Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Dødsfjender enige om én ting: Internet til hele landet

Både tele- og fiberbranchen erkender, at der skal samarbejde til, hvis hele Danmark skal have superhurtigt internet. Læs her, hvad de to kamphaner mener er vejen frem til danskere med langsom net-forbindelse.

Med sidste uges vækst-rapport er der godt nyt for de danskere, der bor derude, hvor internettet ikke kommer forbi af sig selv.

For i rapporten, der fredag blev afleveret til S-R-SF-regeringen, er et helt afsnit dedikeret til en solid it-infrastruktur med mulighed for højhastighedsnet på 100 Mbit/S ned og 30 Mbit/s op til alle og uden mobilhuller til nogen.

Computerworld erfarer, at netop bredbåndsafsnittet med mulighederne for at give internet til alle var en af de største knaster i IKT-vækstteamets arbejde.

Det skyldtes blandt andet, at landets suverænt største største teleselskab TDC var repræsenteret i IKT-vækstteamet, og selskabet har tidligere stået ret alene med sine synspunkter omkring bredbåndsdækningen til hele Danmark. 

Fiberbranchen vil øge efterspørgslen

På de overordnede linjer ser det dog nu ud til, at både tele- og fiberbranchen tager positivt imod bredbåndsforslagene i rapporten. 

Ikke mindst er begge parter tilfredse med, at der nu kommer konkrete forslag på bordet til, at den offentlige sektor får en mere aktiv rolle i internetudrulningen. 

Den offentlige sektors aktive rolle kan ifølge rapporten blive, at kommuner og regioner formulerer en mere aktiv politik omkring højhastighedsbredbånd og bedre mobildækning i eksempelvis udbud.

Det kan også ske ved, at der medfinansieres ved eksempelvis at opstille lånegarantier, eller der oprettes en bredbåndsfond, som der kan søges midler i.

Fiberbranchen foreslår samtidig en anden, konkret vej til at komme det manglende højhastighedsinternet til livs.

"Vi vil rigtig gerne være med til at løse problemstillingen med manglende internet visse steder," forklarer konsulent Mikael Bomholt Nielsen fra Dansk Energi, fiberbranchens interesseorganisation.

"Vi tror, at en rabatordning til private borgere og mindre virksomheder er vejen frem. Hvis vi bruger pengene på at øge efterspørgslen, så bliver det jo mere attraktivt for vores medlemmer eller andre spillere at rulle ud i de yderligt liggende områder," fortsætter han.

Telebranchen: Vi har brug for hjælp
Hos telebranchen forklarer direktør Jakob Willer fra interesseorganisation Teleindustrien, at han også ser positivt på IKT-vækstteamets forslag om et offentligt-privat samarbejde.

Sådan får vi bredbånd i hele landet

Helt overordnet udtaler han:

"Vi er nået så langt i erkendelsen, at vi ikke får bredbånd til alle på rene markedsvilkår. Hvordan det skal skrues sammen i praksis, vil vi meget gerne diskutere med regeringen," siger Jakob Willer.

Her lyder forslagene, at ud over sikringen af dækningen i nationale frekvensauktioner kunne det også gøres i kommunale udbud, masteudlejning og ikke mindst ved en højere grad af koordinering i graveaktiviteter.

"Der ligger faktisk også en del infrastruktur ude i kommunerne, som vi ikke har kendskab til i dag, og som kunne komme i spil en dag," pointerer Jakob Willer.

Forbrødring på vej

Jakob Willer bifalder ikke umiddelbart fiberbranchens forslag med rabatter til udrulning og gravearbejde, da det ifølge Teleindustriens direktør indebærer en risiko for at give rabatter til de forkerte.

Han vil heller ikke afvise det på nuværende tidspunkt. 

"Lige nu vil jeg ikke skyde noget ned, men som vækstteamets rapport lægger op til, så skal vi uden tvivl i gang med et offentligt-privat-samarbejde, hvis vi skal nå ud i alle dele af landet. Her skal vi blandt sørge for, at dette samarbejde ikke fortrænger private investeringer og skævvrider konkurrencen," siger Jakob Willer.

Han fortæller samtidig, at ud over det private-offentlige samarbejde, så bliver tele- og fiberbranchen også nødt til at samarbejde, hvis alle danskere skal have hurtigt internet en skønne dag.

"Forbrødringen har været der i nogen tid. Også selvom det ikke har stået i avisen," fortæller Jakob Willer, der forklarer, at de to parter også på flere områder var enige i regeringens bredbåndsudspil sidste forår.

Det kan du læse mere om her

Læs også:

Hemmelig rapport: Her er CPR-nummerets afløser

Fem vigtige ting: Det satser dit teleselskab på i 2014




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

14. maj 2025 | Læs mere


Computerworld Summit 2025, København – AI transforming business

Årets uomgængelige konference for dig, der er med til at træffe beslutninger om din organisations teknologiske fremtid, og vil have det samlede overblik over aktuelle tendenser i IT-branchen.

27. maj 2025 | Læs mere


Årets CIO 2025

Vi skal finde Årets CIO 2025 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

03. juni 2025 | Læs mere