Artikel top billede

Denne motorcykel-robot skal give verdens hurtigste racer-kører baghjul

Yamaha er langt med at bygge en intelligent motorcykel-robot, der skal kunne lære af sine egne erfaringer via machine learning. Målet er klart: At kunne give verdens hurtigste motorcykel-kører, Yamahas egen Valentino Rossi, baghjul inden for få år.

Den store motorcykel-producent Yamaha er langt fremme i udviklingen af en robot, der over tid skal blive så dygtigt til at balancere og styre en motorcykel i meget høj fart, at den kan slå alle de bedste racer-kørere i verden.

Yamaha kalder robotten for 'Motobot.'

Et kerneelement i robotten er 'machine learning' - altså automatisk opsamling af erfaringer, som robotten automatisk anvender til at forbedre sine køre-skills.

Det er det erklærede mål, at 'Motobot' via machine learning over tid skal kunne køre fra Yamahas egen motorcykel-topkører, italieneren Valentino Rossi, der med ni verdensmesterkskaber i road racing er blandt de bedste racerkørere på motorcykel nogensinde.

Der er dog et stykke vej endnu til 'Motobot' kommer på omgangshøjde med den lynhurtige italiener.

Sigter efter 100 km/t i første omgang

I år er målet således at få Motobot til at kunne styre en racermotorcykel sikkert gennem sving, manøvrere gennem en slalombane samt håndtere motorcyklen med en hastighed på 100 kilometer i timen.

Til sammenligning kører de hurtigste road racing-kørere op mod 350 kilometer i timen på langsiden, mens de hurtigste sving bliver taget med over 200 kilometer i timen.

Yamahas ingeniører sigter efter at have fundet ud af, hvad det kræver, at få Motobot til at tæve Valentino Rossi allerede i 2017, hvor det er målet, at Motobot skal kunne klare hastigheder på 200 kilometer i timen.

Håndtering af en motorcykel er meget mere krævende for en robot end håndtering af en bil, da skiftende tyngdepunkter og balance-agilitet her er væsentlige elementer.

Det gælder for al automatisk styring af køretøjer, at høje hastigheder er meget krævende. Der findes således i dag mange eksempler på velfungerende, selvkørende, langsomme køretøjer (som eksempelvis traktorer), mens det kniber mere, når det gælder køretøjer med høj hastighed.

Motobot bliver udviklet til automatisk at kunne dosere henholdsvis styring, gas, forbremse, bagbremse, kobling og gear-pedal på motorcyklen.

Robotten vil via GPS og en række forskellige sensorer i realtid beregne den bedste kurve i givne sving ud fra motorcyklens ydelsesmæssige grænser, som den løbende vil arbejde på at udfordre og forbedre.

Ifølge Yamaha vil Motobot også kunne styre snescootere og vandscootere.

Du kan se video med Motobot her:
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere