Top 100:Visma-koncernen brager frem: Fire af selskaberne blandt de 100 dygtigste i Danmark

Artikel top billede

Her er skrækscenariet for det døde Windows XP

Sikkerhedsekspert fortæller her om det skræmmende scenarie, der kan ramme millionvis af Windows XP-brugere.

De fleste it-folk og mennesker med en ældre computer har efterhånden nok fundet ud af, at Microsoft har udsendt den sidste sikkerhedsopdatering til sit 13 år gamle Windows XP.

Computerworld har spurgt den kroatiske sikkerhedsspecialist Vanja Svajcer fra sikkerhedsfirmaet Sophos om, hvad aflivningen af det populære styresystem kan komme til at betyde.

Helt overordnet anser han fortsat brug af det bedagede styresystem mere som en risiko end en reel, tikkende trussel her og nu.

"Vi kommer nok ikke uden om, at vi er på vej ind i en smertefuld periode for Windows XP-brugere og -administratorer, når de skal undgå sårbarheder," starter Vanja Svajcer.

"I bedste fald sker der ingenting, og så er der en masse virksomheder, der har investeret hundrede af millioner kroner forgæves i ekstra sikkerhed hos Microsoft. I værste fald kan det ramme XP-maskiner i kritisk infrastruktur, og så kan det slukke lyset i København eller værre," fortsætter han.

Hvor sandsynligt er det egentlig, at der bliver fundet sårbarheder i Windows XP her efter den sidste sikkerhedsopdatering?

"Hver måned i 12 år har Microsoft udsendt opdateringer til Windows XP for at lappe sårbarheder. Derfor er det ret sandsynligt, at der bliver opdaget nye huller i de kommende dage og uger," lyder svaret fra Vanja Svajcer.

Så mange danske pc'er er ramt

Netop de mange sikkerhedsopdateringer i Windows-miljøet kan paradoksalt nok blive en sidegevinst nu, mener Vanja Svajcer.

Det skyldes, at Windows-brugere igennem årene er blevet mere bevidste om sikkerhedsrisici på deres maskiner og sørger for vedligeholdelse med software-opdateringer og anti-virus-produkter.

"Derfor er der også mange it-kriminelle, der går efter andre mål nu," forklarer han.

Mobiltruslen er hypet i Danmark

Den kroatiske sikkerhedsspecialist fortæller, at sikkerhedsbranchen hver dag ser op mod 300.000 nye, ukendte malware-kodestumper, hvoraf hovedparten er skrevet til Windows-miljøet - dog langtfra udelukkende til Windows XP.

Ud fra en graf, som Sophos har indsamlet talmaterialet til, hævder han, at 3,9 procent af alle danske computere (med eller uden Windows) er inficerede med malware, hvilket svarer nogenlunde til det globale gennemsnit.

I eksempelvis Sverige er antallet noget lavere, mens Italien er Europa-topscorer målt på antallet af inficerede maskiner. 

Mobiltruslen er hypet i Danmark 
En af de platforme, som de it-kriminelle har fået kig på som et alternativ til Windows, er Android, påpeger Vanja Svajcer.

Her er det især de såkaldt tredjeparts-app-butikker, som han peger på som en sikkerhedsrisiko.

I disse app stores er salget af apps ikke under Googles kontrol, som det ellers kendes fra Googles egen Play-butik.

"Google er lidt bagefter Apple på det område, men Google skal nok få lukket hullet, fordi sikkerhed er blevet et vigtigt område for mange brugere," siger Vanja Svajcer.

Han peger på, at Android-truslen på visse områder er overhypet på trods af, at der er mange fup-apps, der ringer op eller sender sms'er til overtakserede numre, uden at brugeren ved det.

"I et land som Danmark er Android-truslen slet ikke så stor som i eksempelvis Rusland, hvor teleinfrastrukturen er anderledes og derfor gør disse ting mulige," lyder det fra Vanja Svajcer.

Læs også:
Seks nemme råd: Sådan lever din computer længere
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Om SAP Excellence Day 2022

På SAP Excellence Day 2022 får du et kondenseret og prioriteret overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

05. oktober 2022 | Læs mere


Sådan får du effektiv drift og udnytter de nye muligheder med Microsoft Dynamics 365

På denne konference kan du derfor få indblik i nyhederne i Microsoft Dynamics 365, erfaringer med udrulning af systemerne samt nyttig viden fra en række centrale leverandører om valgmulighederne i det omfattende system og erfaringerne ind til nu.

06. oktober 2022 | Læs mere


Cyber Security Strategy Trends 2022

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

11. oktober 2022 | Læs mere


CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital