Artikel top billede

Skal i retten om få timer: Sigtede i stor it-bestikkelsessag vil have nedlagt navneforbud

De sigtede it-folk i den store bestikkelsessag med Atea i central rolle vil have nedlagt navneforbud, så ingen kan få at vide, hvem de er.

Knap halvdelen af de 27 it-folk, der i sidste uge blev sigtet for at have modtaget bestikkelse i forbindelse med store it-indkøb, vil fredag forsøge at overtale Retten i Glostrup til at nedlægge navneforbud i sagen.

Et navneforbud betyder, at medier og andre ikke må nævne hverken deres navne eller andre oplysninger, der kan gøre, at offentligheden identificerer dem i forbindelse med sagen.

Advokat Peter Trudsø, der repræsenterer en række af de sigtede, siger til sitet Finans.dk, at sigtelserne er voldsomme for de mistænkte personer, der i sidste uge blev overrasket af politi-razzia, anholdelse og afhøring.

"Det er nogle pæne og ordentlige mennesker med fast arbejde og en ren straffeattest., Det er ret indgribende at blive sigtet for bestikkelse," siger han til Finans.

De 27 sigtede har alle siddet eller sidder i indflydelsesrige stillinger i prominente organisationer som Udenrigsministeriet, Rigspolitiet, Rigsadvokaten, Forsvarets Efterretningstjeneste, DSB og Københavns Kommune.

De risikerer alle at komme i fængsel i længere tid, hvis de findes skyldige.

Det kan du læse mere om her: Så hård kan straffen blive: Offentligt ansatte risikerer at ryge i fængsel i it-bestikkelsessag

Bagmandspolitiet har fra begyndelsen af sagen understreget, at det er langt fra sikkert, at de sigtede kendes skyldige.

Morten Niels Jakobsen, der er chef i Bagmandspolitiet, meddelte således i forbindelse med anholdelserne 21. juni , at de pågældende er blevet sigtet for at sikre, at 'hver sten bliver vendt,' meddeler han.

Du kan læse mere om en sigtets rettigheder her.

"Det er vigtigt at understrege, at der i det videre forløb kan komme oplysninger frem blandt andet fra de mistænkte, der betyder, at sigtelserne ikke kan opretholdes," sagde Morten Niels Jakobsen dengang.

'Gaver' for tusinder af kroner

Her er de sigtet for at have modtaget bestikkelse i form af forskellige former for elektronik - tablet-computere, smartphones og lignende - for mellem 4.000 kroner og 50.000 kroner i forbindelse med indgåelse af indkøbsaftaler med en stor it-leverandør.

Det er tidligere kommet frem, at det drejer sig om Atea, og at sagen er udsprunget af den store bestikkelsessag i Region Sjælland, der har ført til sigtelse og bortvisning af flere højtplacerede personer i den danske it-verden.

Den sag kan du læse mere om i boksen øverst til højre.

Også i denne sag er der nedlagt navneforbud. Men flere af de sigtede har tidligere selv stået frem og givet deres udlægning af sagen. Det gælder eksempelvis Ateas direktør, Morten Felding, og direktør i 3A-it, Peter Trans.

Atea har fornylig meddelt, at selskabet i kølvandet på den store Region Sjælland-sag har bistået bagmandspolitiet med efterforskningen i sagen.

Det kan betyde, at de 27 nu sigtede it-folk først har modtaget 'gaver' fra Atea i forbindelse med handel med selskabet, som altså dernæst selv har udleveret deres navne til politiet.

Computerworld har flere gange forsøgt at få Atea til at forklare, hvordan dette hænger sammen, men Atea har blankt afvist at medvirke til dette.

Det kan du læse mere om her: Dyb tavshed fra Atea: Har Atea givet gaver til sine kunder og dernæst samarbejdet med politi om anholdelse af de samme kunder for bestikkelse?

Læs også:

Overblik: It-bestikkelsessag i ny drejning - Atea spiller central rolle

Dyb tavshed fra Atea: Har Atea givet gaver til sine kunder og dernæst samarbejdet med politi om anholdelse af de samme kunder for bestikkelse?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere