Artikel top billede

Top 100/2015: Sådan kårer Computerworld Danmarks dygtigste it-virksomheder

Top 100/2015:Laveste score er bedst i Top 100. Her får du forklaringen på vores nye udregningsmetode, som omfatter næsten tre gange så mange virksomheder som sidste år, og som dermed giver et endnu bedre billede af styrkeforholdene i it-branchen .

Hvert år kårer Computerworld Danmarks dygtigste it-virksomheder. Det har vi gjort siden 1996, og kåringen sker på baggrund af selskabernes regnskabstal.

I år sker beregningen efter en ny metode, som statsautoriseret revisor Lars Kiertzner, chefkonsulent hos brancheforeningen FSR - danske revisorer, har vurderet som hensigtsmæssig ud fra offentligt tilgængelige data.

Den nye metode udmærker sig ved at inddrage langt flere virksomheder i bedømmelsen end hidtil. Sidste år omfattede bruttolisten godt 180 virksomheder, mens dette års bruttoliste er på ikke færre end 445 virksomheder. Adgangskravet er personaleomkostninger over 10 millioner kroner i seneste regnskab.

Alt i alt betyder det, at langt over en trediedel af virksomhederne registreret i Computerworld Brancheguiden er med i opløbet til kåringen af Danmarks dygtigste it-virksomheder.

Ringere analysegrundlag siden 2008

Den nye udregningsmetode, som er beskrevet nærmere i infoboksen, tager højde for det forhold, at en meget stor del af de såkaldte klasse B-virksomheder (nettoomsætning op til 72 millioner kroner, balance op til 36 millioner kroner og op til 50 ansatte) uden begrundelse kan undlade at oplyse omsætning og antal ansatte i årsregnskabet.

Sådan har det været siden årsregnskabsloven blev ændret i 2008, og da netop nøgletallene omsætning og antal ansatte indgik i den hidtidige beregningsmetode, har det betydet, at bruttolisten for årets Top 100 frem til i år er blevet stadig mindre.

"Der er ingen tvivl om, at ændringerne i 2008 set med regnskabsbruger-øjne - for eksempel til jeres formål - er en forringelse, som gør det svært at foretage den bedste analyse", siger Lars Kiertzner.

Oven i købet har Folketinget i foråret vedtaget en en ny årsregnskabslov, som blandt andet forhøjer klasse B-virksomhedernes størrelsesgrænser til 89 millioner i nettoomsætning og 44 millioner i balancesum.

Mange flere med

Den nye Top 100-metode ser i stedet på regnskabsposterne primær drift, lønomkostninger og egenkapital. Oplysninger, som findes i næsten alle regnskaber.

"Den nye beregningsmetodes største kvalitet er, at så mange flere virksomheder er med i analysen," siger Lars Kiertzner.

Computerworlds Brancheguide med over 1.200 it-virksomheder fordelt på 23 underkategorier danner baggrund for udvælgelsen.

Nummer et i hver af de 23 underkategorier tildeles i øvrigt som sædvanlig en specialpris.

Derfor bruger vi moderselskabstal

Beregningerne i Top 100 er baseret på offentligt tilgængelige regnskabsdata leveret af Dansk Regnskabsanalyse.

Af produktionstekniske årsager kan det ske, at enkelte virksomheder ikke er med, fordi virksomhedernes trykte regnskab, som var tilgængeligt fra de danske myndigheder, endnu ikke var indtastet hos Dansk Regnskabsanalyses underleverandør, da Top 100-analysen blev udført.

I analysen anvender vi udelukkende moderselskabstal og altså ikke koncerntal.

Det gør vi, fordi eventuelle datterselskaber i undersøgelsen kan påvirke resultatet ved at tælle med efter flere forskellige og usammenlignelige regnskabsmetoder.

Samtidig undgår vi at få regnskabsdata med fra virksomheder, som slet ikke hører til i branchen.

Fire målepunkter

Top 100-beregningen omfatter fire målepunkter:

  • Resultat af primær drift i forhold til lønomkostninger.
  • Overskud efter renter og før skat i forhold til årets gennemsnitlige egenkapital.
  • Resultat af primær drift i forhold til aktiver.
  • Vækst i primær drift.
Vinderen er den virksomhed, der opnår den laveste såkaldte sovereign-score, som er summen af placeringer på de fire måleparametre.

Den bedst mulige sovereign-score er altså de fire placeringer, der ville være udtryk for, at virksomheden var branchens nummer et på alle fire måleparametre.

Sidste års vinder, Sitecore Corporation, fik en sovereign-score på 95. Året før vandt API Maintenance Systems med sovereign-scoren 42.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere