Arkivfoto: Mads Elkær

EU-Kommissær Margrethe Vestager: Her er de største it-udfordringer for danske virksomheder

EU-konkurrencekommissær Margrethe Vestager påpeger på dansk it-konferencer flere udfordringer for at få gang i det indre marked for Europas virksomheder.

Den tidligere leder for Det Radikale Venstre, Margrethe Vestager, har i det seneste års tid siden udnævnelsen som EU-konkurrencekommissær slået sit navn fast over for både nationale og internationale it-giganter.

Den mest højtprofilerede sag er undersøgelserne af Googles eventuelle udnyttelse af selskabets dominerende position på søgemarkedet til at fremhæve egne services.

Her til lands har hun senest forpurret fusionen mellem Tella og Telenor.

Læs også: Margrethe Vestager: Telia-Telenor-fusion ville gå ud over kunderne

I dag er hun så hovedtaler på The Digital Single Market-konferencen, som Dansk Industri afholder sammen med blandt andet det luxembourgske EU-formandskab og Tænketanken Europa i Dansk Industris bygning på Rådhuspladsen i København.

Allerede som indledning til sit oplæg siger den danske EU-konkurrencekommissær, at det er mærkværdigt at holde et oplæg for omkring de 400 konferencedeltagere på engelsk, da de fleste tilhørere uden tvivl er danskere.

Og kort efter nævner hun den største udfordring for europæiske e-handlere, der i gennemsnit sælger varer og services på tværs landegrænser i færre end én ud af 10 handler.

"De handlende gør ikke deres e-commerce tilgængeligt på andre sprog end deres eget, hvilket går imod den udvikling, som vi arbejder for i det indre marked. Så en del af problemet med rigtig at få gang i det indre marked er skabt af virksomhederne selv," fortæller Margrethe Vestager fra scenen.

Iværksætterne er vores håb
Inden pointen om de manglende hjemmeside-versioneringer til et globalt marked har Margrethe Vestager opridset de opgaver, som hun og hendes kommissær-kolleger arbejder med på daglig basis.

Her peger hun især på, at væksten i Europa skal komme fra innovative iværksætter-virksomheder med internationalt udsyn, der skal have de rette rammevilkår for at få penge til vækst enten fra business angels eller ved normale lån.

"Selv successer som Skype og Spotify har haft brug for penge til at vokse," slår hun fast.

Læs også: "Man skal satse hele lortet - og så skal man bare tro på det"

Derefter fremhæver hun, at infrastrukturen også skal sikre en ens og fair adgang til ressourcerne.

"Derfor kigger vi eksempelvis på mobilmarkedet for at sikre gode priser, lige meget hvor man bor," lyder det fra Margrethe Vestager, som nævner Telia og Telenor i sine næste åndedrag.

Hun får også tid til at nævne den klassiske udfordring med EU-landene omkring de nationale lovgivninger, som kan give et broget regelsæt i ét digitalt, indre marked.

Samtidig giver dette også EU-konkurrencekommisæren mulighed for at lufte sin meget lille forståelse med det nylige danske nej til EU-afstemningen.

"Jeg forstår ikke, hvorfor vi skal arbejde sammen i paralle aftaler frem for bare at arbejde sammen," hvilket fremkalder et ganske pænt bifald i Dansk Industris bygning fra de omkring 400 tilhørere.

Store job-muligheder i EU
Inden EU-kommissæreren er gået på scenen har direktør i Dansk Industri, Karsten Dybvad, varmet tilhørerne op med en række beregninger for det digitale indre marked - eller bare det indre marked.

"Vi har kun brug for ét indre marked, og det er digitalt," siger Karsten Dybvad.

Han anslår med udgangspunkt i EU-tal, at dette marked kan skabe 45.000 nye jobs i Danmark alene.

Set udover hele EU vil der formentlig mangle 800.000 it-medarbejdere i 2020, hvis ellers politikerne, virksomhederne og borgerne bakker op omkring EU's indre marked.

Karsten Dybvad nævner også adgang til data, fri cloud computing i Europa og opfordrer i den henseende alle til at få et digitalt mindset.

"For mange af os i lokalet ligger digitalisering ikke i vores DNA, men vi skal tænke digitalisering først, når det eksempelvis kommer til den offentlige sektor," lyder det fra Dansk Industri-direktøren.

Nå ja, så er EU-landene vel også interesserede i at hæve omsætningen på i alt 3.000 milliarder kroner, som EU anslår det økonomiske potentiale er, hvis og når det digitale indre marked bliver en realitet. 

Læs også:

Hvad så, Margrethe Vestager - skal Google betale EU-bøde på 35 milliarder kroner?

Sag kan trække ud i årevis: Ubers skæbne i Danmark kommer til at bygge på EU-sag
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


Dell Talk: Cybersikkerhed skal gentænkes for at kunne imødegå fremtidige avancerede cybertrusler

Danske virksomheder er nødt til at gentænke cybersikkerheden for at kunne imødegå fremtidige cybertrusler, som vi hele tiden gøres opmærksomme på. I denne talk får du et indspark i, hvordan du som virksomhed kan gentænke cybersikkerheden ud fra både et operationelt og sikkerhedsmæssigt perspektiv.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Premium
Skal du tage en Pro eller ej? Sådan vælger du imellem iPhone 12 og 12 Pro
Apples to iPhone-nyheder minder overraskende meget om hinanden. Der er dog væsentlige forskelle, som du skal være opmærksom på, når du vælger.
Computerworld
Det nye MitID er et tigerspring for bedre cybersikkerhed
Klumme: Det nye MitID er en enestående mulighed for et markant løft af it-sikkerheden i danske kommuner. Med baggrund i udfasningen af det nuværende NemID kan de samtidig forbedre og styrke deres it-systemers værn overfor cyberangreb.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.