Stort galleri:Tag med til kåringen af Årets CIO 2021 - og se hvordan Morten Holm Christiansen blev udnævnt

Artikel top billede

Dødsfjender enige om én ting: Internet til hele landet

Både tele- og fiberbranchen erkender, at der skal samarbejde til, hvis hele Danmark skal have superhurtigt internet. Læs her, hvad de to kamphaner mener er vejen frem til danskere med langsom net-forbindelse.

Med sidste uges vækst-rapport er der godt nyt for de danskere, der bor derude, hvor internettet ikke kommer forbi af sig selv.

For i rapporten, der fredag blev afleveret til S-R-SF-regeringen, er et helt afsnit dedikeret til en solid it-infrastruktur med mulighed for højhastighedsnet på 100 Mbit/S ned og 30 Mbit/s op til alle og uden mobilhuller til nogen.

Computerworld erfarer, at netop bredbåndsafsnittet med mulighederne for at give internet til alle var en af de største knaster i IKT-vækstteamets arbejde.

Det skyldtes blandt andet, at landets suverænt største største teleselskab TDC var repræsenteret i IKT-vækstteamet, og selskabet har tidligere stået ret alene med sine synspunkter omkring bredbåndsdækningen til hele Danmark. 

Fiberbranchen vil øge efterspørgslen

På de overordnede linjer ser det dog nu ud til, at både tele- og fiberbranchen tager positivt imod bredbåndsforslagene i rapporten. 

Ikke mindst er begge parter tilfredse med, at der nu kommer konkrete forslag på bordet til, at den offentlige sektor får en mere aktiv rolle i internetudrulningen. 

Den offentlige sektors aktive rolle kan ifølge rapporten blive, at kommuner og regioner formulerer en mere aktiv politik omkring højhastighedsbredbånd og bedre mobildækning i eksempelvis udbud.

Det kan også ske ved, at der medfinansieres ved eksempelvis at opstille lånegarantier, eller der oprettes en bredbåndsfond, som der kan søges midler i.

Fiberbranchen foreslår samtidig en anden, konkret vej til at komme det manglende højhastighedsinternet til livs.

"Vi vil rigtig gerne være med til at løse problemstillingen med manglende internet visse steder," forklarer konsulent Mikael Bomholt Nielsen fra Dansk Energi, fiberbranchens interesseorganisation.

"Vi tror, at en rabatordning til private borgere og mindre virksomheder er vejen frem. Hvis vi bruger pengene på at øge efterspørgslen, så bliver det jo mere attraktivt for vores medlemmer eller andre spillere at rulle ud i de yderligt liggende områder," fortsætter han.

Telebranchen: Vi har brug for hjælp
Hos telebranchen forklarer direktør Jakob Willer fra interesseorganisation Teleindustrien, at han også ser positivt på IKT-vækstteamets forslag om et offentligt-privat samarbejde.

Sådan får vi bredbånd i hele landet

Helt overordnet udtaler han:

"Vi er nået så langt i erkendelsen, at vi ikke får bredbånd til alle på rene markedsvilkår. Hvordan det skal skrues sammen i praksis, vil vi meget gerne diskutere med regeringen," siger Jakob Willer.

Her lyder forslagene, at ud over sikringen af dækningen i nationale frekvensauktioner kunne det også gøres i kommunale udbud, masteudlejning og ikke mindst ved en højere grad af koordinering i graveaktiviteter.

"Der ligger faktisk også en del infrastruktur ude i kommunerne, som vi ikke har kendskab til i dag, og som kunne komme i spil en dag," pointerer Jakob Willer.

Forbrødring på vej

Jakob Willer bifalder ikke umiddelbart fiberbranchens forslag med rabatter til udrulning og gravearbejde, da det ifølge Teleindustriens direktør indebærer en risiko for at give rabatter til de forkerte.

Han vil heller ikke afvise det på nuværende tidspunkt. 

"Lige nu vil jeg ikke skyde noget ned, men som vækstteamets rapport lægger op til, så skal vi uden tvivl i gang med et offentligt-privat-samarbejde, hvis vi skal nå ud i alle dele af landet. Her skal vi blandt sørge for, at dette samarbejde ikke fortrænger private investeringer og skævvrider konkurrencen," siger Jakob Willer.

Han fortæller samtidig, at ud over det private-offentlige samarbejde, så bliver tele- og fiberbranchen også nødt til at samarbejde, hvis alle danskere skal have hurtigt internet en skønne dag.

"Forbrødringen har været der i nogen tid. Også selvom det ikke har stået i avisen," fortæller Jakob Willer, der forklarer, at de to parter også på flere områder var enige i regeringens bredbåndsudspil sidste forår.

Det kan du læse mere om her

Læs også:

Hemmelig rapport: Her er CPR-nummerets afløser

Fem vigtige ting: Det satser dit teleselskab på i 2014
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar: Tør du håndtere cyberberedskabet på egen hånd?

Der er akut behov for at øge visibilitet, indsigt og overblik, hvis man som virksomhed skal have en chance for at afværge og minimere skaden ved cyberangreb. Trusselsbilledet udvikler sig imidlertid så hastigt, at opgaven let vokser selv større virksomheder, med en eller flere dedikerede IT-sikkerhedsansvarlige, over hovedet. Bliv klogere på dette seminar.

22. september 2021 | Læs mere


GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Kæmpe it-problemer i det danske skattevæsen: Har kun kortlagt it-beredskabet for syv ud af 230 it-systemer
Statsrevisorerne skyder en sønderlæmmende kritik af Skatteministeriets it-beredskab af sted. It-beredskabet for kritiske forretningsprocesser "er utilfredsstillende og utilstrækkeligt," lyder det. I værste fald kan det ende med, at staten ikke kan opkræve skatter og afgifter, udbetale løn, SU, sociale ydelser og pension.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
Bringer dine sikkerhedssiloer data og systemer i fare?
Individuelle sikkerhedsservices til hvert behov skaber store problemer og øger sårbarheden. Det er tid til at samle dem, få det fulde overblik og lukke hullerne i beskyttelsen.