Artikel top billede

(Foto: Anatoliy Babiy)

Facebook er det hotteste og mine venner er nogle arketyper

Klumme: Jeg elsker Facebook. Ikke kun, fordi jeg kan flashe mine mange fede oplevelser, men også fordi jeg kan forberede middagen med mine venner fra den ægte verden.

Vi kan ikke komme uden om det. Facebook er hottere end hot.

Det er ikke kun for ældre mænd som mig, men også for det yngre publikum. Godt nok påstår mine 11-årige datter, at Instagram er langt bedre, men bare vent.

Om et par år vil hun begynde at bruge Facebook mere aktivt. Hun kender bare ikke Facebook's fortræffeligheder endnu.

Selv alle de vilde unge nørder på mit arbejde, som har vendt Yammer og Skype ryggen for kun at bruge Slack, er enige. Og et godt stykke over 3 millioner danskere er også med på vognen...

Let's face it. Facebook er genialt.

Det er ikke kun genialt til at planlægge arrangementer, spille 8 Ball Pool og give dine venner et sundt indblik i dit jet-setter liv rundt på kloden.

Det kan også bruges til at analysere dine venner og finde ud af hvilke arketyper de er. Og det er ganske vigtigt i forhold til, hvordan du skal agere, når du møder dem ude i den virkelig verden.

For eksempel skal jeg til middag næste weekend med gamle venner, jeg ikke har set et godt stykke tid - og derfor ved jeg ikke helt, hvad jeg skal snakke med dem om ...

Og til det formål har jeg begået en lille analyse af arketyperne i min vennekreds. Måske kender du nogle af typerne fra dit eget netværk?

Sportsmanden

Mens vi andre ældes hurtigere og hurtigere, virker ham her ikke synderligt påvirket af alderen.

Han poster daglige opdateringer af sine løbe-, klatreture-, svømme- og cykelture. Og mens vi andre kæmper med at holde os under 6 minutter pr. kilometer med løbeskoene på, ligger han typisk på et snit på 4:45, når han løber Esrum sø rundt - og der er altså pænt langt rundt.

Her bliver jeg derfor nødt til at læse op på de mest relevante apps, for eksempel Endomondo, Nike+ og andre sundhedsrelaterede apps.

Og så måske imponere ham med nogle tekniske detaljer, såsom at man i nogle apps kan have sine venner til at heppe live - når du løber. Og måske også prale med, at vi på min arbejdsplads har en bordfodboldapp.

Selfiemanden

Lige meget hvor i verden han er, vælger han at stille han sig ind foran kameraet. Golden Gate, Empire State, Andy's (på Gothersgade). 

Lige meget hvor - så står han foran kameraet, så man ikke kan se, hvad der egentligt er i baggrunden. 

Han er en flot fyr - ingen tvivl om det - men mange gange er baggrunden altså flottere. Og selv om han ikke skulle stå forrest i billedet, ville jeg alligevel tro på, at han har været der. Jeg kan jo se, at han har tjekket ind.

Her bliver jeg derfor nødt til fluks at hive mobilen frem og tage en selfie sammen med ham. Og så smide billedet på FB, Twitter og LinkedIn (selvom jeg ved mange vil blive sure over det sidste). 

Så er vi i samme båd, og jeg kan fortælle ham om dengang på Andy's, hvor jeg mødte Bryan Adams, og hvor der ikke var noget, der hed selfies eller Internet i det hele taget.

Optimistmanden

Han poster i ét væk. Hver dag og flere gange. Og med det samme positive budskab i forskellige varianter, for eksempel "Once you replace negative thoughts with positive ones, you'll start having positive results." (Willie Nelson) og "Keep your face to the sunshine and you cannot see a shadow." (Helen Keller). 

Han er så positiv, at selv Ole Henriksen kommer til at ligne Gnavpot ved siden af.

Her bliver jeg derfor nødt til at finde frem til de positive ting i mit liv, for jeg ved, at han ville spørge mig. Og jeg gider jo ikke belemre Optimistmanden med mine daglige problemer med at få Box til at synkronisere og min iPhone til at bevare batteriet indtil frokost.

Alle de andre guttermænd

Og så er der alle de andre: Naturmanden, Karrieremanden, Frømanden, Crossfitmanden, Solopgang-/solnedgangmanden, og ikke mindst sidst Manden uden FB-konto (for han findes - og oven i købet i min vennekreds)...

Men en nærmere beskrivelse af dem må vente til næste gang.

Vi ses på FB og Nørre Alle drenge!