Artikel top billede

Harddisk-ekspert: SSD-disken går en meget hård fremtid i møde

Alle taler om SSD som fremtidens lagermedie, men der er langt til toppen af storage-pyramiden for de hurtige flash-diske. De traditionelle harddiske vinder stadig hurtigere frem end den nye teknologi. Læs her hvorfor.

Interview: På nogle områder har de hurtige SSD-drev overtaget herredømmet.

Det gælder eksempelvis i tabletter eller i mobiler, hvor flash-disken er enerådig.

Men når det kommer til desktoppen, har flash-hukommelsen det stadig svært, og i de større storage-løsninger er det slet ikke sikkert, at SSD vil komme til at betyde noget.

"Mange forventede, at SSD ville slå igennem på desktoppen i 2013, men det skete ikke, og jeg tror slet ikke, at det store gennembrud kommer herfra," siger Henrik Andersen, der er dansk landechef for Ibas, som har specialiseret sig i at redde data fra ødelagte diske.

Og han forklarer:

"Det skyldes, at interessen for at købe desktop-maskiner ikke er stor. Derfor er der fokus på andre produkter, som eksempelvis tablets, hvor flash-diskene vil blive anvendt. Samtidig vil dele af lagerpladsen blive håndteret af skyen."

"Når vi ser på de diske, som vi får ind, er andelen af SSD stadig lav. Sidste år lå den på seks procent," eksemplificerer han.

Store miljøer er uden SSD

I de lidt større miljøer vokser behovet for lagerplads enormt, og foreløbig er SSD langt fra det prisleje, der kan gøre dem interessante i større lagermålestok.

"SSD-teknologien ser i øjeblikket ikke ud til at komme til at spille den store rolle, når det handler om at gemme store datamængder," siger Henrik Andersen.

"Alt peger på, at det er den traditionelle storage, der skal tage slæbet. Jeg vil vurdere, at det er under én procent af lagerpladsen i datacentre, der håndteres af SSD-diske," siger han.

En af forklaringerne er, at der stadig sker en udvikling af de traditionelle diske.

"Der går lang tid mellem de store udviklingsspring indenfor traditionelle harddiske, men et af disse trin er på vej," fortæller Henrik Andersen.

"En disk er ikke lufttæt, og luften er et problem for læsehovedets præcision og derved lagerkapaciteten, fordi der skabes turbulens. Derfor fylder man dem nu med helium, hvor partiklerne er mindre, og derved kan man presse datatætheden langt højere op. Seks terabyte er eksempelvis lige på trapperne."

Den øgede volumen på diskene betyder, at de er at foretrække fremfor SSD, hvor pladsen er langt mere kostbar. 

Der bliver stadig solgt langt flere traditionelle harddiske end SSD-drev. Dette er alene antallet af solgte diske, uden at der er taget hensyn til lagerpladsen, der ville gøre forskellen langt, langt større. Y-aksen er millioner enheder Kilde: Objective Analysis Data 2012, Coughlin and Associates 2012

Mudret udvikling

Et andet problem er, at teknologudviklingen indenfor SSD foregår uden en egentlig koordinering.

Der er tre store producenter af traditionelle harddiske. Det er Seagate, Western og Digital Toshiba.

Til sammenligning er der omkring 200 producenter af SSD-drev, der får deres komponenter fra verdens seks producenter af flash-hukommelse.

Det giver et mudret marked, hvor der ikke er nogen standarder for, hvordan man skal gemme data på enhederne.

"Data kan være spredt ud over flash-hukommelsens lagerplads uden en stringent styring, og det er et problem for at udnytte kapaciteten og samtidig sløve hukommelsens hastighed," fortæller Henrik Andersen.

Læs også:
SSD-diske skaber masser af problemer: Det skal du gøre

SSD-afløser vil først være klar om 10 år

Så skrøbelige er SSD-diske - sletter nemt vigtige data
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere