Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Ny rapport afslører: Store it-indkøb i Region Sjælland kom aldrig i udbud

En rapport afslører, at it-indkøb for et trecifret millionbeløb i Region Sjælland aldrig er blevet sendt i udbud. Det strider mod udbudsreglerne.

Indkøb af it-udstyr i Region Sjælland for 132 millioner kroner er i strid med reglerne aldrig blevet "behørigt konkurrenceudsat".

Det fremgår af en undersøgelse, som konsulentfirmaet Rambøll har gennemført for regionen.

Rambøll-undersøgelsen blev sat i værk i juni i år i forlængelse af den såkaldte bestikkelsessag, hvor 13 medarbejdere i regionen og de to it-firmaer Atea og 3A-it blev sigtet og for nogles vedkommende varetægtsfængslet.

En it-chef hos Region Sjælland er siden blevet bortvist fra sit job, og samme skæbne er overgået en højtplaceret chef hos Rigspolititet.

De sigtede er mistænkt for at have givet og modtaget blandt andet rejser og hotelophold til gengæld for fortrolige prisoplysninger i forbindelse med et konkret udbud af en stor indkøbsaftale.

Rambøll har undersøgt 160 fakturaer, som regionen har betalt i perioden fra 2013, til sagen eksploderede i juni i år.

Gennemgangen viser, at der er købt it-varer for 132 millioner kroner, som ikke har været "behørigt konkurrenceudsat" - dvs. sendt i udbud - sådan som reglerne ellers foreskriver.

Det svarer til to tredjedel af de undersøgte indkøb.

"Der er i fokusperioden identificeret indkøb som med overvejende sandsynlighed kan kategoriseres som »ikke-behørig konkurrenceudsættelse« for cirka 132,2 millioner kroner svarende til cirka 67 procent af det samlede beløb for de gennemgåede fakturaer," hedder det analysen.

Ud af de 160 undersøgte fakturaer stammer de 20 største fra Atea, som i flere år har været den absolut største it-leverandør til Region Sjælland.

Rambøll har desuden fundet yderligere indkøb for 43 millioner kroner, hvor det er usikkert om udbudsreglerne er fulgt. Og kun cirka ti procent af de undersøgte indkøb er ifølge Rambøll-rapporten foregået helt efter bogen.

Rapporten nævner ikke den særlige konto 2840, som angiveligt har været benytte til at kanalisere penge fra Atea til højtstående medarbejdere i Region Sjælland.

Regionen vil nu sætte et eksternt revisionsfirma til at kulegrave samtlige it-indkøb fra 2013 og frem til i dag.

Computerworld arbejder på at få en kommentar fra Region Sjælland.

Læs også:

It-chef i Region Sjælland blev bortvist for bestikkelse

Topchef i politiet bortvist efter bedrageri-sag i Region Sjælland

Bestikkelsessag: Nu er fløjlshandskerne taget af




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere