Denne motorcykel-robot skal give verdens hurtigste racer-kører baghjul

Yamaha er langt med at bygge en intelligent motorcykel-robot, der skal kunne lære af sine egne erfaringer via machine learning. Målet er klart: At kunne give verdens hurtigste motorcykel-kører, Yamahas egen Valentino Rossi, baghjul inden for få år.

Den store motorcykel-producent Yamaha er langt fremme i udviklingen af en robot, der over tid skal blive så dygtigt til at balancere og styre en motorcykel i meget høj fart, at den kan slå alle de bedste racer-kørere i verden.

Yamaha kalder robotten for 'Motobot.'

Et kerneelement i robotten er 'machine learning' - altså automatisk opsamling af erfaringer, som robotten automatisk anvender til at forbedre sine køre-skills.

Det er det erklærede mål, at 'Motobot' via machine learning over tid skal kunne køre fra Yamahas egen motorcykel-topkører, italieneren Valentino Rossi, der med ni verdensmesterkskaber i road racing er blandt de bedste racerkørere på motorcykel nogensinde.

Der er dog et stykke vej endnu til 'Motobot' kommer på omgangshøjde med den lynhurtige italiener.

Sigter efter 100 km/t i første omgang
I år er målet således at få Motobot til at kunne styre en racermotorcykel sikkert gennem sving, manøvrere gennem en slalombane samt håndtere motorcyklen med en hastighed på 100 kilometer i timen.

Til sammenligning kører de hurtigste road racing-kørere op mod 350 kilometer i timen på langsiden, mens de hurtigste sving bliver taget med over 200 kilometer i timen.

Yamahas ingeniører sigter efter at have fundet ud af, hvad det kræver, at få Motobot til at tæve Valentino Rossi allerede i 2017, hvor det er målet, at Motobot skal kunne klare hastigheder på 200 kilometer i timen.

Håndtering af en motorcykel er meget mere krævende for en robot end håndtering af en bil, da skiftende tyngdepunkter og balance-agilitet her er væsentlige elementer.

Det gælder for al automatisk styring af køretøjer, at høje hastigheder er meget krævende. Der findes således i dag mange eksempler på velfungerende, selvkørende, langsomme køretøjer (som eksempelvis traktorer), mens det kniber mere, når det gælder køretøjer med høj hastighed.

Motobot bliver udviklet til automatisk at kunne dosere henholdsvis styring, gas, forbremse, bagbremse, kobling og gear-pedal på motorcyklen.

Robotten vil via GPS og en række forskellige sensorer i realtid beregne den bedste kurve i givne sving ud fra motorcyklens ydelsesmæssige grænser, som den løbende vil arbejde på at udfordre og forbedre.

Ifølge Yamaha vil Motobot også kunne styre snescootere og vandscootere.

Du kan se video med Motobot her:Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Op og ned på Java: Migrér og spar penge med Red Hat Java

Hvis du anvender Java til dine forretningskritiske applikationer, skal du træffe en beslutning om, hvordan du bruger det, og hvilken leverandør, der kan støtte dig bedst. For brugere af Oracle JDK nærmer fristen sig nemlig hurtigt for at beslutte, hvilken Java udbyder der skal bruges på lang sigt, når man kører Java-applikationer i produktion.

24. november 2020 | Læs mere


GDPR, status og overblik: Påbud og afgørelser strømmer nu ud fra Datatilsynet

Få styr på hvordan du kan sikre løbende overholdelse af GDPR-reglerne i fremtiden. Ved hjælp af de rigtige processuelle værktøjer og systemer kan du leve op til forventningen om, at din virksomhed har styr på reglerne og overholdelses af dem.

25. november 2020 | Læs mere


Hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? Data Governance i en hybrid infrastruktur

Vores infrastruktur er i høj grad blevet ”sluppet løs”. Vi lever alle sammen med hybrid IT, hvor vores workloads er (eller skal ende) som frie og mobile entiteter, og hvor data kan bo overalt. Men hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? I dette webinar retter vi fokus mod én af de måder, hvormed vi bedst bevarer balancen mellem frihed og kontrol over vores værdifulde data.

26. november 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
I dag kan du downloade det digitale kørekort: Her er hvad det kræver
Du kan nu lade dit fysiske kørekort blive derhjemme og i stedet nøjes med en app. For i dag udkommer det digitale kørekort til iPhones og Android-telefoner.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan sælger du nemt IT-sikkerhed og backup som en service – og styrker din indtjening
Den klassiske forhandlermodel med salg af produkter er under pres. Som IT-forhandler er du enormt konkurrenceudsat og de kunder der køber, er ikke altid loyale. Den hårde konkurrence giver samtidig stærkt begrænsede margener. For kunden er det er mere besværligt købe produkter end det er at købe services og du risikerer derfor, at kunden smutter over til en nemmere og mere fleksibel løsning - det vil sige til nogen, der sælger services. Nøglen til vækst er ofte at påtage sig rollen som managed service provider. Her tilbyder du en pakke af services, der komplementerer primærproduktet og løser en udfordring for kunden – og styrker dit salg og din indtjening. Du opnår en løbende indtægt, en tættere relation til dine kunder og en fleksibilitet og skalerbarhed, som kun skyen kan tilbyde. Et oplagt eksempel er en kombination af salg af services som cyberbeskyttelse og backup. I denne hvidbog får du konkrete råd til, hvordan du kommer i gang med at optimere din forretningsmodel.