Artikel top billede

Frygt for milliardtab på årets største it-projekt

Vink farvel til milliarder. For mens Danmark bliver mere og mere digitalt, sættes der nu store spørgsmålstegn ved, om offentlige it-løsninger overhovedet indfrier de lovede gyldne løfter.

At knap fem millioner danskere til efteråret skal tilkobles digital post, og der samtidig kommer endnu flere selvbetjeningsløsninger på nettet, er kulminationen på mange års offentlig digital satsning frem mod 2015.

Hele formålet med digitaliseringen rettet mod virksomheder og borgere er en besparelse på helt op til to milliarder kroner i 2016 i administration og porto.

Det besparelsespotentiale sætter it-folketingspolitikerne fra oppositionen, Michael Aastrup-Jensen fra Venstre og Dennis Flydtkjær fra Dansk Folkeparti, nu et stort spørgsmålstegn ved.

Mister milliarderne

De fortæller, at de digitale selvbetjeningsløsninger bliver kritiseret for at være så ubrugervenlige, at danskerne kimer borgerservicecentrene ned for at få hjælp, fordi under halvdelen af alle selvbetjeningssessioner bliver gennemførte.

Det betyder altså, at mere end halvdelen af selvbetjeningsløsningerne strander på, at borgerne forlader den offentlige hjemmeside, inden de er nået i mål.

De tal stammer fra en artikel, som Berlingske Tidende har bragt med udgangspunkt i tal fra Borger.dk.

"Hvis alle ringer rundt eller møder op i borgerservice, er der jo ingen effektiviseringsgevinst overhovedet. Faktisk kan jeg godt frygte, at de potentielle milliardbesparelser ikke bare ryger på gulvet, men at den offentlige digitalisering kan blive dyrere, end hvis vi ingenting havde gjort," siger Michael Aastrup-Jensen.

Han skynder sig at tilføje, at han bakker op omkring digitaliseringen og besparelserne, så længe it-løsningerne bliver implementeret på fornuftig og brugervenlig vis.

"Jeg vil ikke sige, at vi (Venstre, red.) kunne have gjort det bedre, men vi er alle sammen interesserede i, at borgerservicen er i top. Det er den overhovedet ikke nu," forklarer Venstres it-ordfører til Computerworld.

Minister skal forklare sig

Michael Aastrup-Jensen og Dennis Flydtkjær vil nu hive finansminister Bjarne Corydon (S) i samråd.

Sådan burde vi have gjort med digitaliseringen

På samrådet vil de gerne have en forklaring på, hvordan milliardbesparelsen rent faktisk kan sikres - eventuelt ved en opstramning af de nuværende løsninger.

Begge politikere understreger, at der ikke er tale om politiske drillerier, men at alarmklokken ringer, inden digitaliseringsprojekterne og dermed besparelserne kører af sporet.

"Digitaliseringen bliver tvunget ned over hovedet på borgerne, og så er vi jo også ekstra forpligtede til, at de er brugervenlige - især over for den store andel af befolkningen, som ikke er digitaliseringsparat," siger Dansk Folkepartis it-ordfører Dennis Flydtkjær.

Skulle have gjort som netbanken

Han peger på, at netbankerne burde have været forbilledet. 

Her skete udrulningen af den selvbetjente netbank i slut-90'erne ad frivillighedens veje og på en brugervenlig facon.

Det bakkede befolkningen/kunderne op omkring i stor stil, og disse løsninger har siden givet fordele for både borgerne og bankerne.

"Medarbejderne ude i borgerservicecentrene siger, at de bruger rigtig mange ressourcer på at guide folk rundt i løsningerne, og den dobbeltadministration med digital og analog borgerbetjening sparer vi altså ikke penge ved. Tværtimod," siger han.

Dansk Folkepartis it-ordfører tilføjer, at vi naturligvis skal tage hånd om de analoge borgere uden at ryste på hånden med de digitale løsninger. 

"Vi kender potentialet i digitaliseringen, og det er rigtig stort, men spørgsmålet er bare, om vi har været for ivrige med at spare," siger Dennis Flydtkjær.

Læs også:
[b]3,3 millioner danskere skal med: Vil gigantisk it-projekt kunne lykkes?

Kæmpe it-projekt bliver affyret i weekenden: Her vil det ramme dig

Kæmpe it-projekt dømt til at slå fejl inden premiere
[/b]
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Anja Monrad lander ny international toppost: Bliver direktør for Dells største europæiske region
Interview. Efter otte år som ansvarlig for Øst- og Centraleuropa overtager Anja Monrad nu rollen som chef for Dells største europæiske region. "Jeg får ansvaret for syv lande nu, hvor det tidligere var 32. Landemæssigt er det færre, men markederne er meget større," fortæller hun til Computerworld.
Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Er din forretning og jeres Dynamics 365 klar til løbende opdateringer?
Hyppige opdateringer af din Dynamics 365 sikrer hurtig adgang til nyeste funktioner og opdateringer. Men metoden rummer også risici. Læs her, hvordan du minimerer dem.