Artikel top billede

Tegning: Lene Sekjær. (Foto: Lene Sekjær)

Risiko for mail-storm: Nye persondata-regler kan fylde godt op i din indbakke

Et hav af mails fra uventede kanter og ukendte afsendere bliver en del af dagligdagen, når EU's persondataforordning træder i kraft om to år. Læs her, hvad du kan forvente.

Hvis du synes, at det er mere end småirriterrende at skulle klikke 'ok' til cookies på alle hjemmesider, som du besøger, så bered dig på en tur i det røde felt med EU's nye persondataregler.

 
For alle dataansvarlige med dine persondata på serverne er fra midten af 2018 forpligtede til at skabe gennemsigtighed med, at de har dine persondata.

I parantes skal det bemærkes, at denne pligt også i meget vidt omfang gælder i dag, men den efterleves ikke altid. 
 
Fremadrettet skal dataansvarlige i form af virksomheder og organisationer blandt andet fortælle dig, at de har dine persondata, hvad de bruger data til, hvem de deler data med, og hvad virksomhedens slettepolitik er.
 
Meddelelserne om persondatabehandlingen kan stå som generel information på en virksomheds hjemmeside, de kan udveksles i forbindelse med en e-handel - og så kan de også sendes afsted mod din mail-indbakke.
 
"Nu bliver det næppe sådan, at alle virksomheder sender mails den første dag, når persondataforordningen træder i kraft. Mails vil nok kommende løbende og drypvis over en længere periode," forklarer advokat og partner Michael Hopp fra advokatfirmaet Plesner til Computerworld.
 
I den forbindelse vurderer Michael Hopp, at der nok kommer 'en del' mails fra virksomheder, der fortæller dig om, at de har dine personoplysninger.
 
Mails fra uventede afsendere
Advokaten forklarer, at i ni ud af 10 tilfælde vil der næppe være overraskelser i persondata-meddelelserne fra virksomhederne. 

Eksempelvis vil et website som Facebook løbende opdatere sine brugerbetingelser, hvor oplysninger om deling af dine persondata er en del af pakken.
 
Derfor vil du ikke opleve Facebooks persondatahåndtering som en mail men snarere som en informationsboks på sitet, der fortæller, at der er kommet nye persondataregler.
 
Andre virksomheder kan dog snildt dele personlige informationer om dig, som du ikke umiddelbart kan gennemskue, bliver delt. Og det vil (læs: skal) udløse en informationsmail.

Det kunne eksempelvis være ved dit køb af en ny pc, hvor e-handelsstedet oplyser sine software-leverandører om, at de har solgt en pc til dig med en kort beskrivelse af, hvem du er.

Derefter er samtlige modtagere af disse oplysninger forpligtede til at fortælle dig om, at de har disse personoplysninger om dig.

"Når en virksomhed deler dine data med andre, vil du mærke lovgivningen i praksis. For så vil du modtage en mail fra en måske helt ukendt og uventet afsender, som har modtaget dine persondata," siger advokat og partner Michael Hopp og fortsætter:

"Det kan godt være, at du føler, at du bliver spammet med e-mails om dine persondata. Men det er for at give dig rettigheder som individ og forbruger, når der eksempelvis bliver handlet med kundedatabaser, eller når underleverandører får besked om køb af en vare."

Kan udløse store problemer

Disse mails med oplysninger om, at en given virksomhed har dine persondata, er ikke en samtykkeerklæring, som du skal klikke okay til i lighed med cookie-oplysningerne.

Persondataoplysningerne er derimod en generel information om, at en given virksomhed har dine persondata, og hvordan disse data bliver behandlet.

Det skyldes, at ånden i persondatalovgivningen er, at borgerne skal udstyres med viden om, hvor deres persondata ligger henne, så borgerne kan reagere, hvis de ikke ønsker deres data liggende i en given virksomhed.

Virksomhederne skal fortælle dig om oplysningerne af egen drift, og du skal som privatperson derfor ikke gøre andet end at holde øje med virksomhedens håndtering af dine persondata på selskabets hjemmeside - og så ellers holde din indbakke åben.

"Hvis virksomheder misser oplysningspligten, kan den komme i store problemer. For en virksomhed må ikke holde skjult for dig, at den har dine data. Baggrunden er, at du ellers ikke kan holde virksomhederne i ørene og udnytte de rettigheder, som du er udstyret med," fortæller Michael Hopp.

Han tilføjer, at der reelt ikke er meget nyt i disse oplysningskrav, men at kravene i persondataforordningen er blevet strammet til, fordi kun de færreste overholder reglerne i dag.

Læs også:
Overblik: Få styr på EU's nye persondata-forordning - her er alt du behøver at vide

Computerworld afholder i maj og juni to heldagsseminarer om den EU-forordning samt konsekvenserne for Danmarks it-afdelinger.

Læs mere om seminarerne her: Nu kommer den nye EU-persondataforordning: Kom godt i gang på Computerworlds store heldags-seminar
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2023

På SAP Excellence Day 2023 får du det fulde overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

13. april 2023 | Læs mere


Digitale forretningsprocesser 2023

Virksomhedens digitale processer er fuldkommen afgørende for, hvor hurtigt du kan transformere forretningen, udvikle nye forretningsmuligheder skabe overblik og rapportere effektivt, hurtigt og retvisende. Samtidig er de digitale processer – i tæt samspil med dine systemløsninger – afgørende for samarbejdet med partnere og leverandører – og for den oplevelse og værdiskabelse, du tilbyder ansatte og kunder. Herunder for ambitionerne om at skabe og tilpasse de muligheder, der karakteriserer en moderne arbejdsplads.

18. april 2023 | Læs mere


Digital bæredygtighed - den grønne transformation er over os

Kom med, når vi i giver et overblik over, hvordan nogle af de mest innovative it-selskaber går til bæredygtighed som forretningsområde - og hvorfor de har valgt at sætte ind på netop bæredygtighed som område. Du får også indblik i, hvordan innovative virksomheder udvikler teknologier direkte rettet mod øget bæredygtighed - og inspiration til, hvordan du selv kan komme videre med bæredygtigheden og blive en del af det spirende kæmpemarked for bæredygtighed - en af verdens for tiden tungeste dagsordener.

25. april 2023 | Læs mere