Sikkerheds-topchef til danske it-folk: ”Det første mange hackere vil gøre, når de er kommet ind på jeres Windows-server, er at skrive kommandoen whoami"

Nordeas sikkerhedschef har tidligere haft flere lederstillinger hos Forsvarets Efterretningstjeneste. I denne uge gav han 300 it-folk gode råd om sikkerhed.

”Som sikkerhedsmand kan man let få tunnelsyn og fokusere på, at alt kan gå galt, og man vil have serveren stående nede i kælderen, for så er den sikker. Nej – det er den ikke. Det er de færreste, der kan matche sikkerhedsteam på 5.000 mand hos Google, Amazon eller Microsoft.”

Thomas Kristmar er sikkerhedschef i Nordea og har den mundrette titel ”head of information security incident management operations”.

Han har stået i spidsen for både policy-afdelingen og net-sikkerhedstjenesten hos Center for Cybersikkerhed, og torsdag gav han 300 danske it-folk gode råd til konferencen Kompetera Solutionsday.

Fra scenen gjorde han blandt andet op med utopien om 100 procents beskyttelse og pointerede, at noget af det vigtigste er at have styr på, hvad man gør, når skaden er sket.

”Jeg vil opfordre til at tage udgangspunkt i, hvad hackerne gør, når de er kommet igennem dit forsvar. Alle hackere efterlader sig spor, men kan I se dem i jeres logs? Hvor mange her kigger deres logs ordentligt igennem?”

Efter en noget anspændt mumlen fra salen rakte nogle få tilhørere hænderne i vejret, og Thomas Kristmar kom med et konkret råd til, hvordan man kan opdage, at noget er galt.

”Det første mange hackere vil gøre, når de er kommet ind på jeres Windows-server, er at skrive kommandoen whoami. Så hvis man nu for eksempel opretter en alarm, der går af, når en bruge skriver det udenfor et servicevindue, så er man godt i gang,” sagde han med henvisning til kommandoen, der blandt andet viser en brugers rettigheder på en server.

”Det handler om at få defineret, hvad der typisk sker, når man har en sikkerhedshændelse.”

Få alle med
Efter mange år i det offentlige er det en noget anderledes måde at arbejde med sikkerhed på i Nordea, hvor Thomas Kristmar sidder i dag.

Banken har 33.000 ansatte, og ifølge den erfarne sikkerhedsmand er noget af det vigtigste i en stor organisation at få sikkerhed ind på radaren hos alle medarbejdere.

Kæden hopper af, hvis sikkerhed er isoleret til it-afdelingen.

”Hos os skal alle igennem to dages informationssikkerhedskursus, inden de får lov til at passe deres arbejde. Det er genialt, for det betyder, at der er klangbund for sikkerhed i hele virksomheden.”

Flotte produkter er ikke nok
Det seneste års store cyberangreb, datalækager og tilhørende kæmpe-regninger til blandt andre Mærsk har tydeliggjort, at it-sikkerhed er blevet forretningskritisk.

Den pointe understregede Thomas Kristmar også overfor de tilhørende it-folk denne torsdag.

”Sikkerhed er for alvor gået fra at være et teknologispørgsmål til at være et forretningsspørgsmål,” sagde han og slog fast, at det vigtigste er at få styr på organisationen.

Alle skal vide, hvem der gør hvad, når det uundgåelige sker, og der er ubudne gæster på netværket.

”Jeg ved godt, at I bliver tilbudt en masse fine produkter, I kan købe. Mit råd er: Vent nu til I er sikre på, at I har organisationen og ressourcerne til at drive det, I køber. Produkter vil ikke redde jer, det vil dygtige mennesker og processer.”Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Premium
Robotterne udfører i dag 100 mands arbejde: Lån & Spar Bank har firedoblet antallet af kundemøder ved hjælp af robotter
Fra Computerworlds arkiv: Lån & Spar Bank har kæmpesucces med robotter, der i dag udvikles af fire særlige udviklere. "De fire medarbejdere har indtil nu udviklet robotter, som udfører et arbejde det vil kræve 100 medarbejdere at udføre manuelt," siger it-direktør Casper Gjerris.
Computerworld
Ny-opdaget malware blokerer programmer som forsøger at slette den: Særligt windows 10 er ramt
En ny type malware er blevet opfanget, der både overvåger din computer og generer falske reklameindtægter til bagmændende. Og så har den en forkærlighed for Windows 10.
CIO
Henrik Jeberg om at arbejde i Silicon Valley: "Er du dygtig nok får du tilbud der får en til at falde ned af stolen."
Henrik Jeberg bor i San Francisco og er direktør i Hampleton Partners, der rådgiver om opkøb med særligt fokus på teknologi. Hør ham fortælle om forskellen på Danmark og Silicon Valley - og om nogle af de vilde forhold der hersker i verdens ubestridte tech-hovedstad.
Job & Karriere
KMD opsagde tryghedsaftaler med medarbejderne få måneder før 300 medarbejdere blev outsourcet til IBM
KMD har i løbet af foråret opsagt to såkaldte tryghedsaftaler med en del af selskabets medarbejdere. Når aftalerne stopper ved udgangen af 2018, er de pågældende medarbejdere ikke længere berettiget til særlig godtgørelse. Det kan få konsekvenser, hvis IBM som forventet skærer i antallet af de 300 KMD-medarbejdere, som selskabet overtager.
White paper
Gør som millioner af andre brugere i hele verden - bind hele dit forretningssystem sammen med Microsoft Dynamics 365 Business Central
Alle kender efterhånden til ”digital transformation”, og uanset hvor langt din virksomhed er i processen, så kan I med det rette forretningssystem, tage de nødvendige skridt og løfte det hele op i skyen. Herigennem opnår I højere effektivitet gennem automatisering og enklere arbejdsgange for jeres medarbejdere. Det er nemt og hurtigt at komme i gang, og løsningen kan tilpasses i takt med at jeres forretningsbehov ændrer sig. Bliv klogere på Microsoft Dynamics 365 Business Central her.