Artikel top billede

It-chef fuppet på nettet: Pas på disse netbutikker

755 falske netbutikker prøver at snyde danske forbrugere. Tidligere it-chef gik i fælden.

Hvis man handler julegaver på nettet, er det ikke sikkert, at det, man bestiller, også ender under juletræet.

E-mærket - som er en dansk mærkningsordning for sikker nethandel - har fundet frem til 755 såkaldte fupbutikker, der forsøger at snyde de danske forbrugere, skriver dr.dk.

"Mange af dem er sat op som professionelle hjemmesider med flotte billeder og dansk tekst, som de ofte har kopieret direkte fra danske netbutikker," siger Lars Schmidt Larsen, der er direktør i E-mærket, til dr.dk.

De fleste fupbutikker dækker over webshops, der udgiver sig for at sælge mærkevarer til lave priser, men i stedet leverer kopier.

"Der kan være tasker, jakker og andre dyre mærkevarer, som bliver solgt med store rabatter. Men hvis tilbuddet lyder for godt til at være sandt, så er det dét sikkert også," siger Lars Schmidt Larsen.

Faldt for fristelsen

En af dem, som gik i fupfælden, er tidligere it-chef Hans Lembøl. Han handler ofte på nettet, og en dag faldt han for fristelsen.

"Min datter ønskede sig en dyr Burberry-jakke, men den kostede over 10.000 kroner, og det ville jeg ikke give. Men så faldt jeg over en hjemmeside med et godt tilbud, og så købte jeg den til hende," siger Hans Lembøl.

Nogle dage efter kom pakken fra Kina, og det var godt nok en jakke, men ikke den Burberry trenchcoat, som Hans Lembøls datter havde ønsket sig.

"Det var en efterligning, men ganske vist en rigtig god en af slagsen," siger Hans Lembøl.

"Jeg er en erfaren internetkunde, og normalt gennemskuer jeg hurtigt, hvis der er tale om fupbutikker, men det her så bare meget professionelt ud, og så slog jeg til," siger Hans Lembøl til dr.dk.

Han har efterfølgende skrevet til firmaet og klaget over handlen, uden at de har reageret.

Og det er desværre mere reglen end undtagelsen for de her fupbutikker, mener Lars Schmidt Larsen fra E-mærket.

"De er jo sat i verden for at snyde folk, så selvfølgelig sender de ikke pengene retur," siger E-mærkets direktør til dr.dk.

Se på næste side, hvordan du spotter en fup-butik.

Sådan spotter du en fup-butik

E-mærket har samlet en række gode råd til, hvordan du opdager en fupbutik:

Stave- og sprogfejl - Mange fupbutikker er oversat af maskiner og er derfor skrevet på meget dårlig dansk.

Mærkevarer til spotpris - Burberry, Mulberry, Nike, Marc Jacobs og så videre. Fupbutikker markedsfører sig som oftest med velkendte mærkevarer til langt under den pris, du ellers ville betale for den ægte vare.

Skæve priser - Priser som eksempelvis 244,67 DKK eller 2738,59 DKK er typiske priser, du støder på, når du møder en fupbutik. Ligesom sproget er priserne udregnet af en maskine.

Mangelfulde eller falske virksomhedsoplysninger - Kan du ikke finde noget CVR- eller telefonnummer på hjemmesiden, er det tegn på fup. Hvis det modsatte er tilfældet, kontrollér CVR-nummer på cvr.dk eller forsøg at ringe til dem, da fupbutikker kopierer seriøse netbutikkers virksomhedsoplysninger.

Falske betalingsmuligheder - Fupbutikker reklamerer ofte med en række internationalt kendte betalingskort, men når du kommer ind på betalingssiden, er mulighederne ofte anderledes.

Flad hjemmeside med døde logoer - De fleste fupbutikker er teknisk dårlige. Tjek derfor at links og logoer virker. Er der eksempelvis et e-mærke, så tjek butikken på emaerket.dk. Er netbutikken godkendt til at bære e-mærket, vises der en certifikatside, som bekræfter dette.

Produktnavne i webadressen - Vær opmærksom, hvis webadressen indeholder velkendte mærkevarebrands som Burberry, Mulberry, Nike og lignende. Dette er ofte et tegn på svindel. Svindlerne gør det for at ligge højere i Googles søgeresultater.

Reklamer på Facebook - Mange fupbutikker reklamerer via Facebook, så vær altid kritisk over for annoncer med lidt for gode tilbud.

På E-mærkets hjemmeside kan du tjekke, om den butik, du vil handle i, er fup.

Læs også:

Her er den sikre vej til at blive snydt på nettet
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan ser opgavelisten ud hos Danmarks bedste CIOs

En hurtig og strategisk fokuseret implementering af nye teknologier er i disse år med til at sikre konkurrencekraften hos de bedste digitale vindere. Det sætter vi fokus på med konferencen CIO Trends 2022, hvor du blandt andet kan blive inspireret af en række danske topfolk inden for digitalisering og it-ledelse.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
10 gratis artikler: Få gode råd fra Danmarks bedste it-ledere