Artikel top billede

Her er den helt store udfordring for KMD's nye topchef

Særligt én udfordring vil den nye KMD-topchef, Eva Berneke, skulle forholde sig til, når hun tiltræder. Men der er også et helt uopdyrket marked indenfor rækkevidde.

Interview: Det går godt med økonomien i KMD, men den realitet kan blive en af Lars Monrad-Gylling-afløseren Eva Bernekes store udfordringer.

"KMD står overfor en stor udfordring i forhold til virksomhedens kunder," siger Niels Bjørn-Andersen, professor på CBS, Department of it management.

"Kommunerne føler, at de betaler for mange penge til KMD. Der er lommesmerter, som betyder, at kommunerne hele tiden vil vurdere, om de har behov for KMD's services eller vil betale så meget, som de bliver bedt om af KMD. Her vil hun blive presset hårdt."

Han peger også på, at kunderne i større og større omfang vil afsøge mulighederne hos andre leverandører

Så hendes store udfordring bliver at beherske konkurrencen og få en bedre balance i prisfastsættelsen?

"Ja, kommunerne vil presse priser samt stille krav om bedre service eller nye ydelser. Det kan eksempelvis være i forbindelse med at gøre grunddata tilgængelige for mange forskellige spillere. Her er det vigtigt, at KMD positionerer sig," lyder hans analyse.

Et kig i Computerworlds brancheguide viser, at KMD sidste år tjente 429,7 millioner kroner efter skat - 37,7 procent mere end året før. Året før steg KMD's indtjening efter skat med 30,5 procent. Året før igen med 119 procent.

Indtjeningen er fra 2009 til 2012 således steget med gigantiske 294 procent fra 108,9 millioner kroner i 2009 til 429,7 millioner kroner i 2012.

Samme billede gør sig i øvrigt gældende med de øvrige nøgletal. Og når man er ejet af en kapitalfond, skal forretningen endda helst blive lidt bedre hele tiden, og indtjeningen skal vokse.

Det betyder ofte reduceringer i personalestaben.

Ikke de store fyringsrunder

Niels Bjørn-Andersen ser dog ikke de store ændringer i selve organisationen.

"KMD er en organisation, som har foretaget mange ændringer i de sidste år. Kapitalfondenes ejerskab har betydet meget i forhold til at trimme organisationen."

Det ejerskab har således betydet, at der er skåret til på personalesiden.

"Der er sket en markant effektivisering af KMD, og det er derfor ikke her, hendes primære udfordring ligger."

"Det virker utroligt, at man ikke er i stand til at sælge produkter eller ydelse til eksempelvis de nyere demokratier i Østeuropa"

Helt uopdyrket marked
KMD har alene valgt at satse på det danske marked, men markedet og potentialet for produkterne er langt større, vurderer CBS-professoren.

"Det undrer mig meget, at man ikke ser KMD prioritere eksport af deres produkter til andre lande. I Danmark er vi meget langt fremme, når det handler om offentlig digitalisering, og det kan man efter min overbevisning udnytte i forhold til eksport."

"Det virker utroligt, at man ikke er i stand til at sælge produkter eller ydelse til eksempelvis de nyere demokratier i Østeuropa."

Lovgivning og traditioner er selvfølgelig forskellig fra den danske, men Niels Bjørn-Andersen ser et stort udviklingspotentiale for Eva Bernekes virksomhed på denne front.

"En løsning kan være at gå i samarbejde med lokale partnere, og jeg synes, det er ærgerligt, at KMD i så høj grad, som det er tilfældet, alene satser på at konkurrere på det danske marked," siger han til Computerworld.

Læs også:

Her er KMD's nye topchef

Lars Monrad-Gylling: Derfor stopper jeg i KMD nu
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Nuuday og Telenor vinder kæmpe teleaftaler til det offentlige til en værdi af 1,8 milliarder kroner
SKI har udnævnt vinderne af de to tele- og dataaftaler 50.48 og 02.08, der udgør omkring 14 procent af det samlede offentlige telemarked.
Computerworld
Ransomware-hackere krævede 15 millioner kroner: Betal og kom videre, lød det fra politiet
En fagforening med 1,3 millioner medlemmer blev i 2019 ramt af et ransomware-angreb, hvor hackerne krævede en løsesum på 15 millioner kroner. Myndighederne opfordrede dem til at betale løsesummen, men de valgte en helt anden løsning, og i stedet fandt de fysiske kopier frem og forsøgte at gendanne data.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Indbygget sikkerhed i servermiljøet – her er fordelene
Få et samlet og teknisk velfunderet overblik over alle sikkerhedsfeatures i Dells PowerEdge-servere.