Fem tegn på din harddisk er døende

Hvis du har dit data kær, så skal du skifte din harddisk ved disse fem faretegn.

Virksomheder er som gale kattedamer, når det kommer til data: Intet bliver smidt ud, alt bliver samlet og gemt.

Det er billedet fra storage-konferencer. Og det modificerede begreb Moores lov, at den samlede datamængde fordobles hvert andet år, har aldrig været mere aktuelt.

Men med mere data kommer et stadigt stigende behov for storageplads og derved flere harddiske.

Og der bliver i høj grad stadig brugt mekaniske harddiske, som har en tendens til at gå i stykker på et tidspunkt.

Den amerikanske storage-virksomhed Backblaze har frigivet statistik på selskabets 40.000 harddiske, som har været i brug i over fire år, og de har fundet fem parametre i S.M.A.R.T.-overvågningssystemet, der indikerer at harddiske snurrer på sidste omgang.

Læs også: Vær S.M.A.R.T.: Hold øje med din harddisk

Backblaze definerer en harddisk-fejl, som en harddisk der bliver taget ud af tjeneste, enten fordi den ikke virker længere, altså ikke kan starte, skrive/læse eller aktiveres med kommandoer. Eller fordi den viser tegn på snart at skulle udskiftes.

Fem parametre der batter
S.M.A.R.T. er et akronym for Self-Monitoring, Analysis and Reporting Technology, og er et stykke overvågningssoftware, som er bygget ind i alle harddiske.

Med det rigtige program til at læse statistikken fra harddisken, kan der trækkes data på 70 forskellige parametre ud.

Men det er altså kun de følgende fem tal, som Backblaze bruger til at forudse hvilke harddiske, der skal skiftes:
  • SMART 5 - Reallocated_Sector_Count: Hvor mange gange harddisken har været nødt til at flytte data fra en ødelagt sektion af disken til en anden.
  • SMART 187 - Reported_Uncorrectable_Errors: Hvor mange ugenoprettelige læsefejl disken har haft.
  • SMART 188 - Command_Timeout: Antallet af afbrudte operationer pga. time-out på harddisken.
  • SMART 197 - Current_Pending_Sector_Count: Antallet af ustabile sektorer på harddisken; altså hvor der fysisk ikke kan skrives på grund af datatab.
  • SMART 198 - Offline_Uncorrectable: Antallet af uoprettelige fejl ved læsning/skrivning af en sektor på harddisken.
Firmaet fremhæver i særdeleshed SMART 187, som er en statistik for, hvor mange gange en disk har haft en læsefejl, som ikke kunne genoprettes med hardwarens ECC.

Fælles for alle indikatorer er, at værdier over nul sætter harddisken på ventelisten til udskiftning.

Flere indikatorer på vej
Disse fem parametre er sikre nok, men allerede nu mener Backblaze at kunne se et mønster i to andre, nemlig SMART 1 og 12.

SMART 1 giver et tal for hvor mange læsefejl disken har haft, men fordi alle harddisk-producenter angiver dette tal på forskellige måder, er det svært at komme med en fast tommelfingerregel.

Statistik viser dog, at denne parameter har en indflydelse.

SMART 12 er en angivelse af, hvor mange gange strømmen har været taget fra harddisken.

Jo flere gange, jo større sandsynlighed for fejl.

Men det kan ikke endeligt siges, om det er på grund af, at harddisken bliver tændt og slukket, eller om det er det arbejde der foretages, mens den er slukket eller en helt tredje ting, som betyder en større fejlrate.

Læs også:

Statistik over 35.000 diske i stort datacenter: Disse harddiske er mest holdbare

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


Dell Talk: Cybersikkerhed skal gentænkes for at kunne imødegå fremtidige avancerede cybertrusler

Danske virksomheder er nødt til at gentænke cybersikkerheden for at kunne imødegå fremtidige cybertrusler, som vi hele tiden gøres opmærksomme på. I denne talk får du et indspark i, hvordan du som virksomhed kan gentænke cybersikkerheden ud fra både et operationelt og sikkerhedsmæssigt perspektiv.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Premium
Microsofts skovler penge ind under coronakrisen: Særligt et forretningsområde buldrer frem
Endnu engang kan den amerikanske it-gigant Microsoft fremvise et imponerende regnskab midt under den globale coronakrisen. Særligt det stigende hjemmearbejde verden over er godt nyt for selskabet.
Computerworld
TDC ruller gratis fiber ud til 5.100 danske husstande - se adresserne her
TDC går i gang med at udruller fiber til tusindvis af danske husstande i Odens, Nordsjælland og Storkøbenhavn. Se hvor TDC’s gravemaskiner kommer forbi med tilbud om gratis fiber-opkobling.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Beskyt virksomhedens data og digitale aktiver i døgndrift
Den massive stigning i antallet af medarbejder som arbejder hjemmefra samt et konstant omskifteligt digitalt trusselsbilleder stiller hele tiden nye og stigende krav til virksomhedens sikkerhedsinfrastruktur. Mange virksomheder står derfor overfor at skulle implementere løsninger medintelligent monitorering af data, infrastruktur samt fokuseret indsats for sikring af virksomhedens digitale aktiver. Men har på den anden side typiske ikke de nødvendige ressourcer, budget eller tiden til disse projekter – eller for den sagsskyld at blive afhængig af specifikke teknologier, dyre konsulentydelser og specialressourcer. En mulig strategi til at håndtere udfordringen kan være at vælge en komplet Cloudbaseret sikkerhedsplatform baseret på gennemprøvet AI-teknologi. Men hvordan kommer du godt i gang? Det får du svar på i denne hvidbog.