Artikel top billede

Træt i hovedet foran skærmen? Test om den flimrer

Kontorfolket bruger adskillige timer hver dag foran skærmen, og det kan være en (hoved)pine. Især hvis skærmen lider af 'usynligt' flimmer, uden at du er klar over det. Se her hvordan du tester dit display.

Især de gamle CRT-skærme, der fyldte et halvt skrivebord og vejede det samme som en Fiat Punto, flimrede vanvittigt meget.

Derfor blev mange timer foran computeren let vekslet til en omgang hovedpine eller ligefrem en smule sø- eller køresyge.

Skærmene er blevet bedre med årene, efter at vi er i stor stil er skiftet til LED, men det er ikke alle display, som i dag er frie for flimmer.

Det er nemt at teste, om ens nuværende skærm lider af den skavank.

Tag din mobil frem, tænd for kameraet. Peg mobilen mod tastaturet og før den hurtigt op foran displayet.

Så vil du - måske - se blinkende striber hen over skærmen.

Det er vigtigt at pege et andet sted end på displayet til at begynde med, da kameraet er hurtigt til at korrigere billedet, og striberne dermed kan være svære at se.

Det usynlige flimmer skyldes, at almindelige LED-monitorer ofte benytter en teknologi kaldet PWM (Pulse Width Modulation), som styrer lysniveauet.

Ved en indstilling på eksempelvis 70 procent lysstyrke fungerer det ved, at baggrundsbelysningen er tændt 70 procent af tiden og slukket 30 procent af tiden.

Det går så hurtigt, at du ikke umiddelbart lægger mærke til, at skærmen faktisk flimrer. Det kan ske eksempelvis 100 eller 200 gange i sekundet.

I nogle tilfælde kan det føre til, at man får trætte øjne eller i værste tilfælde hovedpine, hvis der stirres på skærmen alt for lang tid ad gangen.

Flatpanels.dk har foretaget en grundig gennemgang af teknikken bag PWM, som kan genere nogle brugere, der sidder længe foran skærmen.

Husk ergonomien

På det seneste er flere producenter som BenQ og Eizo begyndt at fremstille flimmerfri-skærme, hvor der benyttes en anden form for baggrundsbelysning.

Vi har blandt andet testet BenQ EW2740LL.

Her justeres baggrundsbelysningen, så den ikke blinker, men derimod konstant viser et ensartet lysniveau.

Det er dog vigtigt at huske på, at mange andre faktorer kan spille ind på hovedpine og andre arbejdsrelaterede gener end skærmens flimmer.

Det gode råd er derfor at investere i en skærm, der er højdejusterbar og kan tiltes og vendes på højkant.

Flere producenter har også software, der giver gode råd til korrekt, ergonomisk indstilling af skærmen.

Philips har eksempelvis ErgoSensor, der måler brugerens afstand til skærmen, og hvilken vinkel man holder sit hoved i.

Skærmen registrerer også, hvor lang tid man sidder foran computeren, og den kan komme med forslag om at tage pauser fra displayet.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Smid lænkerne, ryd op i legacy-IT og kom videre på den digitale rejse
Få indblik i gennemprøvet metodik, som gør det muligt at analysere og gennemskue præcis hvordan du moderniserer dine legacy-systemer.