møller fra Banedanmark forklarer, at der er indført nye procedurer, men at implementeringen af disse i visse tilfælde ikke har været i orden.

"Det er vi selvfølgelig ikke tilfredse med og vil have fokus på," fortæller Søren Stahlfest Møller til Computerworld.

Han oplyser i øvrigt, at stikprøverne ikke var tilfældige, men alle var indkøb, som Banedanmarks interne revision ikke vidste, havde været i udbud.

"Ifølge vores beregninger svarer stikprøvens resultater ikke til alle indkøb. Faktisk er det under fem procent af indkøbene, hvor procedurerne ikke er holdt," forklarer han.

Det ændrer ikke ved, at man vil stramme op på området.

"Vi vil simpelthen gennemgå vores procedure en gang til. Og så skal vi tættere på i implementeringen og sørge for, at procedurerne bliver holdt," forklarer han.

Faktisk kan der i nogen grad blive tale om, at visse krav forenkles, fordi det gør det nemmere for indkøberne at arbejde med dem.

"Desuden skal man have kendskab til kravene. Og så skal man i praksis være i stand til at følge dem," siger Søren Stahlfest.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Drukner din sikkerhed i et hav af falske advarsler?

Der er et konstant våbenkapløb i gang mellem de værktøjer, din IT-sikkerhedsafdeling har til rådighed og et stigende antal komplekse og mangeartede cybertrusler. Men når sikkerhedsinfrastrukturen udbygges, stiger kompleksiteten og mængden af advarsler også. Hermed får du svært ved at skelne mellem et stort antal falsk positive og de få – men reelle og kritiske! – advarsler, du skal prioritere at håndtere. Bliv klogere på hvordan du håndtere det.

15. juni 2021 | Læs mere


Datadrevet forretning 2021: Sæt automatisering og data på den strategiske dagsorden

Ved at anvende data på den korrekte måde, kan du og din virksomhed for alvor sætte skub i konkurrencen. Der ligger en værdifuld viden om kunder, kundeadfærd, konkurrenter, markeder og meget andet i den data, der svæver rundt omkring os. Med den nyeste teknologi er det endda blevet nemmere at automatisere disse processer.

16. juni 2021 | Læs mere


Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på incidents. Det handler om at eliminere kompleksitet, det handler om at fortsat sikre smidighed og fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Premium
Test: Duer Samsungs første Pro-pc'er til noget?
Samsung Galaxy Book Pro serien er et bevis på, at de etablerede pc-producenter får sig en formidabel udfordrer i den sydkoreanske supersværvægter.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Har du både dine applikationer og dit hoved i skyen?
Kan du nikke ja til en eller flere af disse situationer? • I bruger mange cloud-applikationer • I logger ind fra flere lokationer • I logger ind fra flere forskellige typer af devices Så kan du få stort udbytte af at læse dette whitepaper … Hver dag tilgår, navigerer og arbejder jeres medarbejdere i de applikationer, I har liggende i ”skyen”. Antallet af cloud-baserede applikationer stiger eksplosivt, så hvordan sikrer I ADGANGEN til dem og til de data, som applikationerne indeholder? Vel at mærke uden at gå på kompromis med BRUGERVENLIGHEDEN? Løsningen er Access Management, som er hovedtemaet for dette whitepaper.