Artikel top billede

Intel: Disse it-opgaver er kvinder langt bedre til end mænd (og derfor skal vi have nogle flere af dem)

Kvinder er vildt underrepræsenteret i teknologibranchen. Det giver kedeligere produkter og dårligere brugervenlighed, mener Intel. For kvinder kan noget, som mænd ikke rigtigt kan finde ud af, mener selskabet.

Der er kun 17 procent kvinder på datalogistudierne i Europa. På samme måde er kun syv procent - en ud af 15 - af de europæiske softwareudviklere kvinder.

Den skævhed betyder, at it-industrien går glip af en masse talent, plus at design og indhold af it-virksomhedernes produkter kommer til at bære præg af den skæve kønsfordeling.

For hvor mænd lader sig begejstre af teknologi for teknologiens egen skyld, er kvinder i højere grad optaget af, hvordan teknologi kan i praksis kan anvendes til at gøre tilværelsen lettere og sjovere for brugerne.

Sådan siger Intels europæiske direktør for salg og marketing, Bernadette Andrietti.

"Kvinder kan bidrage med innovation og større fokus på anvendelse af teknologi og produkter. Derfor har vi i it-industrien mere end nogensinde brug for at fortælle kvinder, at vi kan tilbyde dem muligheden for at udvikle sig fagligt," siger Bernadette Andriettei i et interview med Computerworld.

Som så mange andre store og knap så store it-firmaer og organisationer er Intel optaget af, at jævne vejen for kvinder, som kan give deres bidrag til udvikling af ny teknologi og nye produkter. Ligesom mange af sine ligesindede har hun dog erkendt, at der er mange forklaringer på de barrierer, som forhindrer kvinder i at løse adgangsbillet til it-branchen.

Lego var kun for drenge

Allerede som barn undrede hun sig over, at hendes samling af Lego-klodser lagde op til at bygge lastbiler, flyvemaskiner og tankstationer.

Samtidig gik hendes forældres forventninger i en helt anden retning end hendes egne ambitioner.

"Min egen far ønskede at jeg skulle være lærer, mens min bror skulle være ingeniør. Men faktisk endte det lige omvendt," fortæller Bernadette Andrietti, som udover at være uddannet i matematik og fysik også har en ingeniørgrad i mikroelektronik.

Men skal der rettes op på kønsskævheden i it-branchen er det ikke bare et spørgsmål om opdragelse og at skære ned på antallet af Barbie-dukker på pigeværelserne.

"Min løsning er, at vi sætter tidligt ind i skoler og påvirker forældre og lærere. Men det er lige så vigtigt, at vi gør det mere attraktivt for kvinder at forfølge en karriere indenfor det videnskabelige eller tekniske felt. I Europa er kvindeoptaget på uddannelser indenfor det tekniske og videnskabelige felt på 15-20 procent. Men mange ender med at søge over til et andet fag. Derfor er det op til virksomheder at tage fat på opgaven med at fastholde kvinderne," mener Bernadette Adrietti.

Hos Intel er hun en af drivkræfterne bag et ligestillingsprojekt med navnet Makehers - et ordspil på det engelske ord "makers" - de, der skaber og bygger noget.

Projektet retter sig dels mod piger, dels mod voksne kvinder, og målet er at stimulere trangen til at udforske teknologiens muligheder.

Den lille (it-faglige) forskel

Og udover at det på sigt kan føre til at flere kvinder kommer ind i teknologibranchen, så er den gode nyhed, at der også rent fagligt er en lille forskel på mænd og kvinder

"Piger og kvinder er i højere grad fokuseret på, hvordan teknologien helt praktisk kan gøre hverdagen nemmere," fortæller Bernadette Andrietti.

"Og når vi præsenterer vores MakeHers-koncept ser vi, at det aldrig er for sent for kvinder at komme i gang med at arbejde med teknologien."

Bernadette Andrietti opfordrer samtidig it-virksomheder til at gøre mere for at gøre op med stereotyper om, at ingeniørfaget er kedeligt.

I stedet skal der fokus på, hvilke muligheder der er for job, faglige udfordringer og karriere, der findes i teknologi-branchen.

"Hos Intel inviterer vi jævnligt grupper af skoelever i alderen 12-13 år. Vi forklarer dem, hvilke forskellige typer af jobs, vi har til dem hos Intel, hvis de har en teknologisk uddannelse. Det bør alle virksomheder gøre. Når pigerne bliver ældre er det sværere at påvirke deres valg, og når de først er startet på universitetet er det for sent."

Trods det lave antal kvinder i teknologibranchen er Bernadette Andrietti dog ikke så pessimistisk når det gælder udsigterne til at kunne tiltrække flere kvinder.

"Det er opmuntrende, at se flere kvinder i tekniske job nu. Samtidig ser vi, at flere og flere teknologiprodukter bruges af kvinder. For eksempel produkter som weareables og indenfor health care, som kvinder bruger mere end mænd, måske fordi kvinderne er mere optaget af sundhed og for eksempel deres vægt," slutter Bernadette Andrietti.

Læs også:

Kvinder elskede engang de hårde it-fag - nu er kærligheden død

Ny tablet provokerer: Til kvinder der er for dumme til en iPad

Kira Eggers: Sådan sælger man it-sikkerhed til kvinder

Ramt af klagestorm: Bog om Barbie-dukke som it-nørd trækkes tilbage
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til NIS2 - indhold, krav og konsekvenser

På dagen vil du både få et koncentreret, fokuseret overblik over de juridiske aspekter og de krav, du vil skulle leve op til. Du går også hjem med praktisk viden fra eksperter, der arbejder med NIS2-compliance på både det tekniske og organisatoriske niveau.

28. februar 2024 | Læs mere


Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Vi dykker ned i, hvordan du finder den perfekte pasform for netop din virksomhed. Vi ser på, hvordan du kan imødekomme jeres behov for fleksibilitet og hurtig udvikling, samtidig med at håndtere udfordringerne ved cloud-tjenester.

29. februar 2024 | Læs mere


Faldgruber og forberedelser når du skal implementere Dynamics 365 FO

På dette webinar stiller vir skarpt på overvejelser, forberedelser, forretning og faldgruber, så din virksomhed får det bedste udgangspunkt for jeres Dynamics 365-implementering. Du bliver også klogere på at håndtere master data, som er et af de absolut vigtigste områder i ethvert ERP-projekt, og på hvorfor Dynamics 365 FO er en del af et samlet cloud-transformationsprojekt.

29. februar 2024 | Læs mere