Artikel top billede

XP-stop får kunderne til at gå pc-amok

Pc-salget tordner i vejret, efter at Microsoft har slukket for opdateringer og support på Windows XP.

Microsofts stop for opdateringer og support af alle tiders mest succesfulde operativ-system, Windows XP, har fået et stort antal virksomheder og privatkunder til at gå på indkøb for at få fingre i en pc med en nyere Windows-version.

Tal fra analysefirmaet IDC viser, at det danske pc-salg i årets første kvartal steg med hele 14 procent sammenlignet med samme kvartal året før. Dermed kan udløbet af Windows XP være med til at give den traditionelle pc en uventet comeback, efter at markedet over en lang periode har været ramt af kronisk permafrost og tilbagegang.

Det er især virksomhederne, der har haft tegnebogen oppe for at investere i nye computere. Ifølge IDC steg pc-salget til erhvervskunderne i første kvartal med hele 22 procent, mens privatmarkedet "kun" opleverede en stigning på fire procent.

Senioranalytiker i IDC Anders Elbak peger på, at mange kunder vælger at bide i det sure æble og købe ny hardware i stedet for at nøjes med en opgradering af software.

"Det kan næsten ikke svare sig at købe en selvstændig Windows-licens, når du kan få en ny Windows-pc for et relativt lille beløb. Hvis man alligevel forventer, at pc'en skal skiftes næste år, er det dumt at købe en licens til den gamle pc nu, med risiko for at det ikke nødvendigvis fungerer 100 procent, når man skal installere nye konfigurationer om et år," siger Anders Elbak.

"Så det er de færreste virksomheder, der kører videre med XP. Vi har ganske vist set eksempler på nogen, der har valgt at betale sig fra det med særlig support, men det jo ret dyrt. Så for mange er det er en nødvendighed at opgradere fra XP," siger han.

Det stigende pc-salg er sød musik i ørerne på de danske it-forhandlere. De har traditionelt brugt salg af computere som et effektivt brækjern til at få kunderne i tale, når det gælder den infrastruktur af netværk, servere og storage, som binder virksomhedernes it-setup.

Hos forhandlerkæden CBC nikker direktør Peder Hvejsel genkendende til de positive tal fra IDC. Og han er helt enig i, at udløbet af Windows XP er stærkt medvirkende til det stigende salg.

"Det er store mængder af XP-maskiner, der står derude, og det er helt klart, at det har givet en pænt øget efterspørgsel. Usikkerheden og Windows XP får folk til at reagere, og det er jo ikke opgraderinger, de går efter. Vi sælger nye computere. Det gælder også på privatmarkedet, hvor kunderne har brug for et styresystem, der understøtter NemID," siger Peder Hvejsel, som dog tvivler på, at XP-effekten på pc-salget kan holde længere end året ud.

"Vi skal være glade for, at det giver et løft her i indeværende år. Men det er reelt et 2014-fænomen, og det er ikke markedet generelt, der løfter sig. Vi får snarere en top, og på et eller andet tidspunkt er efterslæbet indhentet," siger Peder Hvejsel.

Han ser samtidig gode muligheder for de omkring 60 selvstændige CBC-forhandlere til at udnytte lejligheden til at tale med kunderne om større opgraderinger at hele deres it-setup.

"Det skubber på, at man som kunde får kigget på sin serverinstallation, eller at man går over til en cloud-løsning. Så på den måde giver det også en mulighed for at få en dialog med kunderne om, hvordan deres it-setup skal udvikles fremadrettet," slutter Peder Hvejsel.

Læs også:

Her er den ultimative overlevelsesguide til Windows XP

Tre overraskende facts om det danske pc-marked

Ni grunde til at sige nej: Brugerne klamrer sig til XP




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere