BREAKING:Preben Damgaard er død

Artikel top billede

Skat kræver trecifret millionerstatning af dansk it-direktør

It-direktør Peer Kølendorf kan blive dømt til at betale erstatning til statskassen på 144 millioner kroner som en udløber af en af de sidste ti års største sager om momskarrusel-svindel.

Efter næsten 10 år med juridisk tovtrækkeri er Østre Landsret i disse dage ved at binde sidste sløjfe i en af de seneste 10 års største sager om momskarrusel-svindel.

I denne måned taget retten stilling til et sagsanlæg fra Skat, som kræver erstatning på 144 millioner kroner fra it-direktøren Peer Kølendorf.

Beløbet er en del af statskassens tab i forbindelse med den såkaldte "Gul Feber"-sag, hvor handel med store partier af mobiltelefoner og it-komponenter gennem en kæde af selskaber blev brugt som skalkeskjul for omfattende momssvindel.

Omfattende svindel

Skat mener, at Kølendorf som direktør og ejer af it-distributøren Comitel A/S har vendt det blinde øje til, da hans datterselskab Comitel International i peroden fra 2004 til 2006 var en central mellemstation i den omfattende svindel.

En stribe personer blev i 2007 idømt strenge fængselsstraffe i sagen.

En af de dømte var den daværende direktør i Comitel International, Klaus Ulrik Hansen, som i første omgang fik en straf på godt fire års fængsel.

Dommen blev senere ved Landsretten skærpet til i alt fem år og ti måneders fængsel.

Peer Kølendorf har ikke personligt været hverken anklaget eller dømt i sagen.

Men ifølge Kammeradvokaten, som fører sagen for Skat, kan Kølendorf ikke have været uvidende om ulovlighederne.

Omsat til jura, mener Skat, at Peer Kølendorf "på grov uagtsom vis undlod at forholde sig til de risici, som Gul Feber-handlerne indebar for Comitel International A/S, eller at han indså, at handlerne var uden realitet, og de sædvanlige forretningsmæssige risici derfor ikke var til stede", som det hedder i kammeradvokatens processkrift.

Tilbage i 2008 skabte sagen røre i IT-Branchen, hvor Peer Kølendorf på det tidspunkt sad i hovedbestyrelsen.

Flere af Kølendorfs kolleger og konkurrenter mente, at Kølendorfs rolle i Gul Feber-sagen var en belastning for IT-Branchens renommé.

Enkelte virksomheder valgte ligefrem at trække sig ud af ITB i protest mod Peer Kølendorf.

Den aktuelle erstatningssag startede ved Østre Landsret den 3. september i år og har varet helt frem til i sidste uge, hvor både Peer Kølendorfs advokatfirma Plesner og Kammeradvokaten fremlagde deres argumenter i sagen.

Hverken Peer Kølendorfs selv eller hans advokat, Tom Kári Kristjánsson, eller Boris Frederiksen fra Kammeradvokaten har ønsket at kommentere sagen over for Computerworld.

I Østre Landsret siger landsdommer Bertil Vollmond til Computerworld, at der bliver afsagt kendelse i sagen den 31. oktober.

Læs også:

Hjertesyg momssvindler: Jeg vil benådes

Find flere artikler om Gul Feber-sagen og om Comitel og Peer Kølendorf.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI & machine learning i dagligdagen – teknologi og best practice

Kunstig intelligens og machine learning er i gang med at forandre de måder, som vi arbejder på i organisationer og virksomheder - både i det store og i det små. Bliv inspireret til hvordan kan du selv udnytte dem til at gøre din organisation klogere, skarpere og mere effektiv.

06. december 2022 | Læs mere


ERP løsninger til SMV segmentet

For små og mellemstore virksomheder gemmer der sig meget store muligheder for effektivisering og data-udnyttelse i valget af ERP-system. Med det rigtige valg kan man udnytte eksempelvis machine learning, AI, procesautomatisering og meget andet på tværs af hele organisationen til blandt andet lagerstyring, produktion, distribution, intelligent afrapportering.

07. december 2022 | Læs mere


Identity & Access Management - sådan holder du din virksomhed sikker

God styring af brugerrettigheder er en af de mest effektive måder til at højne it-sikkerheden. For det kan hurtigt gå galt, hvis system-rettigheder, system-adgang og lignende ikke hele tiden opdateres. Kom og hør om erfaringer og muligheder til hurtigt og nemt hele tiden at sikre, at der er styr på brugerrettighederne i hele din organisation- også uden at genere brugerne.

08. december 2022 | Læs mere