Artikel top billede

Tusindvis af nye fladskærme er dødsdømte om et halvt år

Din fladskærm er i risikozonen for at ende på lossepladsen i løbet af et halvt år. Tusindvis af modeller solgt i perioden 2011 og frem til nu er nemlig udstyret med en banal, men alvorlig fejl. Forsikringen dækker ikke.

[Opdateret, den. 2. april: Denne artikel er en aprilsnar ]
Et gigantisk koks på samlebåndene på flere fladskærmsfabrikker i Asien betyder, at din fladskærm kan ende med at tage sit eget liv.

Adskillige fjernsyn produceret i perioden mellem 2011 og 2014 er nemlig udstyret med banale, men alvorlige samlefejl.

Det er rammerne omkring selve skærmen, der er det store problem.

Den lim, som er brugt til at holde sammen på rammerne, har nemlig vist sig at være for svag og vil gradvist opløse sig selv.

Limen består af adskillige krasbørstige komponenter, der netop skal sikre, at den er kraftig nok til at holde sammen på elektronikken.

Selve limen blandes på fladskærmsfabrikkerne, og komponenterne leveres af en underleverandør.

I det her tilfælde drejer det sig om firmaet JingCheng, der blandt andet har Samsung, Sony, LG og Sharp som kunder.

Uden fladskærmsproducenternes vidende har JingCheng erstattet nogle komponenter med billigere alternativer, der dog har vist sig ikke at være langtidsholdbare.

Fejlen viser sig først efter flere år

Problemet er, at limen godt kan holde i et par år, før den gradvist opløser sig selv. Det forventes, at fladskærme fra 2011 vil falde fra hinanden i løbet af det næste halve år.

Og om halvandet år vil det så være modeller fra 2012, og om to et halvt år vil turen være kommet til 2013-udgaverne.

Det betyder, at fladskærmene ikke længere er omfattet af reklamationsretten, når de går i stykker. Den dækker nemlig kun i en toårig periode fra købstidspunktet:

"Det er naturligvis en helt uacceptabel situation for forbrugerne, der har brugt tusindvis af kroner på nye fladskærme, men juridisk set kan de ikke gøre noget i forhold til reklamationsretten," forklarer Signe Hammel Jensen, der er chefjurist hos Forbrugerombudsmanden.

Hun forventer, at der vil blive indledt massevis af klagesager og endda retssager mod fladskærmsproducenterne, når fjernsynene i bogstaveligste forstand falder ned fra væggene rundt om i de danske hjem.

Hjælp på vej

Brancheforeningen for Forbrugerelektronik beklager, at kunderne nu står i en vanskelig situation, men der er hjælp på vej: 

"Jeg er rigtig ked af det på branchens vegne, for det er i bund og grund ikke fladskærmsproducenternes skyld, men derimod en underleverandør som har kvajet sig. Vi vil gøre, hvad vi kan for at kompensere kunderne med udstyr, der skal forhindre, at fjernsynene udgør en sikkerhedsrisiko i hjemmene," siger Frederik Thorstein, der er direktør i brancheforeningen for Forbrugerelektronik, som blandt andet varetager fladskærmsproducenternes interesser.

Han er i øjeblikket i dialog med flere producenter af limpistoler for at se, om det er muligt at få etableret et samarbejde, der kan løse problemet for de mange tusinde danskere, som står tilbage med en fladskærm samlet med dårlig lim.

"Jeg vil dog anbefale, at forbrugere, som har modeller fra 2011 eller nyere, placerer puder eller tæpper foran deres fladskærme, indtil vi har fundet en konkret løsning på problemet. Dermed er der mindre risiko for, at skærmene går i stykker, hvis de falder ned fra væggene eller fra tv-fødder," uddyber Frederik Thorstein.

Det er ikke alle fladskærme, som er omfattet af problemerne med dårlig lim.

De fleste nyere fladskærme fra Samsung, Sony, LG og Sharp er dog ramt, men hvis der er et lille mærkat på bagsiden af fjernsynet med "VX Approved", er der ikke fare på færde.

Opdaget ved et tilfælde

Problemet med den svage lim blev opdaget, efter at de første demonstrationsmodeller fra 2011 - der som de første blev vist frem på messer rundt om i verden - har vist svaghedstegn og er faldet fra hinanden for nylig. 

Det fik fladskærmsproducenterne til at gennemgå de fejlbehæftede tv og konstatere, at der var noget galt med limen til rammerne.

Samsung, Sony, LG og Sharp har efterfølgende afbrudt samarbejdet med underleverandøren JingCheng.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Keybalance A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere