Artikel top billede

Arkivfoto: Mads Elkær (Foto: Mads Elkær)

EU-Kommissær Margrethe Vestager: Her er de største it-udfordringer for danske virksomheder

EU-konkurrencekommissær Margrethe Vestager påpeger på dansk it-konferencer flere udfordringer for at få gang i det indre marked for Europas virksomheder.

Den tidligere leder for Det Radikale Venstre, Margrethe Vestager, har i det seneste års tid siden udnævnelsen som EU-konkurrencekommissær slået sit navn fast over for både nationale og internationale it-giganter.

Den mest højtprofilerede sag er undersøgelserne af Googles eventuelle udnyttelse af selskabets dominerende position på søgemarkedet til at fremhæve egne services.

Her til lands har hun senest forpurret fusionen mellem Tella og Telenor.

Læs også: Margrethe Vestager: Telia-Telenor-fusion ville gå ud over kunderne

I dag er hun så hovedtaler på The Digital Single Market-konferencen, som Dansk Industri afholder sammen med blandt andet det luxembourgske EU-formandskab og Tænketanken Europa i Dansk Industris bygning på Rådhuspladsen i København.

Allerede som indledning til sit oplæg siger den danske EU-konkurrencekommissær, at det er mærkværdigt at holde et oplæg for omkring de 400 konferencedeltagere på engelsk, da de fleste tilhørere uden tvivl er danskere.

Og kort efter nævner hun den største udfordring for europæiske e-handlere, der i gennemsnit sælger varer og services på tværs landegrænser i færre end én ud af 10 handler.

"De handlende gør ikke deres e-commerce tilgængeligt på andre sprog end deres eget, hvilket går imod den udvikling, som vi arbejder for i det indre marked. Så en del af problemet med rigtig at få gang i det indre marked er skabt af virksomhederne selv," fortæller Margrethe Vestager fra scenen.

Iværksætterne er vores håb

Inden pointen om de manglende hjemmeside-versioneringer til et globalt marked har Margrethe Vestager opridset de opgaver, som hun og hendes kommissær-kolleger arbejder med på daglig basis.

Her peger hun især på, at væksten i Europa skal komme fra innovative iværksætter-virksomheder med internationalt udsyn, der skal have de rette rammevilkår for at få penge til vækst enten fra business angels eller ved normale lån.

"Selv successer som Skype og Spotify har haft brug for penge til at vokse," slår hun fast.

Læs også: "Man skal satse hele lortet - og så skal man bare tro på det"

Derefter fremhæver hun, at infrastrukturen også skal sikre en ens og fair adgang til ressourcerne.

"Derfor kigger vi eksempelvis på mobilmarkedet for at sikre gode priser, lige meget hvor man bor," lyder det fra Margrethe Vestager, som nævner Telia og Telenor i sine næste åndedrag.

Hun får også tid til at nævne den klassiske udfordring med EU-landene omkring de nationale lovgivninger, som kan give et broget regelsæt i ét digitalt, indre marked.

Samtidig giver dette også EU-konkurrencekommisæren mulighed for at lufte sin meget lille forståelse med det nylige danske nej til EU-afstemningen.

"Jeg forstår ikke, hvorfor vi skal arbejde sammen i paralle aftaler frem for bare at arbejde sammen," hvilket fremkalder et ganske pænt bifald i Dansk Industris bygning fra de omkring 400 tilhørere.

Store job-muligheder i EU

Inden EU-kommissæreren er gået på scenen har direktør i Dansk Industri, Karsten Dybvad, varmet tilhørerne op med en række beregninger for det digitale indre marked - eller bare det indre marked.

"Vi har kun brug for ét indre marked, og det er digitalt," siger Karsten Dybvad.

Han anslår med udgangspunkt i EU-tal, at dette marked kan skabe 45.000 nye jobs i Danmark alene.

Set udover hele EU vil der formentlig mangle 800.000 it-medarbejdere i 2020, hvis ellers politikerne, virksomhederne og borgerne bakker op omkring EU's indre marked.

Karsten Dybvad nævner også adgang til data, fri cloud computing i Europa og opfordrer i den henseende alle til at få et digitalt mindset.

"For mange af os i lokalet ligger digitalisering ikke i vores DNA, men vi skal tænke digitalisering først, når det eksempelvis kommer til den offentlige sektor," lyder det fra Dansk Industri-direktøren.

Nå ja, så er EU-landene vel også interesserede i at hæve omsætningen på i alt 3.000 milliarder kroner, som EU anslår det økonomiske potentiale er, hvis og når det digitale indre marked bliver en realitet. 

Læs også:

Hvad så, Margrethe Vestager - skal Google betale EU-bøde på 35 milliarder kroner?

Sag kan trække ud i årevis: Ubers skæbne i Danmark kommer til at bygge på EU-sag




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere