Artikel top billede

Harddisk-ekspert: SSD-disken går en meget hård fremtid i møde

Alle taler om SSD som fremtidens lagermedie, men der er langt til toppen af storage-pyramiden for de hurtige flash-diske. De traditionelle harddiske vinder stadig hurtigere frem end den nye teknologi. Læs her hvorfor.

Interview: På nogle områder har de hurtige SSD-drev overtaget herredømmet.

Det gælder eksempelvis i tabletter eller i mobiler, hvor flash-disken er enerådig.

Men når det kommer til desktoppen, har flash-hukommelsen det stadig svært, og i de større storage-løsninger er det slet ikke sikkert, at SSD vil komme til at betyde noget.

"Mange forventede, at SSD ville slå igennem på desktoppen i 2013, men det skete ikke, og jeg tror slet ikke, at det store gennembrud kommer herfra," siger Henrik Andersen, der er dansk landechef for Ibas, som har specialiseret sig i at redde data fra ødelagte diske.

Og han forklarer:

"Det skyldes, at interessen for at købe desktop-maskiner ikke er stor. Derfor er der fokus på andre produkter, som eksempelvis tablets, hvor flash-diskene vil blive anvendt. Samtidig vil dele af lagerpladsen blive håndteret af skyen."

"Når vi ser på de diske, som vi får ind, er andelen af SSD stadig lav. Sidste år lå den på seks procent," eksemplificerer han.

Store miljøer er uden SSD

I de lidt større miljøer vokser behovet for lagerplads enormt, og foreløbig er SSD langt fra det prisleje, der kan gøre dem interessante i større lagermålestok.

"SSD-teknologien ser i øjeblikket ikke ud til at komme til at spille den store rolle, når det handler om at gemme store datamængder," siger Henrik Andersen.

"Alt peger på, at det er den traditionelle storage, der skal tage slæbet. Jeg vil vurdere, at det er under én procent af lagerpladsen i datacentre, der håndteres af SSD-diske," siger han.

En af forklaringerne er, at der stadig sker en udvikling af de traditionelle diske.

"Der går lang tid mellem de store udviklingsspring indenfor traditionelle harddiske, men et af disse trin er på vej," fortæller Henrik Andersen.

"En disk er ikke lufttæt, og luften er et problem for læsehovedets præcision og derved lagerkapaciteten, fordi der skabes turbulens. Derfor fylder man dem nu med helium, hvor partiklerne er mindre, og derved kan man presse datatætheden langt højere op. Seks terabyte er eksempelvis lige på trapperne."

Den øgede volumen på diskene betyder, at de er at foretrække fremfor SSD, hvor pladsen er langt mere kostbar. 

Der bliver stadig solgt langt flere traditionelle harddiske end SSD-drev. Dette er alene antallet af solgte diske, uden at der er taget hensyn til lagerpladsen, der ville gøre forskellen langt, langt større. Y-aksen er millioner enheder Kilde: Objective Analysis Data 2012, Coughlin and Associates 2012

Mudret udvikling

Et andet problem er, at teknologudviklingen indenfor SSD foregår uden en egentlig koordinering.

Der er tre store producenter af traditionelle harddiske. Det er Seagate, Western og Digital Toshiba.

Til sammenligning er der omkring 200 producenter af SSD-drev, der får deres komponenter fra verdens seks producenter af flash-hukommelse.

Det giver et mudret marked, hvor der ikke er nogen standarder for, hvordan man skal gemme data på enhederne.

"Data kan være spredt ud over flash-hukommelsens lagerplads uden en stringent styring, og det er et problem for at udnytte kapaciteten og samtidig sløve hukommelsens hastighed," fortæller Henrik Andersen.

Læs også:
SSD-diske skaber masser af problemer: Det skal du gøre

SSD-afløser vil først være klar om 10 år

Så skrøbelige er SSD-diske - sletter nemt vigtige data
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling. Tema: Trusselsvurderinger – hvorfor er de så forskellige?

19. december 2023 | Læs mere


Secure Access Service Edge - SASE: Sådan styrker du netværkssikkerhed i skyen og skaber et robust cyberforsvar

Bliv klogere på nogle af de udfordringer, som en SASE-løsning effektivt kan håndtere. Du får inspiration til, hvordan du implementerer en cloudbaseret SASE-strategi i din organisation – og hvorfor du bør gøre det. Og så dykker vi ned i nogle af de trends og tendenser, som betyder, at mange virksomheder og organisationer udskrifter deres klassiske netværkssikkerhedstilgang med en SASE-strategi.

16. januar 2024 | Læs mere