Artikel top billede

Skat kræver trecifret millionerstatning af dansk it-direktør

It-direktør Peer Kølendorf kan blive dømt til at betale erstatning til statskassen på 144 millioner kroner som en udløber af en af de sidste ti års største sager om momskarrusel-svindel.

Efter næsten 10 år med juridisk tovtrækkeri er Østre Landsret i disse dage ved at binde sidste sløjfe i en af de seneste 10 års største sager om momskarrusel-svindel.

I denne måned taget retten stilling til et sagsanlæg fra Skat, som kræver erstatning på 144 millioner kroner fra it-direktøren Peer Kølendorf.

Beløbet er en del af statskassens tab i forbindelse med den såkaldte "Gul Feber"-sag, hvor handel med store partier af mobiltelefoner og it-komponenter gennem en kæde af selskaber blev brugt som skalkeskjul for omfattende momssvindel.

Omfattende svindel

Skat mener, at Kølendorf som direktør og ejer af it-distributøren Comitel A/S har vendt det blinde øje til, da hans datterselskab Comitel International i peroden fra 2004 til 2006 var en central mellemstation i den omfattende svindel.

En stribe personer blev i 2007 idømt strenge fængselsstraffe i sagen.

En af de dømte var den daværende direktør i Comitel International, Klaus Ulrik Hansen, som i første omgang fik en straf på godt fire års fængsel.

Dommen blev senere ved Landsretten skærpet til i alt fem år og ti måneders fængsel.

Peer Kølendorf har ikke personligt været hverken anklaget eller dømt i sagen.

Men ifølge Kammeradvokaten, som fører sagen for Skat, kan Kølendorf ikke have været uvidende om ulovlighederne.

Omsat til jura, mener Skat, at Peer Kølendorf "på grov uagtsom vis undlod at forholde sig til de risici, som Gul Feber-handlerne indebar for Comitel International A/S, eller at han indså, at handlerne var uden realitet, og de sædvanlige forretningsmæssige risici derfor ikke var til stede", som det hedder i kammeradvokatens processkrift.

Tilbage i 2008 skabte sagen røre i IT-Branchen, hvor Peer Kølendorf på det tidspunkt sad i hovedbestyrelsen.

Flere af Kølendorfs kolleger og konkurrenter mente, at Kølendorfs rolle i Gul Feber-sagen var en belastning for IT-Branchens renommé.

Enkelte virksomheder valgte ligefrem at trække sig ud af ITB i protest mod Peer Kølendorf.

Den aktuelle erstatningssag startede ved Østre Landsret den 3. september i år og har varet helt frem til i sidste uge, hvor både Peer Kølendorfs advokatfirma Plesner og Kammeradvokaten fremlagde deres argumenter i sagen.

Hverken Peer Kølendorfs selv eller hans advokat, Tom Kári Kristjánsson, eller Boris Frederiksen fra Kammeradvokaten har ønsket at kommentere sagen over for Computerworld.

I Østre Landsret siger landsdommer Bertil Vollmond til Computerworld, at der bliver afsagt kendelse i sagen den 31. oktober.

Læs også:

Hjertesyg momssvindler: Jeg vil benådes

Find flere artikler om Gul Feber-sagen og om Comitel og Peer Kølendorf.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere


Sådan styrker du din forsyningskæde gennem digitalisering

I dette webinar bygger CGI's eksperter bro mellem de overordnede, strategiske aspekter af den digitale værdikæde og mere konkret de nye muligheder, Intelligent Order Management til Microsoft Dynamics 365 FO byder på.

09. december 2021 | Læs mere