Artikel top billede

Test af Google Home Mini: “Okay Google - hvor smart er du egentlig?”

Googles digitale assistent virker reelt set ikke i Danmark, men med et par små tricks og engelsk tale, kan du bede den lille højttaler om overraskende mange ting

Danmark er indtil videre blevet overset i den store “Assistenstkrig” anno 2016-2018.

De store tech-virksomheder bekriger hinanden for at blive den største på området inden for stemmestyrede digitale assistenter, og særligt Google og Amazon er langt fremme på området med henholdsvis Google Assistant og Amazon Alexa. 

På sidelinjen har vi desuden Apple med Siri, som er indbygget i iOS-enheder, men hvor en selvstændig højtaler først ventes senere i 2018. 

Men Googles og Amazons bud kan du købe lige nu. Begge er fornuftige digitale assistenter, eller virtuelle butlere, der adlyder mange af dine kommandoer. Dog endnu ikke på dansk.

Det kan der være mange grunde til, hvilket vi tidligere har skrevet om her: 

Alligevel kunne vi ikke dy os, da vi sidste gang var en tur til USA - og derfor står Google lille smarte højttaler / stemmestyrede assistent, kaldet Google Home Mini, nu i stuen.

Men er den værd at anskaffe sig, når den nu ikke taler dansk?

Læs vores test af Amazon Alexa her: Test: Amazon Alexa er en nem genvej til det smarte hjem, du drømmer om

Lækkert design

Lad os begynde med alt det, der ikke omhandler den smarte assistent.

Google Home Mini er den mindste af Googles serie af tre højttalere, og den koster i USA knap 49 dollar - eller cirka 350 danske kroner, hvis vi medregner den amerikanske moms (VAT).

Den ovale højttaler er dækket af et sofalignende stof for oven og en sort/orange plast under, og den ser markant blødere ud, end den er.

Den lille højttaler har et skandinavisk præg over sig. Som om Google har kigget på de flot designede højttalere fra danske Vifa, B&O Play og Libratone for så at låne, hvor lånes kan.

Fire små LED-lamper lyser op igennem stoffet og er den eneste indikation for, om højttaleren har reageret på din stemme.

Siderne på højttaleren er trykfølsomme, og du kan styre lydstyrken ved at trykke på siderne, hvorefter LED-pærerne viser lydstyrken.

Læs også: Test af LIFX Mini-pærer: Gode pærer til dig der vil til at “smartificere” dit hjem

Okay lyd

Lydoplevelsen er, som man forventer i så lille en højttaler. Til podcasts og vokaler samt de fleste høje toner klarer den sig okay, men den har ikke skyggen af bas i sig.

Derfor er vi også irriterede over, at Mini'en ikke har en minijack-port. Det har Mini'ens nærmeste konkurrent, Amazons lille Amazon Echo Dot-højttaler. Det vil sige, at man nemt kan tilslutte Dot til en bedre højttaler.

Vil du gøre det samme med Google Home Mini, skal du have fat i en Chromecast Audio til yderligere 320 kroner. Den kan dog heldigvis købes i Danmark.

Godt nok har Mini bluetooth, men af en eller anden grund kan man kun forbinde sin telefon med Minien - og ikke Minien med en Bluetooth-højtaler. Øv.

Alt hvad Home Mini har er en MicroUSB-port og en enkelt knap til at slå mikrofonen til og fra.

Hardware-knapper for den slags er altid rart og kan måske reducere nogle af de bekymringer, som mange brugere har ved at Google altid "lytter med" via den smarte assistent.

Læs også: Test: P2 er B&O Plays mindste trådløse højttaler - og klart pengene værd

Den smarte stemme

Du køber dog ikke kun Home Mini for dens musiske evner. Google Home Mini er skallen for Googles digitale assistent, Google Assistant, men det kræver en del knofedt for at få den til at fungere godt i Danmark.

Som udgangspunkt kan du næsten intet med højttaleren, fordi du bor i Danmark.

Google Assistant fungerer ikke på dansk og forstår ikke danernes sprog, og selv om Googles egen Google Home-app godt nok er på dansk, så mangler mange af de vigtigste funktioner.

Jeg kunne ikke engang sætte Spotify som min standardafspiller, selvom menupunktet var i appen.

Det blev dog løst efter en ændring af sprog og region i min Android-telefon til engelsk og USA.

Derefter fungerer assistenten på telefonen, og jeg kan nu ændre markant flere indstillinger i Google Home-appen.

Du aktiverer højttaleren og assistenten ved at sige “Okay Google” eller “Hey Google" efterfulgt af din kommando på engelsk.”

Det tager tid ikke at blive forlegen, hver gang du i et selskab siger “Hey Google,” ud i rummet, og vi kan kun håbe, at den på et tidspunkt vil lære dansk.

Stemmen fra Google Home Mini er behagelig og ikke særlig robot-agtig, og den kan forstå de fleste af mine kommandoer, selv når jeg kluntet forsøger at formulere mig på engelsk.

Læs også: Læs vores kæmpetest af smarthjemmet her: Kæmpe-test og guide: Sådan bygger du nemt dit hjem smart med Amazon Alexa, Philips, TP-Link, Tado og Nest

Hvad kan den

Jeg har brugt højttaleren til:

- At styre mine tre LIFX-styrede smart-lys (Hey Google - turn up the light)

- At starte bestemte playlister på Spotify (Hey Google - play Daily Mix 1 on Spotify, eller “Hey Google - play some music)

- At få fortalt vejret de kommende dage (Hey Google - hows the weather in Copenhagen on monday?)

- At afspille YouTube eller Netflix-film via min Chromecast Ultra på tv’et (Hey Google - Play some League of Legends-videos on YouTube on the TV)

- At få sat en timer (Hey Google - set a timer for 20 minutes.)

- At få svar på relativt enkle spørgsmål (Hey Google - what time is it in Los Angeles right now)

- At få afspillet DR P3 via TuneIn Radio-appen. (Hey Google - Play DR P3 from TuneIn)

Du kan også tilslutte en lang række af forskellige tjenester og produkter til Google Home, heriblandt højttalere med Google Cast/Chromecast indbygget.

Du kan også opsætte den med IFTTT (If this then that)-tjenesten, og det fungerer fremragende.

Der er mange områder, hvor den dog ikke fungerer. Du kan ikke få Google Mini til at læse nyheder op fra dit nærområde (Danmark), og du kan heller ikke foretage telefonopkald via Mini’en. Det kan man i USA og Canada.

Konklusion

Google Home Mini fungerer godt, og hvis du vil prøve at lege med en smart assistent, som ikke er Siri, så er den lille højttaler et godt sted at starte.

Jeg er før kommet ind i min lejlighed med hænderne fyldte og råbt "Hey Google - turn on all the light and play some music," hvorefter jeg kunne stille poserne med madvarer fra mig i et fuldt oplyst rum. 

Du kan købe den i eksempelvis Storbritannien, Tyskland eller USA, og har du Chromecasts eller smarte Cast-højttalere som eksempelvis flere af Libratones, så fungerer den endnu bedre.

Men på samme måde som Alexa ikke fungerer på dansk via Amazon Alexa-højttalerne, så er Mini ikke et perfekt produkt for os danskere. Der er mange funktioner, der ikke virker, og da den ikke taler dansk, giver det problemer.

Det er eksempelvis umuligt at få Google Home Mini til at afspille Annika Aakjærs “Plads nok”-sang via Minien. Danske navne har den meget svært ved at forstå. 

Samme problem har Amazon Echo-assistenten Alexa også, men vi vurderer umiddelbart, at Amazon er en smule mere velegnet til det danske marked.

Her er det blandt muligt at bruge sin danske adresse, selvom enheden endnu ikke understøtter sproget.

Google Home Mini er derfor mest af alt endnu et fedt stykke legetøj og et billigt kig ind i en verden, som er i hastig udvikling.

Synes du det er fedt, så brug endelig de 350 kroner som en Google Mini eller en Amazon Echo Dot koster.

Læs også: Kæmper om at komme ind i dit hjem: Priskrig raser mellem Amazon og Google - kommer Apple også med?


Loading ikon