Her er tre forskellige metoder til effektiv backup

Når først uheldet er ude, og din computer er stået af, er det ærgerligt ikke at have en backup af dine private filer. Her er tre enkle måder til at sikre, at intet går tabt.

Når først din harddisk er gået i stykker, er det ærgerligt at have glemt at tage en backup.

Derfor er det vigtigt at have en backup-løsning i en eller anden form, som kan redde de data, du finder uundværlige, hvad end det er uddannelses- eller arbejdsdokumenter, musik og film eller feriebilleder af familien.

Backup kan klares på flere måder, og vi tager her et kig på et par forskellige løsninger til at sikkerhedskopiere dine data på din computer.

Hvis du har en fjerde, femte eller sjette løsning, så del det endelig med os andre i kommentarfeltet.

Gem det i skyen
Den mest simple: En cloud-løsning.

Der findes mange forskellige løsninger, som fungerer nærmest ens, så det er meget en smagssag, om man vælger den ene eller den anden. De mest kendte er Dropbox, OneDrive og Google Drev.

De fleste løsninger er meget hurtige at sætte op og kræver ikke den store viden.

En cloud-løsning er bedst, når du vil tage backup af enkelte filer, såsom dine billeder, Office-dokumenter eller musik-filer.

Det kræver dog, at du begynder at gemme filer i specifikke mappe, eller angiver for eksempel en billedmappe til at være inkluderet i cloud-tjenesten.

I OneDrive kan du for eksempel åbne OneDrive-indstillingerne (højreklik på ikonet i højre hjørne ved uret og tryk på Indstillinger).

Under fanen "Gem automatisk" kan du vælge, at når du gemmer et billede fra nettet eller et dokument fra word, så bliver du guidet over til OneDrives Billeder- eller Dokument-mappe. På den måde kommer du i mindre grad til at gemme uden for skyen ved et tilfælde. 

Hos Dropbox kan det sættes bedre op. Her kan du højreklikke på en hvilken som helst mappe i Windows og vælge, om den skal være inkluderet i Dropbox. Det betyder, at du meget hurtigt kan udvælge specifikke mapper, som skal gemmes automatisk i skyen.

Det gode ved cloud-løsninger er letheden og tilgængeligheden. Du kan meget let få adgang til din backup-pulje, og det er hurtigt at sætte op og nemt efterfølgende at styre.

Minus ved denne løsning er, at du har begrænset gratis plads til rådighed i skyen. På de forskellige tjenester har du adgang til en række gratis gigabyte lagerplads, men herefter skal du betale per måned for mere lagerplads.

Ligeledes kan det tage meget lang tid at hente al dataen ned fra skyen igen, hvis du får brug for at geninstallere din computer. 

Derfor er skyen måske ikke den optimale løsning, hvis du har 154.943 billeder fra Lanzarote, flere års dokumenter eller et meget stort Photoshop-bibliotek.  

Ligeledes er der hele spørgsmålet omkring datasikkerhed. Hvis du ikke føler dig sikker ved at placere dine data i skyen, så skal du vælge en anden løsning.

Lav en systemafbildning
Hvis du vil gennemføre en mere grundig sikkerhedskopiering end den manuelle cloud-tjeneste, kan du begynde med at kopiere hele dit system, en såkaldt systemafbildning.  

Langt de fleste af vores læsere ved nok godt, hvad et system-image eller -afbildning er, så kort fortalt er det en komplet afbildning af dit system ofte gemt på et eksternt medie.

En systemafbildning/systemimage er nok mest en engangshandling.

Efter du har installeret alle dine programmer på din computer, som du skal bruge, kan du oprette en systemafbildning.

På den måde kan du nemt genoprette din computer, uden at du skal installere et hav af programmer efterfølgende.

Der findes mange gode værktøjer til at oprette system-images med, men vi vælger at benytte den indbyggede funktion i Windows 10 og 7.

Under Kontrolpanel i Windows 10 finder du Sikkerhedskopiering og Gendannelse (Windows 7).

Herunder har du to muligheder: Vælg at sikkerhedskopiere dine data automatisk, hvis du har din eksterne harddisk tilsluttet din computer, eller opret en systemafbildning.

Du skal vælge sidstnævnte, hvor du vælger hvilket medie, du vil oprette afbildningen på, hvorefter systemafbildning begynder.

Ud fra en systemafbildning kan du ikke få adgang til specifikke filer, men kun geninstallere hele Windows. 

Hvis du får brug for at bruge dit systemimage en dag, sker det igennem computerens Recovery-funktion. Det gør du enten ved at genstarte til avanceret tilstand (tjek din computermodel for, hvordan du gør dette). Her vælger du Troubleshoot à Advanced Options à System Image Recovery.

