Artikel top billede

Prøvekørt: Her er Microsofts splinternye Surface-computer - til noget lavere pris end Surface Pro 3

Prøvekørt: Microsoft er klar med en helt ny Surface-computer, der bliver billigere end den nuværende Surface 3 Pro, selv om de er ret ens. Vi har prøvekørt den nye maskine. Se vores dom her.

Har du kigget langt efter Microsoft flotte Surface Pro 3, men ikke rigtigt kunne retfærdiggøre en pris på mere end 10.000 kroner for en fuldt udstyret model inklusiv tastatur?

Så har Microsoft en påske-overraskelse klar til dig.

For fra 7. maj 2015 kan du i danske butikker købe den billigere Surface 3, som er Pro-udgavens lillebror.

Computerworld har, da Microsoft besøgte vores kontor i sidste uge med en hemmelig test-model, haft mulighed for at prøvekøre den lille maskine - og vores dom er, at kvaliteten er helt på højde med Pro-udgaven.

Faktisk er selve designet så lig Pro-udgaven, at der er stor chance for, at du kommer til at tage den forkerte med ud af døren, hvis du har en af hver på skrivebordet

Der er dog lidt forskel.

Først og fremmest er Surface 3 udstyret med en skærm på 10,8 tommer hvor Surface Pro 3's skærm er på 12 tommer.

Opløsningen er også en kende lavere, og lagerpladsen topper ved 128 gigabyte. Den kan dog udvides ved at bruge MicroSD-kort.

Surface 3 har desuden USB 3.0-port, Mini DisplayPro og et nyt ladestik som nu sker via Micro USB.

Nu med Atom-processor

Den største forskel er dog, at Surface 3 nu anvender en Intel Atom x7-Z8700 processor, hvor Pro-modellerne bruger Intels i-serie af processorer.

ModelSurface 3 Surface Pro 3
Skærm:10,8 tommer touch12 tommer touch
Opløsning:1.920 x 1.280 pixels   2.160 x 1.440 pixels
Processor: Intel Atom x7Intel i3, i5 eller i7
Lager:4 eller 128 Gb64, 128, 256 eller 512 Gb
Vægt (uden tastatur):  622 gram798 gram

Dermed dropper Microsoft også den begrænsede udgave af Windows - kaldet Windows RT - som firmaet eller har udstyret dets tidligere Surface forbruger-tablets med. En udgave som godt nok lignede Windows 8, men som ikke kunne køre traditionelle Windows-programmer.

Atom-anvendelsen er desuden med til at sikre Surface 3 en batterilevetid på op til 10 timer (Pro 3 kan klare seks-syv timer) - mens det på den anden side betyder, at maskinen ikke vil synes godt om opgaver som billed- eller videoredigering.

Vores oplevelse med Microsofts prototype af Surface 3 med Windows 8.1 var dog at til websurf, tekstbehandling og alle de andre opgaver, som en bærbar computer løser, var der fuld fart på, og det kunne ikke mærkes, at der var tale om en strømbesparende processor.

Det kan måske undre at Microsoft ikke har valgt at anvende Intels nyeste strømbesparende processor, kaldet Core M.

Men på den anden side er vores oplevelse af Core M-maskiner som Lenovo Yoga Pro 3, at ydelsen er helt nede på 60 procent af en Core i5 - mens batteriforbruget ikke falder tilsvarende.

Microsoft har derfor nok valgt at satse på det sikre ved at vælge den gennemprøvede Atom-serie i den seneste quadcore-udgave.

Surface 3 kommer til salg i danske butikker fra 7. maj 2015.

Prisen for en Surface 3 med 64 Gb lager og to Gb hukommelse bliver 4.699 kroner inklusiv moms, mens en Surface 3 med 128 Gb lager og fire Gb hukommelse koster 5.599 kroner.

Surface 3 leveres med Windows 8.1 og kan opgraderes til Windows 10, når denne bliver lanceret senere på året.

Surface 3 leveres også med et års abonnement på Office 365 Personal, som inkluderer Outlook, Word, Excel, PowerPoint, OneNote og storage i OneDrive.

Microsoft har underligt nok endnu engang valgt ikke at inkludere et tastatur - som i vores øjne er afgørende for at gøre Surface-serien brugbar - så sådan et skal købes ved siden af til 1.169 kroner (du kan vælge mellem sort, mørkerød og lyseblå).


Loading ikon