Artikel top billede

Tidligere magtfuld dansk it-forening ligger rallende på dødslejet

Danmarks mest magtfulde open source-forening med flere giganter som IBM, Oracle og Google på holdet er så godt som død og begravet. Dødsårsag: Vi blev kvalt i vores egen succes, lyder det fra foreningen.

Hvil i fred, Foreningen for Open Source Leverandører i Danmark.

Sådan fristes man til at sige til foreningen med forkortelsen OSL, der siden stiftelsen i 2003 og op igennem 00'erne tegnede den professionelle brug af open source i Danmark.

Nu er foreningen så godt som død, da der ikke længere bliver afholdt møder, og foreningens hjemmeside bliver kun nødtørftigt holdt i live med et uopdateret indhold. 

Ifølge OSL-formanden, it-advokaten Martin von Haller Grønbæk, er foreningen blevet kvalt i sin egen succes.

"Der er reelt ikke længere aktivitet, da vi mener, at vi har løst vores mission med foreningen, der jo blev stiftet for at promovere open source-software i professionel sammenhæng," siger Martin von Haller Grænbæk og fortsætter:

"Det går jo rigtig fornuftigt med open source-anvendelsen, da alverdens hjemmesider er styret af Linux-servere, Android-systemet er bygget på Linux og Mac OS X bygger på Next-software, som igen bygger på FreeBSD," eksemplificerer han den såkaldte succes med.

Mangler stadig en stor kundegruppe

I Danmark er open source også slået godt igennem, mener Martin von Haller Grønbæk.

"Faktisk har vi alle i foreningen fået så travlt med at rådgive om open source, at vi ikke har tid til OSL-foreningen," siger OSL-formanden, efter at han tidligere på dagen har været ude at rådgive en it-iværksættervirksomhed og en kommune om open source-licensbetingelser og datadeling.

Han forklarer, at der er sket et stort, positivt skred fra for blot fem år siden, hvor rådgivningen gik på at fortælle om, hvor ufarligt open source egentlig er at bruge.

I dag går rådgivningen mere på business cases, licenser og kolde kontanter, selv om Martin von Haller Grønbæk påpeger, at foreningen stadig mangler at indfange én stor kundegruppe.

"I dag er der ingen virksomheder, der ikke tør kaste sig ud i at prøve open source, men den offentlige sektor mangler stadig en del i forhold til det private erhvervsliv," fortæller han.

Skuffende regeringsskifte

Også den tidligere OSL-formand, Morten Kjærsgaard fra it-virksomheden Magenta, nikker genkendende til billedet om manglende open source-anvendelse i den offentlige sektor.

"I 2006 vandt vi et stort slag, da der blev indført åbne standarder i den offentlige sektor, men vi må nok erkende, at vi tabte formatkrigen med OOXML mod ODF til Microsoft," indrømmer Morten Kjærsgaard.

Derfor kunne de små og store selskaber ikke arbejde sammen

Han fortæller, at trods den noget slatne open source-opbakning i den offentlige sektor var der stor optimisme op til folketingsvalget i 2011.

"Nu skulle der virkelig ske noget, men det gik næsten modsat ved, at regeringen som en af sine første handlinger slagtede IT- og Telestyrelsen, som ellers var ret interesseret i open source," lyder det fra Morten Kjærsgaard, der sad som den første formand fra stiftelsen i 2003 frem til 2010.

Alle mod Microsoft 
Han forklarer, at han fik lært nogle lektier undervejs i forløbet, hvor han som direktør i it-virksomheden Magenta skulle bide skeer med it-giganter som IBM og Oracle, der lige pludselig var blevet nogle muskeltunge alliancepartnere på open source-fløjen.

Men i stedet for at stå fælles om at markedsføre open source sammen med OSL-foreningens mindre medlemmer virkede det, som om it-giganterne havde deres helt egen agenda, hvilket måske blev mest tydeligt i den førnævnte formatkrig.

"Det er jo ikke nogen hemmelighed, at store firmaer som IBM var med for at genere Microsoft, mens vi som repræsentanter for små virksomheder måske var relativt naive, når vi troede, at vi skulle udforme projekter med giganterne," fortæller Morten Kjærsgaard om foreningens historie.

"Lad os bare kalde en spade for en spade, for sandheden er, at der aldrig har været ét eneste projekt mellem IBM, Oracle og Google og så de mindre selskaber i foreningen," fortsætter han.

Til gengæld påpeger Morten Kjærsgaard, at det sidenhen er gået ganske godt for mange af de mindre virksomheder, der har været medlemmer af open source-foreningen. 

OSL blev stiftet i 2003 af den nuværende formand, it-advokat Martin von Haller Grønbæk fra Bird & Bird, lobbyist og tidligere IBM-vicedirektør Kim Østrup, tidligere Prosa-formand Peter Christensen og Magenta-direktør Morten Kjærsgaard, der sad som formand i foreningen fra 2003 til 2010.

Læs også: 

Skift til open source førte til sekscifret overskud

Derfor er folk ligeglade med om det er open source

Derfor vinder open source-firmaer ikke store ordrer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere


Sådan styrker du din forsyningskæde gennem digitalisering

I dette webinar bygger CGI's eksperter bro mellem de overordnede, strategiske aspekter af den digitale værdikæde og mere konkret de nye muligheder, Intelligent Order Management til Microsoft Dynamics 365 FO byder på.

09. december 2021 | Læs mere


AI - bliv klogere på de kloge algoritmer

Kunstig intelligens, machine learning og algoritmer er i fuld gang med at forandre måden, hvorpå vi arbejder og driver virksomhed. Der er imidlertid mange teknologiske, forretningsmæssige, strategiske, ledelsesmæssige og organisatoriske overvejelser, der er helt nødvendige, hvis man skal have succes med kunstig intelligens. Hør blandt andet om, hvordan du kommer godt igang med AI og machine learning

14. december 2021 | Læs mere