Artikel top billede

(Foto: Mikkel William Nielsen)

Tusindvis af nye fladskærme er dødsdømte om et halvt år

Din fladskærm er i risikozonen for at ende på lossepladsen i løbet af et halvt år. Tusindvis af modeller solgt i perioden 2011 og frem til nu er nemlig udstyret med en banal, men alvorlig fejl. Forsikringen dækker ikke.

[Opdateret, den. 2. april: Denne artikel er en aprilsnar ]
Et gigantisk koks på samlebåndene på flere fladskærmsfabrikker i Asien betyder, at din fladskærm kan ende med at tage sit eget liv.

Adskillige fjernsyn produceret i perioden mellem 2011 og 2014 er nemlig udstyret med banale, men alvorlige samlefejl.

Det er rammerne omkring selve skærmen, der er det store problem.

Den lim, som er brugt til at holde sammen på rammerne, har nemlig vist sig at være for svag og vil gradvist opløse sig selv.

Limen består af adskillige krasbørstige komponenter, der netop skal sikre, at den er kraftig nok til at holde sammen på elektronikken.

Selve limen blandes på fladskærmsfabrikkerne, og komponenterne leveres af en underleverandør.

I det her tilfælde drejer det sig om firmaet JingCheng, der blandt andet har Samsung, Sony, LG og Sharp som kunder.

Uden fladskærmsproducenternes vidende har JingCheng erstattet nogle komponenter med billigere alternativer, der dog har vist sig ikke at være langtidsholdbare.

Fejlen viser sig først efter flere år

Problemet er, at limen godt kan holde i et par år, før den gradvist opløser sig selv. Det forventes, at fladskærme fra 2011 vil falde fra hinanden i løbet af det næste halve år.

Og om halvandet år vil det så være modeller fra 2012, og om to et halvt år vil turen være kommet til 2013-udgaverne.

Det betyder, at fladskærmene ikke længere er omfattet af reklamationsretten, når de går i stykker. Den dækker nemlig kun i en toårig periode fra købstidspunktet:

"Det er naturligvis en helt uacceptabel situation for forbrugerne, der har brugt tusindvis af kroner på nye fladskærme, men juridisk set kan de ikke gøre noget i forhold til reklamationsretten," forklarer Signe Hammel Jensen, der er chefjurist hos Forbrugerombudsmanden.

Hun forventer, at der vil blive indledt massevis af klagesager og endda retssager mod fladskærmsproducenterne, når fjernsynene i bogstaveligste forstand falder ned fra væggene rundt om i de danske hjem.

Hjælp på vej

Brancheforeningen for Forbrugerelektronik beklager, at kunderne nu står i en vanskelig situation, men der er hjælp på vej: 

"Jeg er rigtig ked af det på branchens vegne, for det er i bund og grund ikke fladskærmsproducenternes skyld, men derimod en underleverandør som har kvajet sig. Vi vil gøre, hvad vi kan for at kompensere kunderne med udstyr, der skal forhindre, at fjernsynene udgør en sikkerhedsrisiko i hjemmene," siger Frederik Thorstein, der er direktør i brancheforeningen for Forbrugerelektronik, som blandt andet varetager fladskærmsproducenternes interesser.

Han er i øjeblikket i dialog med flere producenter af limpistoler for at se, om det er muligt at få etableret et samarbejde, der kan løse problemet for de mange tusinde danskere, som står tilbage med en fladskærm samlet med dårlig lim.

"Jeg vil dog anbefale, at forbrugere, som har modeller fra 2011 eller nyere, placerer puder eller tæpper foran deres fladskærme, indtil vi har fundet en konkret løsning på problemet. Dermed er der mindre risiko for, at skærmene går i stykker, hvis de falder ned fra væggene eller fra tv-fødder," uddyber Frederik Thorstein.

Det er ikke alle fladskærme, som er omfattet af problemerne med dårlig lim.

De fleste nyere fladskærme fra Samsung, Sony, LG og Sharp er dog ramt, men hvis der er et lille mærkat på bagsiden af fjernsynet med "VX Approved", er der ikke fare på færde.

Opdaget ved et tilfælde

Problemet med den svage lim blev opdaget, efter at de første demonstrationsmodeller fra 2011 - der som de første blev vist frem på messer rundt om i verden - har vist svaghedstegn og er faldet fra hinanden for nylig. 

Det fik fladskærmsproducenterne til at gennemgå de fejlbehæftede tv og konstatere, at der var noget galt med limen til rammerne.

Samsung, Sony, LG og Sharp har efterfølgende afbrudt samarbejdet med underleverandøren JingCheng.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Strategy Trends 2022

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

11. oktober 2022 | Læs mere


Fremtidens ERP – træf de rigtige strategiske valg

Automatisering, fuld udnyttelse data og muligheden for at knytte leverandører og kunder endnu tættere til virksomheden, og kravene til et moderne forretnings- eller ERP-system er mange. Vær med når vi sætter fremtiden ERP på dagsordnen og diskuterer nogle af de vigtigste og mest relevante spørgsmål om ERP.

13. oktober 2022 | Læs mere


Dell Technologies Forum

Se hvilke løsninger, der kan give jeres virksomhed de næste banebrydende resultater Mød brancheeksperter, vær med til spændende breakout-sessioner og interaktive oplevelser, og lær mere om løsninger inden for alt fra multicloud-strategi som as-a-Service, AI-baserede beslutningsprocesser i edge-miljøer til moderne og sikker cyber resilience.

25. oktober 2022 | Læs mere


Computerworld
Efter 15 år med iPhone: Her er Computerworlds favorit-modeller - og vores karakter til hver enkelt model
CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital