BREAKING:IT Relation køber mægtige Itadel

Artikel top billede

Intel: Disse it-opgaver er kvinder langt bedre til end mænd (og derfor skal vi have nogle flere af dem)

Kvinder er vildt underrepræsenteret i teknologibranchen. Det giver kedeligere produkter og dårligere brugervenlighed, mener Intel. For kvinder kan noget, som mænd ikke rigtigt kan finde ud af, mener selskabet.

Der er kun 17 procent kvinder på datalogistudierne i Europa. På samme måde er kun syv procent - en ud af 15 - af de europæiske softwareudviklere kvinder.

Den skævhed betyder, at it-industrien går glip af en masse talent, plus at design og indhold af it-virksomhedernes produkter kommer til at bære præg af den skæve kønsfordeling.

For hvor mænd lader sig begejstre af teknologi for teknologiens egen skyld, er kvinder i højere grad optaget af, hvordan teknologi kan i praksis kan anvendes til at gøre tilværelsen lettere og sjovere for brugerne.

Sådan siger Intels europæiske direktør for salg og marketing, Bernadette Andrietti.

"Kvinder kan bidrage med innovation og større fokus på anvendelse af teknologi og produkter. Derfor har vi i it-industrien mere end nogensinde brug for at fortælle kvinder, at vi kan tilbyde dem muligheden for at udvikle sig fagligt," siger Bernadette Andriettei i et interview med Computerworld.

Som så mange andre store og knap så store it-firmaer og organisationer er Intel optaget af, at jævne vejen for kvinder, som kan give deres bidrag til udvikling af ny teknologi og nye produkter. Ligesom mange af sine ligesindede har hun dog erkendt, at der er mange forklaringer på de barrierer, som forhindrer kvinder i at løse adgangsbillet til it-branchen.

Lego var kun for drenge

Allerede som barn undrede hun sig over, at hendes samling af Lego-klodser lagde op til at bygge lastbiler, flyvemaskiner og tankstationer.

Samtidig gik hendes forældres forventninger i en helt anden retning end hendes egne ambitioner.

"Min egen far ønskede at jeg skulle være lærer, mens min bror skulle være ingeniør. Men faktisk endte det lige omvendt," fortæller Bernadette Andrietti, som udover at være uddannet i matematik og fysik også har en ingeniørgrad i mikroelektronik.

Men skal der rettes op på kønsskævheden i it-branchen er det ikke bare et spørgsmål om opdragelse og at skære ned på antallet af Barbie-dukker på pigeværelserne.

"Min løsning er, at vi sætter tidligt ind i skoler og påvirker forældre og lærere. Men det er lige så vigtigt, at vi gør det mere attraktivt for kvinder at forfølge en karriere indenfor det videnskabelige eller tekniske felt. I Europa er kvindeoptaget på uddannelser indenfor det tekniske og videnskabelige felt på 15-20 procent. Men mange ender med at søge over til et andet fag. Derfor er det op til virksomheder at tage fat på opgaven med at fastholde kvinderne," mener Bernadette Adrietti.

Hos Intel er hun en af drivkræfterne bag et ligestillingsprojekt med navnet Makehers - et ordspil på det engelske ord "makers" - de, der skaber og bygger noget.

Projektet retter sig dels mod piger, dels mod voksne kvinder, og målet er at stimulere trangen til at udforske teknologiens muligheder.

Den lille (it-faglige) forskel

Og udover at det på sigt kan føre til at flere kvinder kommer ind i teknologibranchen, så er den gode nyhed, at der også rent fagligt er en lille forskel på mænd og kvinder

"Piger og kvinder er i højere grad fokuseret på, hvordan teknologien helt praktisk kan gøre hverdagen nemmere," fortæller Bernadette Andrietti.

"Og når vi præsenterer vores MakeHers-koncept ser vi, at det aldrig er for sent for kvinder at komme i gang med at arbejde med teknologien."

Bernadette Andrietti opfordrer samtidig it-virksomheder til at gøre mere for at gøre op med stereotyper om, at ingeniørfaget er kedeligt.

I stedet skal der fokus på, hvilke muligheder der er for job, faglige udfordringer og karriere, der findes i teknologi-branchen.

"Hos Intel inviterer vi jævnligt grupper af skoelever i alderen 12-13 år. Vi forklarer dem, hvilke forskellige typer af jobs, vi har til dem hos Intel, hvis de har en teknologisk uddannelse. Det bør alle virksomheder gøre. Når pigerne bliver ældre er det sværere at påvirke deres valg, og når de først er startet på universitetet er det for sent."

Trods det lave antal kvinder i teknologibranchen er Bernadette Andrietti dog ikke så pessimistisk når det gælder udsigterne til at kunne tiltrække flere kvinder.

"Det er opmuntrende, at se flere kvinder i tekniske job nu. Samtidig ser vi, at flere og flere teknologiprodukter bruges af kvinder. For eksempel produkter som weareables og indenfor health care, som kvinder bruger mere end mænd, måske fordi kvinderne er mere optaget af sundhed og for eksempel deres vægt," slutter Bernadette Andrietti.

Læs også:

Kvinder elskede engang de hårde it-fag - nu er kærligheden død

Ny tablet provokerer: Til kvinder der er for dumme til en iPad

Kira Eggers: Sådan sælger man it-sikkerhed til kvinder

Ramt af klagestorm: Bog om Barbie-dukke som it-nørd trækkes tilbage
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Internationale dataoverførsler: Bananrepublikker og spionage

Det er nu lovpligtigt at dokumentere beskyttelsesniveauet af persondata, når de overføres til tredjelande. Vi sætter derfor fokus på, hvordan virksomhederne styrer deres internationale dataoverførsler fri af tredjelandes overvågning. Vi dykker samtidig ned i hele det spegede kompleks omkring Schrems II, FISA 702 og EO 12.333, og hvordan det spiller sammen med dansk fortolkning og praksis.

25. maj 2021 | Læs mere


Premium
IT Relation på opkøbstogt: Itadel er femte opkøb på blot seks måneder: Nærmer sig nu omsætning på halvanden milliard kroner
Itadel med mere end 300 medarbejdere bliver IT Relation femte opkøb siden december. Med købet nærmer IT Relations sig en omsætning på halvanden milliarder kroner og runder nu 1.000 medarbejdere.
Computerworld
Apple pumper milliarder ind i optisk laser-selskab - rygterne tager til om nye planer
Apple smider nu 2,5 millarder kroner efter Apple-partneren II-VI der fremstiller optiske lasere. Og det kunne sætte skub i en VR-udvikling.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
17 punkter med plads til forbedring: Sådan øger du din lønsomhed
Mange projektorienterede virksomheder hæmmes af ikke-optimale løsninger og besværlige, manuelle processer, som forringer effektivitet, overblik og lønsomhed. Her præsenterer vi 17 typiske udfordringer – og bud på, hvordan du kan afhjælpe situationen.