Få Windows til at sikkerhedskopiere dine data
For mange er et komplet systemafbildning nok lidt at skyde med kanoner mod gråspurve. Det vigtigste er dine personlige filer - resten kan du selv geninstallere.

Under Sikkerhedskopiering og Gendannelse (Windows 7) finder du også muligheden for at sikkerhedskopiere dine data. 

Efter du var valgt dit ønskede drev at sikkerhedskopiere til, vælger du, om Windows selv skal vælge, hvad der skal kopieres, eller du selv vil vælge udvalgte mapper.

Herefter har du muligheden for at vælge, hvor ofte Windows automatisk skal tage en kopi af dine filer. 

Hvor ofte din computer skal foretage en automatisk backup, er op til dig, men vi foreslår, at du som minimum sætter den til at gøre det et par gange om ugen.

Hvis du er selvstændig og ikke har opsat en anden form for backup-plan, kan det være smart at sætte den til at gennemføre en backup hver dag under frokostpausen. 

Det gode ved at vælge sådan en løsning er, at det meget nemt kan automatiseres i Microsofts egen software.

Et minus kan være, at dine filer på en eksterne harddisk ikke bliver organiseret særlig overskueligt og i stedet ligger gemt langt inde i undermapper. 

Der findes også et hav af producenter bag eksterne harddiske, som også producerer software til at gøre det lettere at oprette backup-mapper. 

Et andet alternativ er en løsning, som automatisk gemmer dine data i forskellige pakker alt efter, hvor vigtigt backup er.

Lifehacker har en god guide til, hvordan du benytter SyncBack-programmet til at sikre daglige, ugentlige og månedlige backups til en og samme harddisk. 

Ligeledes kan du også lave en harddisk, som automatisk synkroniserer din backup hver eneste gang, at den tilsluttes til din computer.

Den funktion findes blandt andet i eksterne harddiske som for eksempel Western Digital eller med programmer som Pure Sync.

Gem på et netværksdrev
Hvis du ønsker at slippe for at tilslutte en ekstern harddisk fra tid til anden, kan du også klare det hele over en netværksserver.

En fordel med en netværksserver, NAS, er blandt andet, at du kan opstille et raid, flere harddiske, så hvis en harddisk skulle dø, så ligger din data på de(n) andre. 

Her er det noget svære at foreslå en enkelt løsning, da hver producent af NAS-servere selv udvikler backup-løsninger, og der derudover findes en lang række software-løsninger.

Dog kan du under samme menu i Sikkerhedskopiering og Gendannelse (Windows 7) også vælge at sikkerhedskopiere direkte til din netværksserver, såfremt din computer har adgang til den.

Dog vil vi foreslå, at du kigger på de indbyggede løsninger, som måske findes i din eksisterende NAS. De kan til tider være hurtigere og kan skabe bedre overblik over dine filer end den software, som Microsoft tilbyder.

Skribenten her har tidligere haft stor succes med at benytte backup-funktionen i en NAS fra Qnap. 

Et alternativ kunne være enten BitTorrents Sync, som i høj grad minder om en cloud-tjeneste a la Dropbox, hvor du skal vælge hvilke mapper, som synkroniseres via peer-to-peer, eller FreeFileSync.

FreeFileSync er en noget mere manuel løsning, men til gengæld er det nemmere at organisere indholdet på NAS-enheden. 

Læs også: Prøv Windows 10 - og vend tilbage til Windows 8 igen uden at miste dine filerPremium
TDC trak sig fra fiberudrulning og smækkede med døren i Slagelse Kommune: Nu graver TDC igen i kommunen
Efter flere måneders stridigheder mellem TDC og Slagelse Kommune valgte teleselskabet af afblæse fiberudrulningen i byen. Nu viser det sig, at Danmarks største teleselskab igen graver fibernet ned i kommunen.
Computerworld
YouSee lancerer ny streamingtjeneste i Danmark
Efter sommerferien går YouSee i luften med et nyt streamingtilbud til danskerne, der beskrives som et af verdens mest streamende folkefærd.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan får du et sikrere og mere effektivt netværk med SD-WAN
Kombinationen af cloud og mere effektive arbejdsformer - og hjemmearbejde – kan både netværk og sikkerhed nemt blive udfordret. Samtidig kan de traditionelle løsninger hurtigt blive dyre, især når sikkerheden skal følge med. I dette whitepaper kan du læse om udfordringerne med de traditionelle netværkskonfigurationer og hvilke fordele som et software defined netværk kan give, samt hvordan du tænker sikkerhed ind i løsningen fra starten.