Artikel top billede

Tre grunde til at Dells splinternye Surface-aftale er en kæmpe-revolution

ComputerViews: Her er tre forklaringer på, at Dell vil sælge Microsofts Surface-tablet.

Computerviews: Hvis nogen for fem år siden havde spået, at hardware-fabrikker som Dell og HP ville bruge en tablet-pc fra Microsoft som salgsargument over for deres kunder, ville de fleste nok have trukket en hel del på smilebåndet.

Ikke desto mindre er det lige nøjagtig, hvad der nu er sket. Og det fortæller en historie om et helt fundamentalt skift i den måde, it-branchens forretningsmodeller er skruet sammen på.

Tirsdag aften annoncerede Microsofts øverste chef Satya Nadella en aftale med Dell, som betyder, at Dell allerede fra næste måned begynder at sælge Surface Pro side om side med Dells egne pc'er, laptops, 2-in-1's og tablets.

Og ifølge udmeldingerne fra Microsoft følger en lignende aftale med HP snart efter.

Vi tager den lige en gang til: Dell, der for 10 år siden udelukkende var kendt som en ren pc-producent, stiller nu en Microsoft-produceret tablet-pc frem i butiksvinduet. Udråbstegn (!)

Hvad foregår der?

For det første:
Når Microsoft vælger at lade sin øverste chef stå for præsentationen af den nye aftale, er det udtryk for, at partnerskaber med andre globale spillere er noget, der planlægges på allerhøjeste niveau i Microsoft.

Det samme gælder så forresten også ovre på anden side af bordet, hvor Dells stifter og topchef Michael Dell var den, der annoncerede den nye Surface-aftale til kunderne.

Og kunden har altid ret.

For det andet:
Samarbejdet mellem Microsoft og Dell er en meget håndfast demonstration af, at hardwareproduktion ikke længere er det, der gør et selskab til en vinder.

Der kan ganske vist stadig tjenes penge på at sælge computere, tablets og mobiltelefoner - det man i branchen efterhånden blot omtaler som devices. Se bare på Apples resultater de sidste 10-15 år. Og alle er enige om, at antallet af devices vil eksplodere over de næste fem til ti år. Men rent strategisk er hardwaren ikke længere kernen i it-markedet.

Alle de elektroniske dimser er derimod indgangen til de mere eller mindre lækre services, som dækker kundernes behov.

Og kunden har altid ret.

For det tredje:
Når Dell - og altså formentlig også HP - lukker Surface-tabletten ind i sin officielle produktportefølje, er det tegn på, at "gamle" it-giganter som Microsoft og Dell er i fuld sving med helt fundamentalt at omlægge deres forretningsstrategier.

Fra at sælge produkter - pc'ere, styresystemer, software, servere og netværk også videre og så videre - er opgaven nu at give kunderne adgang til det komplette økosystem af infrastrukurløsninger og services, hvor man her og nu får direkte adgang til herlighederne via apps og mere eller mindre mobile devices.

Over det seneste år har Microsoft løbende annonceret en række nye samarbejder med gamle fjender som VMware, Oracle og Salesforce, ligesom man har omfavnet hele open source-verdenen ved at åbne sin cloud-platform Azure for udviklere. Set i det lys er det nye samarbejde med Dell helt logisk.

Skal man sammenligne med noget, vi kender i forvejen, ligner de et forsøg på at bygge en enterprise-udgave af Apples consumerunivers, hvor det er iPhones, iPads eller Mac-computere, der får brugerne til at lægge deres penge i app stores, musiktjenester og andre målrettede services.

I parentes bemærket er det så også den øvelse, som Apple har taget fat på med deres netop lancerede iPad Pro, som retter sig mod de samme erhvervskunder, som Microsoft bejler til.

Og kunden har - som nævnt - altid ret.

Læs også:

Microsoft og VMware slutter fred: Indgår stort partnerskab efter mange års krig

Hardware-producenten Dell vil konkurrere med sig selv - skal sælge Microsofts Surface
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere