Artikel top billede

Test: 512 gigabyte SSD-drev med speederen i bund

Den bedste gave du kan give din pc er et SSD-drev. Og priserne på de større falder stille og roligt, mens hastigheden stiger. Vi tester Adatas hurtige 512 gigabyte SSD-drev.

Vi har sagt det før, men siger det gerne igen: Den bedste gave du kan give din computer er et SSD-drev.

Og heldigvis er det forholdsvist nemt og stadigt billigere at skifte. Tilbage i 2009 kostede Intels X25-M drev 3.000 kroner for 80 gigabyte, mens du i dag kan få et væsentligt hurtigere SSD-drev med hele 512 gigabyte til lige over 2.000 kroner. Et skift fra 38 kroner pr. gigabyte til 4 kroner pr. gigabyte på 5 år - det er den slags der gør, at man er glad for ikke at skulle tjene sine penge på hardware.

Væksten i størrelser og faldet i priser gør samtidig, at hvor du for nogle år siden ville installere dit styresystem på en SSD og de fleste programmer og data på en traditionel harddisk, så behøver du ikke længere at indgå det kompromis.

Selvfølgelig kan det ofte stadig give mening at have dine vigtige dokumenter på to traditionelle harddiske, som kører RAID 1 for databeskyttelse, men styresystem og programmer? De skal bare på en hurtig og stor SSD-disk.

Vokser i størrelse

Sidste år havde det været en SSD på 256 gigabyte, men med de faldende priser kan din bærbare eller stationære sagtens blive forkælet med en SSD på hele 512 gigabyte. Hvilket især giver mening hvis du sidder med en bærbar computer, hvor det oftest ikke er muligt at installere flere forskellige drev.

Et af de nyeste 512 gigabyte drev er Adatas SP920, som blev lanceret i sidste uge. Drevet fås i størrelser fra 128 gigabyte og op til en 1 terabyte, men det er 512 gigabyte-versionen, vi har sat os for at teste - og desuden sat til at gå op imod et par 256 gigabyte-drev fra sidste år.

"Du kan helt sikkert revitalisere din computer, hvis du skifter fra en harddisk til det testede SSD-drev"

Den formaterede størrelse er i øvrigt 476 gigabyte, hvilket er en smule mere, end hvad man normalt får i 512 gigabyte-drev.

Installation

Selve installationen af et SSD-drev er i den absolut lette ende af computer-opgraderinger: Bare tilslut strøm og SATA-kablet, så er du kørende.

Oftest vil det være bedst at lave en ren installation, men det tager på den anden side timevis at genskabe alle dine programmer. Derfor følger der også såkaldt kloningssoftware med til Adatas diske.

Det sker ved, at serienummeret på SSD-disken giver ret til gratis at hente Acronis True ImageHD fra ADATAs webside, så du kan duplikere din gamle harddisk til en SSD: Sæt SSD'en til computeren, hvor den gamle harddisk stadig er installeret, og opret en direkte kopi af harddiskens filer.

Dernæst kan du udskifte harddisken med SSD'en, starte systemet og nyde godt af den bedre hastighed.

Så hurtig er disken

Med hensyn til hastigheden har vi tidligere testet Adatas SP900, som var en del hurtigere end Intels 510 SSD-drev. Med SP920 har Adata opgraderet til en Marvell 9189 controller, som giver et ekstra skub.

Det er dog primært en opgradering, som vi har kunnet mærke, når der skal skrives til disken. For med vores test med CrystalDiskMark 64 bit under Windows 8.1 er SP920 helt på linje med testens øvrige SSD´ere og overfører med en hastighed på 356 megabyte i sekundet.

Det er hurtigt og skal sammenlignes med den almindelige RED-harddisk fra WesternDigital på 3 terabyte, som overfører med 122 megabyte i sekundet.

Når det kommer til skrivning, er det som sagt, at Adata SP920 viser sin styrke. For ifølge CrystalDiskMark skrives der med 331 megabyte i sekundet, hvor de to andre diske ligger omkring 245 megabyte i sekundet. Her er en forbedring på næsten 30 procent flot.


Tilfældig test presser harddisken

Men en ting er kontinuerlig overførsel af store filer, en anden er den såkaldte tilfældige test, hvor der læses fra mange forskellige steder på disken i en tilfældig rækkefølge.

Det er her, at SSD-drev trækker fra normale harddiske, fordi der ikke er nogle fysiske dele, som skal i position. Og intet illustrerer den forskel mere end vores test, hvor vores ellers gode WD RED-disk på 3 terabyte kan læse med sølle 2 megabyte i sekundet, mens Adatas SP920 læser med hele 258 megabyte i sekundet - et stykke over selv de andre SSD-drev i testen.

Teoretiske test er i den forbindelse altid farlige, for i hvilken grad kan du mærke forskel på, om din SSD overfører med 355 eller 365 megabyte? Sandsynligvis overhovedet ikke. Men måske kan du vinde et sekund her eller der med de forskelle, som der er mellem de testede SSD-drev i tilfældighedstesten - og du kan helt sikkert revitalisere din computer, hvis du skifter fra en harddisk til det testede SSD-drev.

Konklusion

Men uanset om du kan mærke forskellen eller ej, vil det altid give mening at vælge den komponent med den bedste hastighed, og her ser SP920 ud til at klare sig ret godt.

Samtidig ser prisen også ud til at være konkurrencedygtig. Dog med det forbehold, at prisen på 512 gigabyte-udgaven endnu ikke er kendt - men vi gætter på at den lander på omkring 2.100 kroner, hvilket er i den absolut konkurrencedygtige ende af 512 gigabyte-modellerne.

Læs også: Computerworlds guide til SSD-opgradering
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Undgå cyberkatastrofen med automatiseret kontrol over sensitive data

Når cyberkriminelle gennemtrænger din sikkerhedsinfrastruktur, bruger de i snit 48 dage til at danne sig et overblik over sensitive data, før de lukker dine systemer og data ned med ransomware. På dette seminar får du derfor et solidt grundlag for at sikre dig overblik over sensitive, virksomhedskritiske informationer. Derudover vil du få et praktisk indblik i, hvordan du beskytter dine informationer, så du er er mindre sårbar når cyberkriminelle trænger ind på dit netværk, samt et overblik over typiske angrebsformer og viden om, hvordan et ransomwareangreb foregår i praksis.

07. februar 2023 | Læs mere


Status og erfaringer fra fem år med GDPR

Vi samler nogle af Danmarks fremmeste GDPR-eksperter trådene efter knapt fem år. Dette giver dig et solidt overblik over de hidtidige erfaringer og sikker viden at basere din indsats på, når du skal planlægge og tilpasse din organisations indsats for at sikre compliance med det omfattende regelkompleks.

07. februar 2023 | Læs mere


ERP-trends 2023

Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på. Herunder hvordan den stadig mere udbredte – og uomgængelige – anvendelse af cloudservices vil påvirke dine muligheder for at få mest muligt ud af dine investeringer.

08. februar 2023 | Læs mere