Dansk sikkerhedsekspert bakker fuldt op om Kaspersky: “Anklagerne ser grundløse ud”

Amerikanske myndigheder er blevet bedt om at slette al Kaspersky-software, fordi sikkerhedsfirmaet mistænkes for spionage mod USA. Men den danske sikkerhedsekspert Peter Kruse giver ikke meget for anklagerne, som han kalder “politiske”.

Anklagerne er i den seneste tid haglet ned over sikkerhedsfirmaet Kaspersky, der fra amerikansk side beskyldes for drive digital spionagevirksomhed på vegne af statsstøttede hackere i Rusland.

Den mest alvorlige anklage går på at, at Kaspersky skal have hjulpet russiske hackere med at stjæle fortrolige oplysninger fra en NSA-medarbejders computer. Som resultat har offentlige myndigheder i USA fået forbud mod at bruge Kaspersky-produkter.

Det kan du læse mere om her: Kaspersky forbudt hos amerikanske myndigheder: Beordret til at slette softwaren senest om 90 dage

Det har dog mildest talt skortet på offentligt tilgængelige beviser i sagen, der primært beror på udsagn fra anonyme kilder i det amerikanske efterretningsvæsen.

Og den danske sikkerhedsekspert og stifter af CSIS Security Group, Peter Kruse, giver da heller ikke meget for anklagerne.

"For nuværende er det mit klare indtryk, at Kaspersky har fuld opbakning fra stort set hele branchen. Det, der har været fremme, har været tyndt, og faktum er, at der ikke er bare skyggen af en rygende pistol," siger han til Computerworld.

"Medmindre, der kommer andet og mere på bordet, så kan man ikke tage anklagerne mod Kaspersky alvorligt."

Ingen rygende pistol
Lavinen begyndte for alvor at rulle, da amerikanske medier for nylig kunne fortælle, at Kaspersky havde hjulpet russiske hackere med at stjæle fortrolige dokumenter fra en NSA-ansats private computer.

Kaspersky selv har dog forklaret, at man ganske rigtigt har hentet de pågældende filer, men at det er sket på legitim vis.

Mere konkret var de fortrolige filer hacker-værktøjer fra NSA, som medarbejderen havde valgt at opbevare på sin private computer.

Computeren kørte antivirus-software fra Kaspersky, og som en del af funktionen Kaspersky Security Network (KSN) blev NSA-filerne kategoriseret som potentiel malware og sendt til analyse hos Kaspersky, hvorefter de blev slettet.

Og ifølge Peter Kruse er der ikke nogen grund til at tvivle på den forklaring.

Han pointerer, at det samme kunne være sket, hvis NSA-medarbejderen havde brugt antivirus fra andre store producenter.

"Langt størstedelen af alle moderne antivirus-produkter har en funktion, der kan uploade mistænkelige filer til undersøgelse i leverandørens sky. Og det betyder altså ikke, at FSB (russisk efterretningstjeneste, red.) sidder og kigger med - det er simpelthen sådan, antivirus fungerer i dag," siger han til Computerworld.

“For mig at se er anklagerne grundløse”.

Læs også: Kaspersky indrømmer: Downloadede hemmeligheder fra NSA - men fejlen lå hos ekstremt uforsigtig NSA-medarbejder
Premium
Test: Apples nye iPhone er bygget til fart og stil: Så gode er iPhone 12 og iPhone 12 Pro
Computerworld tester: IPhone 12 og iPhone 12 Pro er bygget til fart og til at se godt ud. Varen leveres stilsikkert, men noget er overset i farten.
Computerworld
Salling Group lukker stor online-satsning efter kun et år
Millionsatsningen Fillop lukker ved årets udgang. I stedet er supermarkeds-giganten Salling Group nu på vej med en række helt nye online-satsninger, der er affødt af coronakrisen.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Minimér spildtid og understøt det nye arbejdsliv med effektive videomøder
Under nedlukningen i foråret 2020 vænnede dine medarbejdere sig til at mødes via Microsoft Teams. Men mange blev frustrerede over at vende tilbage til kontoret og opdage, at dette – nu helt essentielle! – møderedskab ikke fungerede særligt godt sammen videoudstyret i mødelokalerne. Nu bygger en ny løsning endelig bro mellem Teams og verdens nok mest udbredte og velfungerende løsning til professionelle videomøder – Cisco Webex. Det kan du læse mere om i denne korte og præcise gennemgang af løsning og muligheder fra NetDesign.