Arkivfoto: Mads Elkær

EU-Kommissær Margrethe Vestager: Her er de største it-udfordringer for danske virksomheder

EU-konkurrencekommissær Margrethe Vestager påpeger på dansk it-konferencer flere udfordringer for at få gang i det indre marked for Europas virksomheder.

Den tidligere leder for Det Radikale Venstre, Margrethe Vestager, har i det seneste års tid siden udnævnelsen som EU-konkurrencekommissær slået sit navn fast over for både nationale og internationale it-giganter.

Den mest højtprofilerede sag er undersøgelserne af Googles eventuelle udnyttelse af selskabets dominerende position på søgemarkedet til at fremhæve egne services.

Her til lands har hun senest forpurret fusionen mellem Tella og Telenor.

Læs også: Margrethe Vestager: Telia-Telenor-fusion ville gå ud over kunderne

I dag er hun så hovedtaler på The Digital Single Market-konferencen, som Dansk Industri afholder sammen med blandt andet det luxembourgske EU-formandskab og Tænketanken Europa i Dansk Industris bygning på Rådhuspladsen i København.

Allerede som indledning til sit oplæg siger den danske EU-konkurrencekommissær, at det er mærkværdigt at holde et oplæg for omkring de 400 konferencedeltagere på engelsk, da de fleste tilhørere uden tvivl er danskere.

Og kort efter nævner hun den største udfordring for europæiske e-handlere, der i gennemsnit sælger varer og services på tværs landegrænser i færre end én ud af 10 handler.

"De handlende gør ikke deres e-commerce tilgængeligt på andre sprog end deres eget, hvilket går imod den udvikling, som vi arbejder for i det indre marked. Så en del af problemet med rigtig at få gang i det indre marked er skabt af virksomhederne selv," fortæller Margrethe Vestager fra scenen.

Iværksætterne er vores håb
Inden pointen om de manglende hjemmeside-versioneringer til et globalt marked har Margrethe Vestager opridset de opgaver, som hun og hendes kommissær-kolleger arbejder med på daglig basis.

Her peger hun især på, at væksten i Europa skal komme fra innovative iværksætter-virksomheder med internationalt udsyn, der skal have de rette rammevilkår for at få penge til vækst enten fra business angels eller ved normale lån.

"Selv successer som Skype og Spotify har haft brug for penge til at vokse," slår hun fast.

Læs også: "Man skal satse hele lortet - og så skal man bare tro på det"

Derefter fremhæver hun, at infrastrukturen også skal sikre en ens og fair adgang til ressourcerne.

"Derfor kigger vi eksempelvis på mobilmarkedet for at sikre gode priser, lige meget hvor man bor," lyder det fra Margrethe Vestager, som nævner Telia og Telenor i sine næste åndedrag.

Hun får også tid til at nævne den klassiske udfordring med EU-landene omkring de nationale lovgivninger, som kan give et broget regelsæt i ét digitalt, indre marked.

Samtidig giver dette også EU-konkurrencekommisæren mulighed for at lufte sin meget lille forståelse med det nylige danske nej til EU-afstemningen.

"Jeg forstår ikke, hvorfor vi skal arbejde sammen i paralle aftaler frem for bare at arbejde sammen," hvilket fremkalder et ganske pænt bifald i Dansk Industris bygning fra de omkring 400 tilhørere.

Store job-muligheder i EU
Inden EU-kommissæreren er gået på scenen har direktør i Dansk Industri, Karsten Dybvad, varmet tilhørerne op med en række beregninger for det digitale indre marked - eller bare det indre marked.

"Vi har kun brug for ét indre marked, og det er digitalt," siger Karsten Dybvad.

Han anslår med udgangspunkt i EU-tal, at dette marked kan skabe 45.000 nye jobs i Danmark alene.

Set udover hele EU vil der formentlig mangle 800.000 it-medarbejdere i 2020, hvis ellers politikerne, virksomhederne og borgerne bakker op omkring EU's indre marked.

Karsten Dybvad nævner også adgang til data, fri cloud computing i Europa og opfordrer i den henseende alle til at få et digitalt mindset.

"For mange af os i lokalet ligger digitalisering ikke i vores DNA, men vi skal tænke digitalisering først, når det eksempelvis kommer til den offentlige sektor," lyder det fra Dansk Industri-direktøren.

Nå ja, så er EU-landene vel også interesserede i at hæve omsætningen på i alt 3.000 milliarder kroner, som EU anslår det økonomiske potentiale er, hvis og når det digitale indre marked bliver en realitet. 

Læs også:

Hvad så, Margrethe Vestager - skal Google betale EU-bøde på 35 milliarder kroner?

Sag kan trække ud i årevis: Ubers skæbne i Danmark kommer til at bygge på EU-sag
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Test: Kæmpestort gaming-headset er perfekt til dine lange Teams-møder - men har også nogle besværligheder
Længe før vi andre blev slået hjem til hjemmekontorets endeløse webmøder har gamerne gennemskuet behovet for komfortabelt grej. Så vi tog danske EPOS top gamingheadset med på arbejde. Læs testen her.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Sådan kan du arbejde effektivt uanset tid, sted og type af enhed
Hvad nu hvis dit arbejde, din information, dine processer og teknologien bag ved, var organiseret på en måde så det passede til din organisation – alt sammen guidet af en intelligent udgave af det digitale arbejdsrum? Det er visionen bag Atea og Citrix´s samarbejde med digital workspace – en smartere og mere effektiv måde at arbejde på. I dette whitetpaper kan du derfor læse om, hvordan du kan skabe et mere effektivt og brugervenligt arbejdsrum uanset tid, sted og enhed. En løsning der på en gang er både enkel og som sætter brugeren i centrum.